https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-firma-z-brnenska-nespravne-skladkovala-zaplatit-ma-260.000
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP: Firma z Brněnska nesprávně skládkovala, zaplatit má 260.000

3.1.2020 00:11 | ŠLAPANICE (ČTK)
Firma Sateso ze Šlapanic u Brna podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Brně špatně spravovala skládku, kterou provozuje. / Ilustrační foto
Firma Sateso ze Šlapanic u Brna podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Brně špatně spravovala skládku, kterou provozuje. / Ilustrační foto
Foto | ČIŽP / Wikimedia Commons
Firma Sateso ze Šlapanic u Brna podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Brně špatně spravovala skládku, kterou provozuje. Firmě ČIŽP uložila dvě pokuty celkem za 260.000 Kč. V tiskové zprávě to včera uvedla mluvčí inspekce Radka Nastoupilová. Pokuty jsou opakované. Firma pracuje na zlepšení stavu, řekla vedoucí skládky Iva Dobrocká.
 

Firma podle inspektorů v rozporu s povolením provozovala zařízení k odstraňování odpadů, kdy nezabezpečila udržování výšky hladiny průsakové vody ve skládce na kόtě stanovené provozním řádem. Společnost také podle inspekce v rozporu s vydaným povolením vypouštěla předčištěné odpadní vody z čistírny odpadních vod na skládce Šlapanice do kanalizace pro veřejnou potřebu města Brna.

"Výška hladiny průsakové vody ve skládce měla být podle dodatku provozního řádu schváleného Krajským úřadem Jihomoravského kraje udržována od počátku prosince 2017 do konce listopadu 2018 na kόtě maximálně 236 metrů nad mořem. Zjištěná výška hladiny 7. listopadu 2018 však byla vyšší. To je porušením zákona o integrované prevenci, za které jsme subjektu uložili pokutu 200.000 korun," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně Tomáš Augustin.

Za vypouštění předčištěné odpadní vody dostala firma pokutu 60.000 korun. Na odtoku z čistírny totiž inspektoři zjistili překročení limitní koncentrace ukazatele halogenovaných organických sloučenin, což znamená porušení vodního zákona.

"Pokud jde o vodu, kterou přečišťujeme a vypouštíme, tak na problému pracujeme s firmou, která nám realizovala tu čistírnu. Snažíme se řešit i ten problém s průsakovou vodou, vodu ze skládky odčerpáváme. Děláme, co můžeme," řekla Dobrocká.

Při stanovení výše pokuty inspektoři přihlédli k tomu, že u firmy šlo o opakované porušování podmínek provozu zařízení. V roce 2017 dostala pokutu 90.000 korun a v roce 2018 dvě pokuty celkem ve výši 210.000 korun. "Je také třeba uvést, že společnost Sateso s.r.o. ušetřila dlouhodobým neprováděním vývozů průsakových vod značné finanční prostředky v řádech statisíců ročně," uvedl Augustin. Pokuty jsou od 30. listopadu 2019 pravomocné.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist