https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chilska-poust-atacama-se-meni-na-hrbitov-nechteneho-obleceni-z-celeho-sveta?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chilská poušť Atacama se mění na hřbitov nechtěného oblečení z celého světa

19.12.2021 01:33 | SANTIAGO DE CHILE (ČTK)
V okolí města končí denně až 20 tun starého oblečení, a to již několik let.
V okolí města končí denně až 20 tun starého oblečení, a to již několik let.
Foto | Fotos TVN / Flickr
Vyrobeno v Číně, zkonzumováno v Evropě a vyhozeno v Chile - těmito slovy by se dal popsat životní cyklus mnoha kusů oblečení. Každoročně se do Chile dostávají tisíce tun použité módy. Čtyřicet procent z tohoto množství je vyřazeno a končí na nejsušší poušti světa, kde vzniká gigantická textilní hora, napsala německá agentura DPA.
reklama

 

Jednou za pár let, když spadne mimořádně hodně srážek, se okolí města Alto Hospicio v poušti Atacama promění v jakési modrofialové moře květů. Barevné skvrny ale nejsou žádné voňavé květiny, ale použité oblečení. Tisíce kalhot, triček a svetrů se hromadí a hyzdí kopcovitou krajinu.

Chile je jedním z největších dovozců starého oblečení v Latinské Americe. Do přístavního města Iquique blízko Alto Hospicio dorazilo letos do října přes 29 000 tun použitého oblečení, zjistila DPA. Asi 50 dodavatelů si vybírá z balíků nejlepší kusy. Zbylých zhruba 40 procent se vyhazuje v horách u Alto Hospicio, sdělil DPA Edgar Ortega, který pracuje na odboru životního prostředí města. Podle něho končí v jedinečném okolí města denně až 20 tun starého oblečení, a to již několik let.

Město nemá dostatek financí ani pracovníků, aby mohlo skládkování ve svém okolí zabránit, natož přírodu vyčistit. Podle Ortegy nastává problém ale ještě dříve, než se staré oblečení vyhodí do pouště. Kvůli skutečnosti, že staré oděvy z cizích zemí se označují jako textilní odpad, není jasné, jak mají být vyřazené kusy zlikvidovány.

Podle Estefaníe Gonzálezové z environmentální organizace Greenpeace se oblečení vyhazuje v poušti, protože lidé si ji představují jako prázdné místo. "V rámci naší kampaně chceme ukázat, že poušť je plná života, a zvýšit povědomí o udržitelném nakupování," říká Gonzálezová.

Vyhozené oděvy u Alto Hospicio se kvůli uvolnění místa čas od času zapalují, čímž se také znečišťuje okolní prostředí. Ortega uvádí, že v průměru jednou za rok tak vznikne větší požár. Přestože se ho hasiči pokoušejí zlikvidovat, oheň doutná několik dní.

Camile Palmaové, majitelce obchodu Angora Vintage, který se specializuje na módu ze 60. až 80. let a sídlí v hlavním městě Santiago de Chile, je líto, když je oblečení označeno za odpad. Palmaová vystudovala módní návrhářství a potrpí si na kvalitní látky a provedení. Zboží nenakupuje po balících, ale vybírá ho po jednotlivých kusech na trzích. Nejraději má kousky ze stoprocentní bavlny, u kterých se nestává, že by při každém praní neznečišťovaly životní prostředí. "V dnešní době je v oblečení hodně plastů. Je to problém," říká Palmaová. Podle Greenpeace se z jednoho kusu oblečení z polyesteru může při jednom praní uvolnit až milion mikroplastových vláken.

Chile je přesto v mnoha environmentálních otázkách v rámci Latinské Ameriky pokrokové. Rozloučilo se například s plastovými taškami v obchodech a má zákon o recyklaci podle evropského vzoru. Podniky se musejí zabývat odpadem, který produkují. Firma Ecofibra z Alto Hospicio vytváří ze starého oblečení izolační materiál. Zatím dokáže zpracovat tři tuny denně.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

19.12.2021 07:00
To známe z přírody běžně. Odpad (ptačí trus) se hromadí ve vrstvách a ptáci ho po sobě neuklidí. Až člověk pro něj najde užitek a guáno odtěží jako hnojivo.
Mrtvé schránky mořských živočichů se hromadí na dně a opět je nikdo neuklidí. Až člověk pro ně najde využití jako zdroj vápna a cementu.
Obdobným odpadem je uhlí, ropa, zemní plyn, ... Až člověk udělá z odpadu surovinu a nejde pro něj smysluplné využití.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2021 07:44 Reaguje na Richard Vacek
Jenže tento odpad vyrábí sám člověk a mohl by ho aspoň skládkovat inteligentně, aby se skutečně hromadil, jinak se využít později nedá. Prostě vyrobit skutečnou horu, ze které nic neodlétává. Tím by se stala ložiskem uhlovodíků pro příští generace, které je už nebudou moci těžit ze země.
Odpovědět
va

vaber

19.12.2021 09:56 Reaguje na Richard Vacek
rozumím,vy chválíte ty bohaté země, že dobře ukládají svůj bordel ,aby mohli těm chudým vykládat jak je u nich čisto a jak mají zacházet s přírodou a neničit životní prostředí,
v Tichém oceánu plave bordel který prý je veliký jak tři Francie, já doufám že doplave na správné místo
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.12.2021 08:43
Stále to připomínám, problematika odpadů je závažnější než pochybné tažení proti sodovkáči.
Jednoznačně mělo být uzákoněno v EU, že odpady se musí likvidovat v unijním prostoru tak, aby nedocházelo k jejich exportu mimo EU.
Dokáži si představit, že by byly likvidovány termicky a energie by byla použita pro výrobu elektřiny a tepla.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

19.12.2021 08:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
To máte těžké. Co je pro bohatého odpadem, je pro chudého zdrojem živobytí. Stačí se podívat na cestu osobních aut od bohatých Němců přes nás dál na východ.
Odobně Němci dávali nechtěný nábytek před domy a natěšení lidé z východy si je odváželi domů.
A takové plasty se jako nechtěné a netříděné vyvezou někam, kde z nich domorodci udělají vytříděné balíky, které zpeněží.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2021 09:45 Reaguje na Richard Vacek
Chudoba je nejlepší recyklační systém.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2021 09:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zase zákazy jak dycky, dikrát z Bruseli a nesplnitelné požadavky uzákoněné pod trestem sankcí. Nejste přímo ekoterorista?
Odpovědět
VS

Va Shek

19.12.2021 13:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Četl jste článek?
60% oblečení se dal použije. Zřejmě nejde o odpad.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.12.2021 09:01
Nic než idiotský přístup. Až jednou budou další generace popisovat tuto dobu, bude označována jako kultura gigantických skládek. Neumětelství, buranština, honba za dolarem. Pokud není technologie recyklování tvrdě postihována, vracel bych je do zemí původu na její náklady. Chtějí lítat na Mars, ale neumějí si na Zemi udělat pořádek. Hnus toho největšího kalibru! Civilizace...:-DDD
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2021 09:49 Reaguje na Karel Zvářal
Především je to doba rabování velmi cenných uhlovodíků a jejich pálení. To je přímo zločin, gigaskládka plastového odpadu se může stát ložiskem velmi cenné suroviny, pokud ji ale proženeme komínem, je to v dupě neodvolatelně.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.12.2021 10:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Jasné, cokoliv Brusel dělá, dělá správně, jak jinak, roztleskávači.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2021 11:29 Reaguje na Karel Zvářal
Tohle přece nemá s Bruselem vůbec nic společného, nešťastníče. Tohle je názor odborníků.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.12.2021 13:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Vždyť to tu řešíme stále, je to asi deset let, co v příhraničí byly zaplněné silážní jámy odpadem od sousedů. Pro banánovou republiku vítaná surovina ke zpracování, nu ni? Až se to pěkně uleží, materiál degraduje, tak se pustíme do "zpracování". O lodích s touto "surovinou" do Afriky či Asie nemluvě. Nejlépe prohnat komínem, aspoň bude více místa pro přírodu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.12.2021 10:16
"Vzorná" EU třídí a smetí vyváží, taky nečadí v hutích, ale ocel dováží,
dováží i soláry, větrníky a baterie do elektromobilů. Pak kritizuje ty
cílové země svého odpadu a producenty dováženého zboží. Ono ale všeho
do času. Karta se obrací a odpad už pomalu nikdo nechce a do ceny
už započítává i ty náklady za ekologizaci výroby. Evropě tak dojde,
že se bude muset postarat nejen o odpady, ale i o výrobu zboží s
velkou ekologickou stopou. To bude procitnutí ze snu, že si za peníze
koupíme čisté životní prostředí a zároveň si zachováme možnost plýtvat.
Procitnutí bude o to horší, že k němu dojde zároveň i v zemích, které
k tomu dosud využívala, či dokonce zneužívala.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2021 11:33 Reaguje na Břetislav Machaček
To máte těžký. S odpady se kšeftuje jako se vším jiným, ale povinnost postarat se o ně (a stovky dalších nařízení, která jsou potřeba), je zase jen "buzerace z Bruseli, kterou vedou zelení ekoteroristé" a my radši vystoupíme, že?
A pak budeme moci čadit a lít jedy do řek.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.12.2021 11:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano o své své smetí a o vlastní co nejčistší výrobu se
musíme postarat sami, ale nikoliv podle nereálných plánů
nynějšího vedení EU. To zaviní rozpad unie na bohaté
snílky a chudé realisty stejně, jak to funguje všude, kde
funguje ekonomický stimul. Nemohu být chudý a chtít být
ekologicky "dokonalý" jako ten, kdo žije na můj úkor.
Má moji levnou špinavou energii na vykrytí jeho čisté
nestálé energie, má daňové příjmy z naši špinavé výroby,
za kterou nás ještě trestá povolenkami a plánovanou
uhlíkovou daní. No a taky nás ještě kárá za pomalost
těch nesmyslně rychlých změn, které jsou příčinou té
ideové rozpolcenosti v EU. Bržděním "gryndýlu" tak
lze zabrzdit nejenom rozpad, ale taky mu předejít.
K rozpadu unie tak nepřispívají ti chudí a pomalí,
ale ti bohatí a bezohlední vůči těm ostatním.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2021 13:04 Reaguje na Břetislav Machaček
Máte tam trochu chybku, snílkové jsou chudí a realisté bohatí.
A proč jsou vůbec chudí chudými?
Když měli 30 let prakticky ideálních podmínek k vybudování kvalitního a prosperujícího státu?
Navíc jim ještě EU silně pomáhala?
Proč musí čecháček pořád vlastní neúspěchy svalovat na někoho jiného?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2021 13:09 Reaguje na Břetislav Machaček
My jsme průmyslová země úplně stejně, jako Německo ale máme daleko špinavější výrobu.Stejné výrobky onidělají šistěji, ovšem u nás to jsou většinou jejich firmy.... takže určitý vliv tam je, ale minimální.
Odpovědět
Pe

Petr

19.12.2021 11:43
Je to velice smutné.
Ale u nás děláme to samé. Máme desítky obřích skládek, na kterých jsou miliony tun odpadků a nikdo neví co s tím. A některé skládky jsou už velké skutečně jako hory a dál rychle rostou. Stačí se podívat na fotomapy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2021 13:06 Reaguje na Petr
Jsme příliš bohatí a většina místních ropáčků ještě bečí, jak jsme chudí. Chtěli by si kupovat daleko víc plastových krámů z Číny.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist