https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deste-dosytily-pudu-do-40-centimetru-hloubeji-zustava-velke-sucho?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Deště dosytily půdu do 40 centimetrů, hlouběji zůstává velké sucho

19.5.2020 00:32 | BRNO (ČTK)
Vyhlídky na další dny z hlediska zemědělského sucha nejsou příliš příznivé. / Ilustrační foto
Vyhlídky na další dny z hlediska zemědělského sucha nejsou příliš příznivé. / Ilustrační foto
Deště, které minulý týden zasáhly téměř celou republiku, výrazně dosytily půdu do hloubky 40 centimetrů a sucho v této vrstvě už panuje pouze v Karlovarském a Ústeckém kraji a v Jeseníkách. V hlubší vrstvě zůstává často velmi intenzivní sucho prakticky v celé republice. Při zprůměrování sucha na celý půdní profil do jednoho metru panují tři nejhorší stupně sucha na 15 procentech území. O týden dřív to bylo téměř čtyřikrát více, vyplývá ze včera aktualizované mapy na portálu InterSucho.
reklama

 
Aktuální stav sucha v ČR k 17.5.2020.
Aktuální stav sucha v ČR k 17.5.2020.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Zemědělské sucho ukazuje relativní nasycení půdy na daném území, porovnává se aktuální stav s průměrem za léta 1961 až 2010. Jelikož deště přišly po zhruba dvou až třech měsících, kdy pršelo minimálně, některé polní plodiny už deště nezachránily. Tam, kde rostliny přežily, deště výrazně pomohly. Na velké části území napršelo až několik nižších desítek milimetrů srážek.

Deště se víceméně vyhnuly oblastem, které zůstávají suchem zasažené nejvíc, tedy pásu Krušných hor a Podkrušnohoří a Jeseníkům. Extrémní sucho nadále nezmizelo na Třeboňsku. Sucho teď naopak vůbec není na 40 procentech území republiky.

Vyhlídky na další dny z hlediska zemědělského sucha nejsou příliš příznivé. Celý týden by měly být odpoledne teploty okolo 20 stupňů Celsia i nad nimi a pršet by mohlo až o víkendu. Předpověď týmu InterSucha, která vychází z dostupných předpovědních modelů, předpokládá, že v polovině příštího týdne sucho opět zasáhne až 90 procent území. "O doplnění podzemních vod nelze nyní ani uvažovat, ale i tak došlo k výraznému zlepšení," uvedli vědci na twittrovém účtu InterSucha.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

19.5.2020 16:52
Tady na severní Moravě bylo sucho naposledy někdy na podzim loňského roku. Takové to formální sucho, kdy se píše, že je nedostatek spodní vody, ale jinak žádné známky sucha nejsou, tak to možná je, ale jinak ne. Rostlinstvo má pořád dostatek vody, v potocích a řekách je sice nízký stav, ale vody pořád dost, v kalužích stála voda venku ještě předevčírem v pondělí a přitom naposledy pršelo tuším minulý týden ve středu.
Odpovědět
va

vaber

20.5.2020 09:13
jak jsem viděl žiji v oblasti bez rizika sucha a o tom že by deště dosáhly 40cm do hloubky nemůže být ani řeči ,jo na zeleninu to stačilo, na brambory málo a na zavlažení stromů ani náhodou, kopal někdo vůbec do země?
Odpovědět
JS

Jiří S

20.5.2020 10:31 Reaguje na vaber
Taky se mi to zdá nějaké podezřelé. Je fakt, že tyto modely vycházejí i z hlášení lidí a je možné, že je to tím ovlivněno.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

20.5.2020 12:16 Reaguje na Jiří S
Je to tak, pouze se musí vždy upřesnit, o jakou lokalitu konkrétně jde. Kde pršelo a jsou tam jílovito-hlinité půdy, tak tam skutečně ve 40 cm vlhko je.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

22.5.2020 10:46
Musíme si zvykat, že sucho bude horší a horší a hlavně se snažit, aby vody i zisky z ní jen tak neodtékali do zahraničí.
Viz: https://pravdaovode.cz/
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist