https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/copernicus-evropa-zazila-treti-nejteplejsi-leden-v-historii-mereni?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Copernicus: Evropa zažila třetí nejteplejší leden v historii měření

8.2.2023 15:24 (ČTK)
Strniště v zimě
Strniště v zimě
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropa zažila třetí nejteplejší leden v historii měření. Oznámila to dnes ve své zprávě agentura Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus. Nejnižší lednové hodnoty navíc dosáhl rozsah antarktického mořského ledu.
reklama

 

Služba, která využívá vysoký počet naměřených údajů ze satelitů, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě, dnes oznámila, že první měsíc tohoto roku byl třetím nejteplejším lednem v Evropě. Velká část Evropy měla nadprůměrné teploty vzduchu, včetně Balkánu a východní Evropy, kde byl na Nový rok zaznamenán rekordně teplý den. "Výrazné teplé anomálie byly zaznamenány také v oblasti Špicberků," uvedla služba ve své zprávě.

Nadprůměrné teploty byly také na východě Spojených států, v Kanadě, Mexiku a v pásmu jihovýchod-severozápad přes západní Rusko.

Rozloha mořského ledu v Antarktidě v lednu dosáhla nejnižší lednové hodnoty v souboru satelitních dat, a to 31 procent pod průměrem. To je výrazně pod hodnotou předchozího rekordu z ledna 2017.

V Arktidě byla rozloha mořského ledu čtyři procenta pod průměrem, což ji řadí na třetí nejnižší hodnotu za leden v záznamu satelitních dat. Nejvíce průměru blízké koncentrace mořského ledu v Arktidě byly v Barentsově moři a na Špicberkách.

"Mnozí z nás byli na přelomu roku svědky mimořádně vysokých teplot. I když je leden 2023 výjimečný, tyto extrémní teploty zůstávají pro mnoho regionů hmatatelným ukazatelem dopadů měnícího se klimatu a lze je chápat jako další varování před budoucími extrémními událostmi. Je nezbytné, aby globální a regionální zainteresované strany urychleně přijaly opatření ke zmírnění nárůstu globálních teplot," uvedla zástupkyně ředitele unijní služby Samantha Burgessová.

Služba Copernicus, kterou z pověření Evropské komise provozuje Evropské středisko pro střednědobé předpovědi počasí, pravidelně vydává měsíční klimatické bulletiny. V nichž informuje o pozorovaných změnách globální teploty vzduchu při povrchu, pokrytí moří ledem a hydrologických proměnných. Všechna uváděná zjištění jsou založena na počítačových analýzách.

V lednu služba oznámila, že celoroční průměr evropských teplot byl loni druhý nejvyšší v historii záznamů a předčil jej jen rok 2020. Loňské léto bylo v Evropě dosud nejteplejší a doprovázely jej mimořádně dlouhé a intenzivní vlny veder na západě a severu kontinentu. V celosvětovém měřítku se rok 2022 zařadil na páté místo.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

8.2.2023 16:20
Snad tak mimořádně teplý leden už nikdy nezažijeme. Když si uvědomíme, že by v lednu mohlo být v Evropě i o 3 stupně tepleji, tak těžko najdeme horší katastrofu.
Zimní pneumatiky si budeme ničit na vyhřátých silnicích, hrabla na sníh pokryje prach.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

8.2.2023 20:45
https://www.nasa.gov/content/goddard/antarctic-sea-ice-reaches-new-record-maximum "The new Antarctic sea ice record reflects the diversity and complexity of Earth’s environments, said NASA researchers. Claire Parkinson, a senior scientist at NASA’s Goddard Space Flight Center, has referred to changes in sea ice coverage as a microcosm of global climate change. Just as the temperatures in some regions of the planet are colder than average, even in our warming world, Antarctic sea ice has been increasing and bucking the overall trend of ice loss." Ak sa dosiahne historické maximum Antarktického ľadu, tak to nič neznamená. Iba odráža rozmanitosť a zložitosť prostredia na Zemi. Ale teplý január v Európe, to je niečo iné. To je presvedčivý dôkaz globálneho oteplenia. Podobne aj rozloha Antarktického ľadu je zrazu veľmi dôležitý ukazovateľ globálnej zmeny :-)
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.2.2023 20:53 Reaguje na Vladimir Mertan
A jaká je teď zima na Slovensku? Slyšela jsem jen o nevídané kalamitě v Tatrách. Také v severní Americe je zima letos extrémní, v Turecku a Sýrii je -6°, v Ománu sněžilo, a to všechno přes to ohromné množství CO2 ve vzduchu ;)
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.2.2023 07:19 Reaguje na Vladimir Mertan
Zrazu? Ale jdi ty. :D Zajímavé, že si opět vybíráš jen to, co se ti hodí. Zbytek ignoruješ - takový krásný příklad manipulátora. :-)

https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover-january-2022
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.2.2023 07:55
Výkyvy byly, jsou a budou, klima je v čase proměnlivé. Tam, kde byl sníh, bude tráva a tam, kde byla tráva, bude sníh. Je to pouze přesun po kontinentech a v čase. Nic víc, nic míň. Ale chápu, že se na tom nechá dobře vydělávat.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist