https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/clen-vedeni-dezy-vyloucil-ze-by-firma-mohla-byt-puvodcem-otravy-becvy?utm_medium=sekce-z-internetu&utm_source=www.seznam.cz
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Člen vedení Dezy vyloučil, že by firma mohla být původcem otravy Bečvy Aktualizováno

19.8.2021 15:15 | PRAHA (ČTK)
Slyšení komise jsou neveřejná. Pustějovský proto pouze obecně popsal, že členové se ptali na jeho pohled na loňskou událost.
Slyšení komise jsou neveřejná. Pustějovský proto pouze obecně popsal, že členové se ptali na jeho pohled na loňskou událost.
Člen představenstva valašskomeziříčské chemičky Deza Pavel Pustějovský vyloučil to, že by tato společnost mohla být původcem loňské otravy řeky Bečvy. Pustějovský, jenž je také poslancem hnutí ANO, po dnešním slyšení před členy sněmovní vyšetřovací komise ČTK řekl, že se ve firmě uskutečnila po ekologické havárii řada kontrol. Členové komise vyslechli také krajského policejního ředitele Jaromíra Tkadlečka a ředitele České inspekce životního prostředí Erika Geusse. Podle předsedkyně Marie Pěnčíkové (KSČM) zazněly zásadní informace k přípravě závěrečné zprávy pro Sněmovnu. Vzhledem k tomu, že jednání jsou neveřejná, však konkrétní před novináři nebyla.
reklama

 
"Na základě informací, které mám k dispozici, mohu říci, že (Deza) za tím (ekologickou havárií) nestála," uvedl Pustějovský. Ve dvou následujících měsících po události, tedy v říjnu a v listopadu, se podle něho ve společnosti uskutečnilo osm prověrek. "A v podstatě nepotvrdilo se ani v jednom z těch případů, že bychom mohli být zdrojem znečištění," poznamenal.

Deza, která patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO), byla podle Pustějovského úplně prvním kontrolovaným subjektem. "My jsme byli opravdu subjekt, který byl první na ráně, a proto byl první i mediálně podezírán, že se to tam stát mohlo," řekl. Pozornost na vyústění jiného kanálu do Bečvy, vedoucího z Rožnova pod Radhoštěm, se zaměřila podle Pustějovského až po několika dnech. Dezu jako možného původce otravy již dříve vyloučila Česká inspekce životního prostředí i znalec, který zpracovával posudek pro policii.

Geuss při slyšení podle Pěnčíkové některé záležitosti vyvrátil, u dalších podle ní zůstávají pochyby, Tkadleček se postavil za kroky policie. "Z jeho pohledu je zřejmé, že si myslí, že postup policie je správný," řekla předsedkyně komise.

Policie v souvislosti s ekologickou havárií obvinila v červnu právnickou a fyzickou osobu z oblasti Rožnova pod Radhoštěm pro podezření z poškození a ohrožení životního prostředí a z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. O podaných stížnostech proti usnesení o zahájení trestního stíhání rozhodne státní zástupce nejspíše začátkem září.

Z dřívějšího vyjádření ředitele společnosti Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm Oldřicha Havelky pro Českou televizi (ČT) vyplynulo, že obviněnou je tato firma. Firma Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v areálu i čištění odpadních vod, odcházejí z něj kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy. Hospodářské noviny v minulých týdnech několikrát uvedly, že obviněným člověkem je zřejmě jednatel Havelka.

Slyšení dalších lidí komise plánuje na 2. září, podle Pěnčíkové by také měla začít chystat závěrečnou zprávu. V ní by měla shrnout návrhy legislativních úprav po Sněmovnu, která bude zvolena v říjnových volbách. "Havárie na Bečvě nám ukázala, že ač některé orgány, nebo možná všechny, nebudu předjímat, postupovaly podle toho, co jim ukládá zákon, tak v konečném souhrnu došlo, k čemu došlo. A to k tomu, že ani po deseti měsících neznáme pachatele," podotkla.

Ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

1.9.2021 09:27
"Jsem přesvědčen, že v případě, že Policie ČR podrobí výslechu senátora ing. Pavla Pustějovského, bývalého ředitele DEZY, pravou ruku premiéra Babiše, ihned se dozví pravdu,/pokud ji řekne/. Ing Pavel Pustějovský je odpovědný za práci ČIŽP, je hlídačem státu ve věci ŽP, zastává tuto funkci i v senátu a parlamentu ČR. Domnívám se, že je tím, kdo ve věci zná pravdu a dá se předpokládat z průběhu uveřejněných materiálů Janem Husákem, také tím, kdo s velkou pravděpodobností kryje a manipuluje informacemi, Policií ČR. Domnívám se, že je plně odpovědný za stav, že Policie ČR viníka dosud nenašla a asi nenajde. V takovém případě by měl ihned odstoupit Policejní ředitel ze své funkce. Jan Tauš, asistent ombudsmana ČR JUDr. Otakara Motejla v důchodě. v.r."
https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jan-husak-nevyjasnene-okolnosti-otravy-reky-becvy
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist