https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chmu-nove-na-jednom-webu-poskytuje-informace-o-zive-prirode?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČHMÚ nově na jednom webu poskytuje informace o živé přírodě

13.4.2022 15:19 | PRAHA (ČTK)
Na webu info.chmi.cz/bio se zájemci dozvědí o aktivitě klíšťat, kůrovce nebo aktivitě komárů. Dostupné zde jsou i informace pro alergiky o rozšíření pylů.
Na webu info.chmi.cz/bio se zájemci dozvědí o aktivitě klíšťat, kůrovce nebo aktivitě komárů. Dostupné zde jsou i informace pro alergiky o rozšíření pylů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) nově na jednom místě poskytuje informace se vztahem k živé přírodě. Na webu info.chmi.cz/bio se zájemci dozvědí o aktivitě klíšťat, kůrovce a nově také o aktivitě komárů. Dostupné zde jsou také informace pro alergiky o rozšíření pylů, o rychlosti vývoje vegetace ve vztahu k počasí a o pocitových teplotách. ČTK to oznámila vedoucí tiskového a informačního oddělení ČHMÚ Monika Hrubalová.
reklama

 

Web spolu s aktuální situací zobrazenou v mapě České republiky nabízí také předpovědi na následující dva dny. "Nové biometeorologické výstupy jsou aktualizovány denně a mapy jsou zpracovány ve vyšším prostorovém rozlišení," uvedl vedoucí Oddělení biometeorologických informací ČHMÚ Praha Martin Možný.

Pro alergiky jsou aktuálně zásadní informace o pylech v ovzduší. "Pylová sezona je již v plném proudu, v těchto dnech kvetou zejména javory, jasany, habry a pozvolna začíná kvést i bříza," podotkla Lenka Hájková z Oddělení biometeorologických informací ČHMÚ Praha. Další mapka ukazuje, že aktuální vývoj vegetace je na většině území ČR velmi opožděný.

"Informace o aktivitě komárů budou důležité zejména v létě," uvedla Hrubalová. Pocitová teplota vzduchu odráží společné účinky rychlosti větru, teploty a vlhkosti vzduchu. Pokrývá spektrum od pocitu tepla až po pocit chladu, uvádí web.

Všechny informace na novém webu byly s výjimkou aktivity komárů dosud dostupné na internetových stránkách ČHMÚ, k některým ale bylo nutné se proklikat.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist