https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chmu-brno-prutoky-byly-druhy-mesic-po-sobe-podprumerne?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČHMÚ Brno: Průtoky byly druhý měsíc po sobě podprůměrné

25.11.2021 14:41 | BRNO (ČTK)
Dešťová kapka
Dešťová kapka
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Benjamin Nuß / Wikimedia Commons
Říjnové průtoky v řekách, které monitoruje brněnská pobočka Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), dosáhly 69 procent obvyklého stavu. Po průměrem byly druhý měsíc po sobě, v září byly na 81 procentech. Na blogu brněnských hydrometeorologů o tom informovali Eliška Baráková a Jáchym Brzezina.
reklama

 

Brněnská pobočka má na starosti jihovýchodní část republiky - Jihomoravský kraj, větší část Zlínského kraje a východ Kraje Vysočina. Průtoky odborníci zjišťovali na 69 měrných stanicích a v říjnu odpovídaly 69 procentům dlouhodobého měsíčního průtoku z let 1981 až 2010.

"U většiny sledovaných vodních toků byla jejich vodnost mezi hranicí sucha a dlouhodobým průměrným průtokem - 65 stanic. Pod hranicí sucha byla Kyjovka v profilu Kyjov. Ve zbývajících třech profilech Mohelno na Jihlavě, Velké Pavlovice na Trkmance a VD Nové Mlýny na Dyji byla vodnost toků nad normálem," uvedli hydrometeorologové.

Stupně povodňové aktivity v říjnu překročily hladiny toků ve dvou stanicích. Na první stupeň se 20. října dostala Kyjovka v Koryčanech a 25. října Jevišovka ve stanici vodní dílo Jevišovice.

Hydrometeorologové od loňského léta zaznamenávali pravidelně nadprůměrné průtoky v řekách, například loni v září průtoky dosáhly 163 procent obvyklého stavu, v říjnu 485 procent a v listopadu 238 procent. Pod normál se dostaly letos v březnu a dubnu, v létě se pohybovaly kolem průměru. Červencové průtoky dosáhly 94 procent, srpnové 116 procent.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

os

orb slavík

25.11.2021 16:15
Z toho jde strach. Změřil jsem, že od srpna do nynějška u nás napadlo pouze 25mm srážek. V lese je sucho jako hrom. Od roku 2018 u nás pořádně nezapršelo, když nepočítám sem tam nějakou půlhodinovou bouřku. S obavami očekávám, jaké bude pro přírodu, ale i pro nás příští léto.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.11.2021 08:52 Reaguje na orb slavík
Letošek bylo pro Brno a oklí dobrej, celkem napršelo a i spodní vody se vylepšily. Jenže podzim je suchý skutečně nebývale.
Možná se to spraví, nebo nespraví a můžeme čekt další období sucha, může být ještě horší, než v letech 2015 - 19.
Ale dobré zase je, že ropáčci nám vysvětlí, že se nic neděje a že náa jen klimaalarmisté stále střaší v zájmu oteplovací lobby.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist