https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/demonstrace-primely-pariz-upustit-od-planu-kacet-stromy-u-eiffelovy-veze?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Demonstrace přiměly Paříž upustit od plánu kácet stromy u Eiffelovy věže

7.6.2022 12:36 | PAŘÍŽ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vedení francouzské metropole pod tlakem týdny trvajících protestů upustilo od svého záměru pokácet 42 vzrostlých stromů u paty Eiffelovy věže. Stromy měly ustoupit nově vznikající zahradě, která je součástí příprav na olympijské hry. Ty Paříž bude hostit v roce 2024. O změně plánu informoval server The Guardian.
reklama

 

Stromy, z nichž jeden je přes 200 let starý, stojí na Martových polích. Paříž chtěla investovat celkem 72 milionů eur (1,8 miliardy Kč), aby bylo v oblasti více zeleně a také kvůli zlepšení infrastruktur spojených s hrami. Proti plánu se ale vzedmula velká vlna nesouhlasných reakcí veřejnosti, včetně protestní hladovky.

Americká zahradní architektka Kathryn Gustafsonová zpracovala návrh podle zadání socialistické starostky Paříže Anne Hidalgové. Plán počítal s trvalým uzavřením mostu vedoucího k Eiffelově věži pro silniční dopravu, výjimku měla tvořit veřejná doprava a cyklisté. Mělo vzniknout také několik parků a prostor příjemný pro návštěvníky.

Podle odpůrců návrhu by přestavba mimo jiné poškodila kořenový systém 208 let starého platanu. Těch se po celé Francii v roce 1814 vysázely stovky na přímý rozkaz tehdejšího panovníka Napoleona Bonaparteho. Jeden z nejradikálnějších odpůrců kácení Thomas Brail, zakladatel Národní skupiny pro ochranu stromů (GNSA), strávil poslední týden hladovkou připoutaný ke starému platanu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist