https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ct-kvuli-polskemu-nahonu-chybi-v-rece-na-krnovsku-voda-mzp-to-bude-resit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČT: Kvůli polskému náhonu chybí v řece na Krnovsku voda, MŽP to bude řešit

22.7.2022 01:57 | KRNOV (ČTK)
Foto | Vojtěch Dočkal / Wikimeda Commons
V řece Opavě v Úvalně na Krnovsku chybí voda, koryto je tam téměř vyschlé a průtok minimální. Důvodem je polský náhon s turbínami na výrobu elektřiny, informovala Česká televize (ČT). Mluvčí ministerstva životního prostředí Ondřej Charvát ČT sdělil, že ministerstvo zahájí s Polskem jednání.
reklama

 

Starosta Úvalna Radek Šimek se o problému dozvěděl od rybářů minulý týden. "Byl jsem v šoku. Ve velkém úseku řeky neteče prakticky žádná voda," řekl ČT. Podle vodohospodářů by měl být v místě průtok zhruba 500 litrů za vteřinu, měřením ale zjistili jen 16 litrů.

Povodí Odry o chybějící vodě informovalo Krajský úřad Moravskoslezského kraje. "Krajští úředníci situaci ověřili a postoupili ji na ministerstvo životního prostředí jakožto příslušný ústřední vodoprávní úřad," sdělila ČT mluvčí kraje Nikola Birklenová.

MŽP chce začít ihned jednat s polskou stranou. "Ministerstvo životního prostředí bezprostředně zahájí jednání s polskou stranou na základě Dohody mezi vládou České republiky a vládou Polské republiky o spolupráci na hraničních vodách v oblasti vodního hospodářství," citovala ČT Charváta.

MŽP s Polskem řeší také dopady těžby hnědého uhlí v polském povrchovém dole Turów. Obyvatelé na české straně hranice se obávají nejen hluku a zvýšené prašnosti, ale především ztráty podzemní vody a poklesu půdy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

22.7.2022 09:48
OZE, je OZE i kdyby měly vychcípat ryby v řekách ! A to nejsou pouze
sousedé, ale i naši provozovatelé MVE, kteří to dělají tajně v noci.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.7.2022 09:55
Možná by stačilo, aby člověk s hráběmi jednou za týden zkontroloval, zda není přetok do koryta řeky ucpaný.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.7.2022 11:26 Reaguje na Jiří Svoboda
Myslím, že tu nejde o náhodu, či šlendrián, ale o záměr utržit z
provozu MVE maximum za každé situace. To provozovatel nevidí na
řeku za náhonem? Vidí, moc dobře vidí a ví, že než se to vyřeší
na mezivládní úrovni, tak nějakých pár tisíc zlotých ještě utrží.
Pokud neprší, tak řeka nepřináší tolik klestí a listí, aby byl
přetok ucpán. To tam je spíše přidáno nějaké prkno navíc, aby
byl průtok turbínou co největší, když už je sucho a elektřina
stojí nyní majlant. A bude hůře !!!
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.7.2022 15:30 Reaguje na Břetislav Machaček
To asi máte pravdu. Ale copak úřady nemohou fungovat způsobem - stane se jednou, flastr, podruhé, pětinásobný flastr, potřetí, zavřít elektrárnu?
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist