https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chudobinska-borovice-se-pred-rokem-stala-evropskym-stromem-roku.dnes-bude-vyhlasen-letosni-vitez?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chudobínská borovice se před rokem stala Evropským stromem roku. Dnes bude vyhlášen letošní vítěz

17.3.2021 04:00 | DALEČÍN/PRAHA (ČTK)
Hlasující loni vybírali z 16 národních stromů. Česká borovice, nesoucí jméno po obci Chudobín zatopené při stavbě nádrže na řece Svratce na Žďársku, dostala 47 226 hlasů.
Hlasující loni vybírali z 16 národních stromů. Česká borovice, nesoucí jméno po obci Chudobín zatopené při stavbě nádrže na řece Svratce na Žďársku, dostala 47 226 hlasů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marek Olbrzymek / Strom roku
Tři a půl století stará Chudobínská borovice, jež roste na skalnatém výběžku levého břehu přehrady Vír, se před rokem, 17. března 2020, stala Evropským stromem roku. Do Česka tehdy zamířil titul poprvé v desetileté historii ankety, která navázala na předchozí hledání Stromu roku. Plánované vyhlášení v prostorách Evropského parlamentu se ale nekonalo kvůli šíření koronaviru a bylo je možné sledovat jen na sociálních sítích ankety.
reklama

 

Hlasující loni vybírali z 16 národních stromů. Česká borovice, nesoucí jméno po obci Chudobín zatopené při stavbě nádrže na řece Svratce na Žďársku, dostala 47 226 hlasů, pro druhý jinan z chorvatského Daruvaru hlasovalo 28 060 a třetí ruský topol 27 411 lidí. Mikroregion Bystřicko se za každý hlas pro borovici, která se v roce 2019 stala Stromem roku v ČR, v průběhu ankety zavázal vysadit nový strom. U přehrady by tak mělo v příštích letech přibýt několik hektarů obnoveného lesa.

Další hlasování o Evropský strom roku skončilo letos 28. února, výsledky budou oznámeny opět 17. března. Za Česko se účastní Jabloň u Lidmanů v Machovské Lhotě u Náchoda, jejíž stáří se odhaduje na 70 let.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist