https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-ropne-latky-z-letiste-v-namesti-asi-vodu-dalesicke-prehrady-nekontaminovaly?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP: Ropné látky z letiště v Náměšti asi vodu Dalešické přehrady nekontaminovaly

21.11.2022 14:50 (ČTK)
Dalešická přehrada ze skal ostrova Kozlov.
Dalešická přehrada ze skal ostrova Kozlov.
Foto | Frettie / Wikimedia Commons
Ropné látky pocházející z letecké základny Armády ČR v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku zřejmě nekontaminovaly vodu v Dalešické přehradě, podařilo se je zastavit v rybníku v obci Popůvky, která se základnou sousedí. ČTK to řekl ředitel havlíčkobrodského inspektorátu České inspekce životního prostředí Jan Panský. Ropné látky se do vody dostaly ve středu, upozornila minulý týden Česká televize. Podle Panského havárie nezpůsobila žádný úhyn živočichů. Vedle inspekce životního prostředí se jí zabývá vojenská i státní policie.
reklama

 

K ohlášenému úniku ropných produktů vyjeli hasiči podle jejich mluvčí Petry Musilové ve středu odpoledne. Použili sorpční hady a materiál. Ve čtvrtek na likvidaci začala pracovat společnost Dekonta. "Teď už se úplně finišuje, už tady ani nejezdí s cisternou, už jenom sypou sorbet, tak to vidím, že se dnes snad bude končit," řekl dnes ČTK starosta Popůvek Martin Šigut. Na únik ropných látek podle něho obyvatele ve středu upozornil silný zápach, ropné skvrny na hladině rybníka na návsi ani v potoce patrné nebyly.

Podle Panského se zatím stále řeší likvidace následků úniku ropných látek. "Pak bude našim úkolem zjistit, co a proč se stalo," řekl Panský. Podle Armády ČR může být za havárií technická závada nebo lidské pochybení. „Nehodu ihned transparentně ve spolupráci s policií vyšetříme a přijmeme opatření, aby se to už nikdy nemohlo opakovat,“ uvedl velitel 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou Rudolf Straka. Mluvčí základny Jindřiška Budiková dnes ČTK řekla, že příčina zatím známá není, vyšetřování pokračuje.

Čistička odpadních vod na kaly z letiště je ve správě příspěvkové organizace Armádní Servisní.

Dalešická přehrada zásobuje technickou vodou Jadernou elektrárnu Dukovany. Funguje na ní také přečerpávací vodní elektrárna, skládá se ze dvou nádrží - Dalešice a Mohelno. Do přehrady se ze severu vlévá i Popůvecký potok.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist