https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-vyjadrila-ochotu-prispivat-do-klimatickeho-fondu-na-pomoc-chudym-zemim?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína vyjádřila ochotu přispívat do klimatického fondu na pomoc chudým zemím

9.11.2022 15:50 | ŠARM AŠ-ŠAJCH (ČTK)
Čína by byla ochotna přispívat do mechanismu, který by měl pomáhat rozvojovým zemím vyrovnat se se ztrátami a škodami způsobenými změnami klimatu. Podle agentury Reuters to uvedl čínský vyjednávač Sie Čen-chua na klimatické konferenci OSN, která se v současné době koná v egyptském Šarm aš-Šajchu.
reklama

 

Sie uvedl, že Čína nemá povinnost účastnit se tohoto mechanismu, je ale připravena vyslyšet výzvy k razantnějším akcím ze strany rozvinutých států. Čínu Světová obchodní organizace (WTO) stále označuje za rozvíjející se zemi, navzdory tomu, že je druhou největší ekonomikou světa, poznamenala agentura Reuters.

Delegáti 27. klimatické konference OSN se shodli, že projednají, zda by měly bohaté státy vyplácet kompenzace chudším zemím s méně rozvinutým průmyslem, které nesou za současné oteplení klimatu menší odpovědnost. Čínský vyjednávač Sie dnes prohlásil, že by Peking byl rád, kdyby na nynější konferenci vznikl fond pro podporu chudších zemí.

Klimatická konference OSN se koná každý rok s cílem posoudit plnění závazků o snižování emisí, které mají zabránit katastrofálním následkům oteplování. Už na pařížské konferenci v roce 2015 se političtí lídři zavázali, že se pokusí omezit růst globálních teplot na 1,5 stupně proti předprůmyslové éře. Dosavadní opatření však nestačí a zdá se, že udržet růst teplot pod stanoveným limitem se nepodaří. Čína přitom patří k zemím, které jsou kritizovány, že jejich snahy o boj s klimatickými změnami nejsou dostatečné.

Čínský vyslanec Sie Čen-chua dnes prohlásil, že Čína musí v současné době ponechat v provozu některé uhelné elektrárny, aby zajistila stabilitu elektrické sítě. "Než se vzdáme starších energetických zdrojů, musíme mít dostatečnou kapacitu obnovitelných zdrojů," řekl Sie. Plány Pekingu na postupné omezování spotřeby uhlí jsou podle něj "realistické".

Podle čínského vyjednávače Siea by se závazky jednotlivých zemí ke zpomalení klimatických změn letos neměly měnit. Měly by být ale podniknuty konkrétní kroky k naplnění těchto závazků, prohlásil Sie.

Čínský představitel také uvedl, že Čína zahájila na okraj klimatické konference COP27 neformální rozhovory se Spojenými státy. "Společně se zvláštním zmocněncem amerického prezidenta pro klima Johnem Kerrym jsme se zde dohodli, že budeme v komunikaci pokračovat," sdělil Sie.

Vinu za přerušení oficiálních jednání mezi USA a Čínou, tedy dvěma největšími světovými znečišťovateli ovzduší, připsal čínský vyjednávač Washingtonu. Srpnová návštěva předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu "narušila čínskou suverenitu a zranila city čínského lidu". "Proto jsme se (tehdy) rozhodli pozastavit klimatické rozhovory s USA," řekl Sie Čen-chua.

Čína považuje Tchaj-wan za svou součást a ostře nesouhlasí s cestami představitelů zahraničních vlád na ostrov, protože je považuje za vyjádření podpory snaze Tchaj-wanu o uznání nezávislosti.

Sie dnes vyzval Spojené státy, aby "odstranily překážky" bránící obnově oficiálních klimatických jednání. "Dveře zavřeli oni a jsme to my, Čína, kdo se je pokouší otevřít," dodal Sie.

Na dotaz novinářů, proč se čínský prezident Si Ťin-pching neplánuje 27. světové klimatické konference zúčastnit, odpověděl, že prezident "má velmi náročný program ve své vlasti" a očekává také na návštěvě v Číně řadu zahraničních představitelů.

V pátek je na konferenci, která potrvá do 18. listopadu, očekáván americký prezident Joe Biden, připomíná agentura AP.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

9.11.2022 18:36
Jasně. A Putin světu v únoru skoro přísahal, že u hranic Ukrajiny probíhá pouze vojenské cvičení.
Odpovědět

Viktor Šedivý

9.11.2022 22:42 Reaguje na Anyr
Ale oni klidně přispívat budou. Peněz mají dost a dost a potřebují ještě pár let udržet klimatické blbnutí v chodu, Evropa ještě ekonomicky nepadla.

Za deset let nám už klidně ukážou fakáče a sdělí, že tak blbí, aby si zničili energetiku (a následně celou ekonomiku) fakt nejsou.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

10.11.2022 08:24
Medvídek Pú samozřejmě rád přispěje některým zemím, úplně nejvíc zemím, kde si potřebuje udělat otroky a vybudovat nějakou vojenskou základnu pro nadcházející konflikt. Tomuhle tlustýmu vepřovi neradno věřit.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.11.2022 13:28
Samozřejmě že přispějí ... oni tam sypou peníze už teď a fest. Ale samozřejmě ... něco za to:-))). Takhle budou dělat to samé, a ještě to bude vypadat jako uvědomělá charita:-).

A tohle mne fakt dostalo ... "Srpnová návštěva předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu "narušila čínskou suverenitu a zranila city čínského lidu". "Proto jsme se (tehdy) rozhodli pozastavit klimatické rozhovory s USA," řekl Sie Čen-chua."

To je taková ta dikce ve stylu "bratrské pomoci spřátelených armád" v 68:-). I když ty zraněné city čínského lidu teda zní ještě líp:-))).
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist