https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/clovek-v-tisni-posila-na-ukrajinu-kamiony-kanystru-na-vodu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Člověk v tísni posílá na Ukrajinu kamiony kanystrů na vodu

15.3.2022 00:31 | PRAHA (ČTK)
Válka podle Člověka v tísni zhoršila už existující dlouhodobý problém s nedostatkem pitné vody na východě Ukrajiny. Ilustrační foto
Válka podle Člověka v tísni zhoršila už existující dlouhodobý problém s nedostatkem pitné vody na východě Ukrajiny. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Několik kamionů s kanystry a přepravkami na vodu posílá na Ukrajinu organizace Člověk v tísni. V místech, kde útoky ruské armády poškodily vodovod, tak budou lidé moci schraňovat vodu ze studen a nádrží. Na místa, kde nejsou vodní zdroje, dopravuje Člověk v tísni balenou vodu nebo cisterny. Od začátku ruské invaze už organizace poslala Ukrajincům trpícím nedostatkem pitné vody přes 20 cisteren, které pojmou 200 až 500 litrů vody.
reklama

 

Rusko zahájilo vojenský útok na Ukrajinu 24. února. Od začátku bojů na Ukrajině zemřelo podle OSN nejméně 636 civilistů, z toho 46 dětí. Životy a zdraví lidí ohrožuje kromě samotných útoků ruských vojáků a ostřelování také právě nedostatek vody.

Válka podle Člověka v tísni zhoršila už existující dlouhodobý problém s nedostatkem pitné vody na východě Ukrajiny. Na mnoha místech byl při bojích poničen vodovod a kvůli neustálému ostřelování je téměř nemožné ho opravit. Mnoho míst je tak kvůli těžkým bojům od dodávek vody úplně odstřiženo, uvedla organizace.

"Voda se momentálně stala na Ukrajině život zachraňující komoditou. Lidé se ukrývají ve sklepích, krytech, garážích a jsou dehydratovaní," uvedl ředitel humanitární a rozvojové sekce Člověka v tísni Jan Mrkvička.

Člověk v tísni se proto rozhodl vypravit z Prahy kamion kanystrů a přepravek na vodu. Další kamiony s kanystry pak vyšle v příštích dnech. Voda je podle organizace na místech odstřižených od vodovodu často ve studnách, ale lidé ji nemají jak skladovat.

Člověk v tísni také organizuje například finanční sbírku na pomoc Ukrajině, ve které se už shromáždilo přes 1,4 miliardy korun. Na Ukrajinu organizace poslala již pět vlaků a pět kamionů s humanitární pomocí. Na východě Ukrajiny, který je nejvíce zasažen ruskou invazí, má Člověk v tísni desítky vlastních pracovníků pomáhajících s distribucí pomoci.

"Jakmile se otevře humanitární koridor, jsme připraveni poslat zásoby i do těžce zkoušeného přístavního města Mariupol," doplnil regionální ředitel Člověka v tísni pro Východní partnerství a Balkán Petr Drbohlav.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist