https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-chce-evropske-reseni-energeticke-chudoby-nespolehat-na-narodni-opatreni?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČR chce evropské řešení energetické chudoby, nespoléhat na národní opatření

24.10.2022 15:17 | PRAHA (ČTK)
Problém energetické chudoby je nutné řešit na celoevropské úrovni a nespoléhat pouze na národní řešení. Na konferenci českého předsednictví v EU věnované energetické chudobě se na tom dnes shodli zástupci ministerstva práce a ministerstva průmyslu. Podle nich by samostatný postup členských států narušil společný evropský trh, pro země o velikosti Česka by navíc bylo obtížné konkurovat ve svých opatřeních velkým státům.
reklama

 

Náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Martina Štěpánková na konferenci upozornila, že energetická chudoba není nový fenomén, nynější inflace ale rozšířila počet lidí, kteří jí čelí. "Energetická chudoba už není hrozbou jen pro nejzranitelnější skupiny, ale i pro střední třídu," uvedla.

Členské státy EU podle ní na energetickou chudobu reagují podobnými opatřeními. Zpravidla to jsou cenové stropy, zvyšování dávek a důchodů, zvyšování minimální mzdy nebo pobídky k úsporám energií. Štěpánková zdůraznila, že i do budoucna je nutné opatření koordinovat, aby se nenarušil společný evropský trh.

Potřebu společného evropského postupu zdůraznil i náměstek ministra průmyslu René Neděla. "Nemůžeme bojovat proti státům, jako jsou Německo nebo Francie," varoval. Podle něj je nutné najít společné evropské nástroje, které se budou jen v detailech lišit podle specifické situace v jednotlivých zemích.

Podle údajů Evropské komise postihuje energetická chudoba 35 milionů obyvatel EU, tedy zhruba osm procent celkové populace. Lidé postižení energetickou chudobou mají problémy s placením účtů za elektřinu, plyn, teplo či vodu kvůli svým nízkým příjmům. Problém prohloubil nynější růst cen.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

24.10.2022 16:44
ČR ovládané energetickou loby nechtějí národní řešení. Nikdo u nás neumí vymyslet takové řešení, aby energetické firmy byly spokojeny a občani taktéž. Jediné řešení, že to zaplatí (= zařídí) EU.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

24.10.2022 18:21
I malé Maďarsko (nebo aktuálně Slovensko) si řešení našlo. Naše vláda spíš nemá na to, aby s řešením přišla a tak čeká, jestli jí nějaké noty nepošlou z Bruselu. A Brusel mlčí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.10.2022 22:22 Reaguje na Richard Vacek
Slovensko našlo kulový, čeká, že bude kopírovat nás.
Maďaróni to blbějc udělat nemohli, dost benzínek je zavřených, plyn mají stejně drahý jak my a státní rozpočet je v rozvalu.
https://ekonomickydenik.cz/pohadky-o-uspesnem-madarsku-jsou-mimo-realitu-madarsko-ma-stejne-drahy-plyn-a-navic-i-rozvraceny-rozpocet/
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist