https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/csu-zemedelska-produkce-v-cr-bude-letos-asi-nejvyssi-od-roku-1998?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělská produkce v ČR bude letos asi nejvyšší od roku 1998

29.12.2020 11:29 | PRAHA (ČTK)
Na letošním vývoji rostlinné produkce se podílí zejména dobrá sklizeň obilovin, řepky, luskovin a krmných plodin.
Na letošním vývoji rostlinné produkce se podílí zejména dobrá sklizeň obilovin, řepky, luskovin a krmných plodin.
Foto | meriç tuna / unsplash.com
Zemědělská produkce v Česku letos podle prvního odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzroste meziročně o 3,1 procenta na 145,4 miliardy korun. To je nejvíce od roku 1998, kdy ČSÚ statistiku začal sestavovat. Zisk ze zemědělské činnosti letos stoupne asi o 11,2 procenta na 19,1 miliardy. Loni produkce zemědělského odvětví činila podle revidovaných údajů ČSÚ zhruba 141,1 miliardy korun a zisk 17,2 miliardy.
reklama

 

Hodnota živočišné produkce letos podle odhadu vzrostla meziročně o 1,7 procenta na 53,7 miliardy korun a hodnota rostlinné produkce o 3,6 procenta na 82,8 miliardy. "Na příznivém letošním vývoji rostlinné produkce se podílí zejména dobrá sklizeň obilovin, řepky, luskovin a krmných plodin. Cenový nárůst vykazují především technické plodiny a ovoce," sdělila dnes vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková.

Obilí se letos v Česku sklidilo podle říjnového odhadu ČSÚ o 4,5 procenta více než loni. Zemědělci ho svezli z polí 7,98 milionu tun. Více se urodilo také brambor, a to o 10,5 procenta, nebo řepky, cukrovky i kukuřice na zeleno a siláž. Ke zvýšení živočišné výroby přispěl podle dnešních údajů úřadu hlavně nárůst produkce vajec o 8,3 procenta a mléka o 3,1 procenta.

Zemědělcům ale letos stoupaly i náklady. Tzv. mezispotřeba, tedy hodnota surovin či služeb spotřebovaných při výrobě, vzrostla o 0,6 procenta na 96,5 miliardy, náhrady zaměstnancům o 5,8 procenta na 34,4 miliardy a pachtovné a ostatní nájemné z nemovitostí o dvě procenta na osm miliard. Hrubá přidaná hodnota, která je rozdílem mezi hodnotami produkce a mezispotřeby, se tak v tomto roce zvýšila o 8,4 procenta na 48,9 miliardy korun.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.12.2020 12:10
Hrabošíí!! Spárkatáá!!... A podívejme:-)
Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.12.2020 12:55
Já mám dvě slepice, druhý žádnou, tedy máme každý jednu. To na vysvětlenou.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.12.2020 13:27
Vidím to trochu jinak - líná huba, hotové neštěstí:-)
Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.12.2020 13:53 Reaguje na Karel Zvářal
No, hodně postižené podniky by byly asi hloupé, kdyby nezažádaly o náhradu škod, pokud je to možné. To by udělal každý. Vtip se ale skrývá v tom posledním odstavci, kde se mluví o vzrůstajících nákladech, což je stoprocentní pravda, takže nula od nuly pojde.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.12.2020 14:00 Reaguje na pavel peregrin
S těmi náklady je to v pořádku, to nikdo nezpochybňuje. Jen jsem reagoval na dvě letošní reportáže, kde v krásně zapojeném porostu našli v červnu "hned tři norky" hraboše (t.j. jeden kus!-) - no hrůza, jsou tu zase!! Druhá v listopadu, kde pán ukazoval kameře souvislou černou plochu mezi ozimy (nevzešlé, zamokřené?), takže na ty hraboše se hodí kdeco, i co s nimi vůbec nesouvisí.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

30.12.2020 07:27 Reaguje na Karel Zvářal
To je pravda. Jenže objektivní reportáže, to je všeobecná bolest.
Odpovědět
va

vaber

29.12.2020 13:43
hezká čísla, nyní už jsem klidný ,vše je v naprostém pořádku, možná jen to vepřové kleslo, kvůli pomníku
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

30.12.2020 04:08
Tak nám zrušili olympiádu, nevadí my vymyslíme jiné disciplíny a vytvoříme si jiné soutěže a to nejen coronavirové, ale i zemědělské a jiné.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist