https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dalsi-tezba-v-turowe-ziskala-polske-povoleni-eia-greenpeace-se-bude-soudit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Další těžba v Turówě získala polské povolení EIA, Greenpeace se bude soudit Aktualizováno

10.10.2022 14:46 | PRAHA (ČTK)
Uhelný velkolom Turów v Polsku.
Uhelný velkolom Turów v Polsku.
Foto | Anna Uciechowska / Wikimedia Commons
Polský důl Turów získal od tamních úřadů nové kladné posouzení vlivu těžby na životní prostředí (EIA). ČTK o tom dnes informovaly expertní organizace Frank Bold a hnutí Greenpeace. Polské orgány tak mohou těžbu v dole povolit až do roku 2044. Podle Frank Bold rozhodnutí vychází ze špatných dat, kvůli nimž budou lidé na české straně hranice dál přicházet o vodu. Greenpeace se chystá soudit. Ministerstvo životního prostřední není podle mluvčí Beaty Berníkové účastníkem v řízení a zatím žádné informace neobdrželo. Podle mezivládní dohody má polská strana výsledky přezkumu české straně poskytnout, řekla Berníková ČTK. Uvedla že ministerstvo se vyjádří, až dokumenty obdrží a prozkoumá.


reklama

 

"Není to nic, co bychom nečekali," řekl v reakci na schválení EIA ČTK Milan Starec ze Sousedského spolku Uhelná. "V momentě, kdy se to dalo nějak ovlivnit, v momentě, kdy jsme měli na své straně Evropský soud, tak Česká republika rozhodla, že je lepší si nechat zaplatit miliardu a tu žalobu stáhnout. Pak už bylo jasné, že Polsko si to povolí," doplnil. Těžit se tak může dalších více než 20 let, Starec ale doufá, že ukončení těžby přijde dřív. "I současný vlastník PGE masivně investuje do obnovitelných zdrojů, takže se může stát, že se jim nevyplatí důl a elektrárnu provozovat tak dlouho," dodal.

Radní Libereckého kraje pro životní prostředí Václav Židek (Piráti) nečeká, že by rozhodnutí Greenpeace dál se soudit mohlo nyní něco změnit. "Je to samozřejmě jejich právo, se soudit, pokud mají pocit, že došlo k nějakému pochybení, ale nemyslím si, že v téhle fázi to může něco změnit, neznám ale tak dalece polské právo," řekl Židek. Odmítá ale kritiku smlouvy s Polskem. "Ta dohoda je naplňovaná a posouvá se dál, třeba val, který obce na české straně ochrání před hlukem, prachem, ale také před světlem z dolu, by bez ní v takových parametrech nejspíš nebyl," doplnil.

Obyvatelé na české straně hranice se obávají nejen hluku a zvýšené prašnosti, ale především ztráty podzemní vody a poklesu půdy. Frank Bold tvrdí, že aktuální polské povolení EIA se opírá o údaje z roku 2015, které mluví o poklesu vody o tři až 15 metrů v roce 2044. Už loni však hladina vody klesla o osm až 34 metrů.

Podle organizace Frank Bold z neodpovídajícího starého hydrogeologického modelu vychází i návrh na preventivní opatření. "Ta mají omezit negativní dopady těžby a zajistit, aby voda z českého území neodtekla. Podzemní bariéra vyprojektovaná na základě nesprávného hydrogeologického modelu tedy nemůže být funkční," uvedla.

Rozhodnutí EIA pro pokračování těžby již v minulosti vydal regionální úřad, soud ho ale letos v únoru zrušil. Frank Bold upozornil, že bez tohoto posouzení podle evropské směrnice není možné těžbu zahájit nebo v ní pokračovat. "Polsko se tak dopouští porušování evropského práva, což je zcela nepřijatelné," podotkla v dnešní tiskové zprávě právnička Frank Bold Petra Kalenská.

Také Greenpeace se domnívá, že je současná těžba v Turówě nelegální. Ekologové tvrdí, že řízení EIA je stále v rozporu s evropskou i polskou legislativou. "Nikdy v něm nebyly dostatečně zohledněny připomínky veřejnosti, které poukazovaly na negativní dopady těžby, a celý proces vychází z neaktuálních dat. Počítá například se zastaralým odhadem pro odtok vody z českého území, který realita již dávno předčila," uvedla organizace.

Důl Turów u česko-polské hranice zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam plánuje těžit až do roku 2044. Důl se chystá postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních podél silnice ze Žitavy do Bogatyně.

Premiéři Česka a Polska podepsali letos 3. února dohodu o řešení vlivu těžby v dole Turów. Polsko pak vyplatilo Česku jako náhradu za škody způsobené těžbou 45 milionů eur (zhruba 1,1 miliardy Kč) a ČR stáhla žalobu na Polsko, kterou kvůli dolu podala u Soudního dvora EU.

Organizace Frank Bold i Greenpeace ale tuto dohodu kritizují, podle nich nechrání české občany před úbytkem vody. "Česká republika uzavřením smlouvy s Polskem o další těžbě v dole Turów porušování práva kryje," míní Greenpeace. Obě organizace jsou přesvědčené o tom, že finanční kompenzace nebudou stačit na zaplacení krizové infrastruktury, která by zajistila pitnou vodu pro občany na české straně hranice.

Ani okamžité zastavení těžby v dole by podle Židka ubývání vody nezastavilo. "Těží se tam už sto let, my navíc nedokážeme prokázat, že ten dopad na vodu ve studních je plně způsobený činností dolu Turów. To je i hlavní důvod, proč plně nehradí náklady na infrastrukturu. Část těch problémů by pravděpodobně byla, i kdyby se netěžilo. Třeba v okolí Nového Města pod Smrkem máme v několika obcích problém s vodou a ty už jsou od Turówa tak daleko, že to na ně nemá vliv, je to opravdu jen klimatickou změnou," dodal Židek.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

10.10.2022 16:21
Greenpeace by měli sklopit hlavu a šoupat nohama. Oni patří mezi ty vektory, které formovaly veřejné názory vedoucí k uzavírání jaderných a uhelných elektráren a tím ke zvyšování zranitelnosti Evropy ruskými rozmary.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

10.10.2022 16:39 Reaguje na
1*
Odpovědět
RV

Richard Vacek

10.10.2022 17:47
Ale to je snad očekávané. Pokud se Poláci bez uhlí neobejdou, tak schvalování dopadne tak, že se může těžit. Přece kvůli nějakým nesmyslům nebudou mrznout. Předpisy a pravidla jsou tady pro lidi a ne naopak.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.10.2022 10:35
Všímáte si v čem všem se polevuje a co bylo ještě loni nemyslitelné? Na jaře dojde na další ústupky a aktivisté se tak mohou klidně zbláznit, protože i soudci změní názor na výklad práva, když půjde o přežití ekonomiky. Koho práce neživí, tak ji může klidně i bojkotovat, ale stačí
ho odstřihnout od příjmů z práce jiných a začne myslet jinak!
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist