https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chut-francouzu-na-biopotraviny-stoupa-kupuji-je-i-chudsi-rodiny?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chuť Francouzů na biopotraviny stoupá, kupují je i chudší rodiny

20.3.2021 14:30 | PAŘÍŽ (ČTK)
Devět z deseti Francouzů jedlo produkty v biokvalitě alespoň jednou za poslední rok, tři čtvrtiny respondentů alespoň jednou za měsíc. Každý den jí biopotraviny 13 procent dotázaných.
Devět z deseti Francouzů jedlo produkty v biokvalitě alespoň jednou za poslední rok, tři čtvrtiny respondentů alespoň jednou za měsíc. Každý den jí biopotraviny 13 procent dotázaných.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Popularita biopotravin ve Francii roste už několik let a tento trend nestavila ani epidemie covidu-19. Potraviny vypěstované s ohledem na životní prostředí v loňském roce začalo nakupovat o 15 procent více zákazníků, stále častěji je také vyhledávají střední a nižší příjmové skupiny. Vyplývá to z průzkumu Agence Bio, což je francouzská organizace zaměřená na rozvoj a podporu ekologického zemědělství.
reklama

 

Mezi spotřebiteli, kteří se dali na biopotraviny v posledním roce, tvoří 21 procent mladí lidé od 18 do 24 let, další pětina jsou zaměstnanci a lidé z dělnických profesí, což podle spoluautora průzkumu Philippa Henryho svědčí o demokratizaci přístupu k biopotravinám.

V době restrikcí kvůli snaze zastavit šíření koronaviru více Francouzů začalo vařit doma a kladou větší důraz na kvalitu potravin používaných pro přípravu pokrmů, domnívá se Henry. Klesl také podíl nákupů ve velkých obchodních centrech, naopak stoupla obliba regionálních výrobců a farem.

Devět z deseti Francouzů jedlo produkty v biokvalitě alespoň jednou za poslední rok, tři čtvrtiny respondentů alespoň jednou za měsíc. Každý den jí biopotraviny 13 procent dotázaných. Nejčastější motivací pro bio stravování je vlastní zdraví (61 procent), polovina lidí to dělá kvůli životnímu prostředí. Třetí nejčastější argument respondentů jsou etické a sociální důvody a snaha přispět ke spravedlivému odměňování pěstitelů.

Letošní žebříček o vnímání a spotřebě biopotravin je už osmnáctý. V listopadu a prosinci 2020 se průzkumu účastnilo 2100 lidí.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PB

Petr Blažek

20.3.2021 21:31
Toto je pěkná reklama na biopotraviny. Pouze tam chybí autor té reklamy.
Je zde uvedeno mnoho procent. Bohužel čísla v procentech jsou relativní a s tím se dá udělat mnoho kouzel.
Proč autor rovnou nenapíše kolik potravin se vyrobí a spotřebuje v bio a kolik v klasickém zemědělství.
Takovéto kouzla se bohužel v tomto ekolistu opakují často, jednou to jsou biopotraviny jindy zase výroba elektřiny z OZE.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist