https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cinsti-vedci-vyvinuli-miniaturni-robotickou-rybu-ktera-lovi-mikroplasty?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čínští vědci vyvinuli miniaturní robotickou rybu, která loví mikroplasty

17.7.2022 00:53 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čínští vědci vyvinuli miniaturní robotickou rybu, která dokáže lovit mikroplasty a v budoucnu by mohla pomoci v boji proti znečištění oceánů. S odkazem na tým ze Sečuánské univerzity o tom informovala agentura Reuters.
reklama

 

Na dotek měkký robot měří 13 milimetrů a dokáže pohlcovat mikroplasty v mělké vodě. Vědci teď hledají, jak by šlo malé roboty využít i v hluboké vodě nejen ke sběru mikroplastů, ale i ke shromažďování informací pro analýzu znečištění oceánů.

"Vyvinuli jsme lehkého miniaturizovaného robota. Může být využit mnoha způsoby, například v biomedicíně nebo při nebezpečných operacích," uvedla Jü-jen Wangová, která se podílela na sestrojení robotické ryby.

Černá robotická ryba reaguje na světlo, které jí pomáhá při pohybu. Dovede plavat rychlostí téměř čtyři centimetry za vteřinu, rychleji než většina dosud vyvinutých robotických ryb. Její pohyb mohou vědci ovládat rovněž pomocí světla, a předejít tak srážce s jinými rybami nebo s lodí.

Ryba je schopna absorbovat blízké volně plovoucí kousky znečišťujících látek a hojit se, pokud je poškozená. Pokud by ji omylem sežrala jiná ryba, bez obtíží ji stráví. Robotická ryba je totiž vyrobena z polyuretanu, který je navíc biokompatibilní.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

17.7.2022 07:34
a pak budou vymýšlet, co sežere ty miniaturní rybičky
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist