Chuť Francouzů na biopotraviny stoupá, kupují je i chudší rodiny
reklama
Mezi spotřebiteli, kteří se dali na biopotraviny v posledním roce, tvoří 21 procent mladí lidé od 18 do 24 let, další pětina jsou zaměstnanci a lidé z dělnických profesí, což podle spoluautora průzkumu Philippa Henryho svědčí o demokratizaci přístupu k biopotravinám.
V době restrikcí kvůli snaze zastavit šíření koronaviru více Francouzů začalo vařit doma a kladou větší důraz na kvalitu potravin používaných pro přípravu pokrmů, domnívá se Henry. Klesl také podíl nákupů ve velkých obchodních centrech, naopak stoupla obliba regionálních výrobců a farem.
Devět z deseti Francouzů jedlo produkty v biokvalitě alespoň jednou za poslední rok, tři čtvrtiny respondentů alespoň jednou za měsíc. Každý den jí biopotraviny 13 procent dotázaných. Nejčastější motivací pro bio stravování je vlastní zdraví (61 procent), polovina lidí to dělá kvůli životnímu prostředí. Třetí nejčastější argument respondentů jsou etické a sociální důvody a snaha přispět ke spravedlivému odměňování pěstitelů.
Letošní žebříček o vnímání a spotřebě biopotravin je už osmnáctý. V listopadu a prosinci 2020 se průzkumu účastnilo 2100 lidí.
reklama
Dále čtěte |
reklama
Online diskuse
Všechny komentáře (1)
Petr Blažek
20.3.2021 21:31Je zde uvedeno mnoho procent. Bohužel čísla v procentech jsou relativní a s tím se dá udělat mnoho kouzel.
Proč autor rovnou nenapíše kolik potravin se vyrobí a spotřebuje v bio a kolik v klasickém zemědělství.
Takovéto kouzla se bohužel v tomto ekolistu opakují často, jednou to jsou biopotraviny jindy zase výroba elektřiny z OZE.