https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ctverice-evropskych-zemi-planuje-stavbu-novych-vetrnych-parku-v-severnim-mori?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čtveřice evropských zemí plánuje stavbu nových větrných parků v Severním moři

19.5.2022 11:25 (ČTK)
Čtveřice členských zemí Evropské unie chce v Severním moři vybudovat další větrné parky, jejichž celkový výkon by do roku 2050 mohl představovat 150 gigawattů. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na dánská média. V případě realizace projektu by se současná kapacita mořských větrných parků v EU zvýšila desetinásobně.
Čtveřice členských zemí Evropské unie chce v Severním moři vybudovat další větrné parky, jejichž celkový výkon by do roku 2050 mohl představovat 150 gigawattů. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na dánská média. V případě realizace projektu by se současná kapacita mořských větrných parků v EU zvýšila desetinásobně.

Foto | Slaunger / Flickr
Čtveřice členských zemí Evropské unie chce v Severním moři vybudovat další větrné parky, jejichž celkový výkon by do roku 2050 mohl představovat 150 gigawattů. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na dánská média. V případě realizace projektu by se současná kapacita mořských větrných parků v EU zvýšila desetinásobně.
reklama

 

Plán počítá s vybudováním velkého množství větrných turbín u pobřeží Dánska, Belgie, Nizozemska a Německa, uvedl dánský deník Jyllands-Posten.

"Severní moře zmůže hodně," řekla listu dánská premiérka Mette Frederiksenová. Dodala, že úzká spolupráce mezi členskými zeměmi "musí začít hned".

Evropská komise dnes představila strategii, s níž chce v příštích letech ukončit závislost EU na energiích dovážených z Ruska. Zahrnuje rychlejší přechod na obnovitelné zdroje energie, zvýšení energetické účinnosti a úspory či společné nákupy plynu od nových dodavatelů. Komise počítá s tím, že tento přechod bude do roku 2030 vyžadovat investice ve výši téměř 300 miliard eur (7,4 bilionu korun).

EU se zavázala snížit do roku 2030 emise oxidu uhličitého o 55 procent ve srovnání s rokem 1990 a do roku 2050 dosáhnout takzvané uhlíkové neutrality. Komise stanovila celkový cíl vyrábět do roku 2050 na 300 gigawattů elektrické energie z offshore větrných farem.

Podle bruselského sdružení Wind Energy dosáhla loni kapacita větrných elektráren v EU 189 gigawattů, z nichž 11 přibylo za rok 2021. Větrné elektrárny na souši nyní vyrábějí v EU zhruba desetkrát více energie než ty na moři. Reaktor jaderné elektrárny Temelín má výkon více než jeden gigawatt.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

19.5.2022 11:48
Jinými slovy, západní pobřeží Jutska bude v hajzlu. To mám radost ... ale choť bude ráda, že ji nebudu tahat na sever:-))).
Odpovědět
kk

karel krasensky

19.5.2022 11:54
Poručíme větru déšti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.5.2022 08:52 Reaguje na karel krasensky
Špatně jak dycky. Vy nikdy nepochopíte nic. Nikomu neporoučíme, jen využijeme jeho sílu.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist