https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-zeme-a-spolek-obchvat-trebic-se-odvolaly-proti-vyjimce-pro-obchvat-trebice?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti Země a spolek Obchvat Třebíč se odvolaly proti výjimce pro obchvat Třebíče

18.2.2022 01:48 | TŘEBÍČ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Spolky Děti Země a Obchvat Třebíče se odvolaly proti rozhodnutí krajského úřadu povolit výjimku ze zákona o ochraně přírody při přípravě silničního obchvatu Třebíče. Podle zprávy spolku Děti Země se k odvoláním mohou vyjádřit účastníci řízení a pak o nich rozhodne ministerstvo životního prostředí. Obchvat měřící přes čtyři kilometry připravuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), stavba by podle webu ředitelství mohla začít v roce 2026. Obchvat by měl být důležitý i pro přepravu dílů při stavbě nového jaderného bloku dukovanské elektrárny.
reklama

 

Podle Dětí Země by stavba zasáhla do biotopů 27 zvláště chráněných druhů živočichů. "Naše odvolání má sedm bodů a namítáme v něm formální vypořádání našich námitek," uvedl jejich předseda Miroslav Patrik. Spolek podle něj například navrhuje upřesnit okolnosti přenášení chráněných živočichů a ochrany zimujících netopýrů v dutinách stromů, které se mají kácet.

Za hlavní nedostatek povolené výjimky považují Děti Země podle zprávy to, že podle nich nebyla doložená převaha veřejného zájmu. Požadují například i konkrétní doklady o tom, že jaderné zařízení není možné dovést do Dukovan bez obchvatu Třebíče a že bez tohoto bloku není možné kolem roku 2036 nebude možné získat potřebný objem elektřiny.

"Investor se rozhodl jít do velkého rizika, pokud bez stanoviska EIA, které posuzuje hlavní vlivy stavby na životní prostředí a hodnotí i varianty, požádal nejprve o výjimku. Zákon to sice umožňuje, ale pak měl krajský úřad pečlivě a podrobně posoudit různé varianty obchvatu," uvedl Patrik.

Stavbu obchvatu Třebíče připravuje ŘSD řadu let. Žádost o zahájení územního řízení by měla být podaná letos na jaře. Současně by mělo probíhat posouzení dopadů záměru v EIA.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

18.2.2022 07:08
Konkrétně to v Třebíči neznám, ale předpokládám, že je to obdobné jak na mnoha jiných místech, kde tyto obskurní spolky brzdí výstavbu obchvatů měst. Osobně si myslím, že míst, kde se vyskytuje opravdu tak vzácná flora a fauna,která stojí za přísnou ochranu je daleko méně, než těch, kde je výstavba po léta uměle bržděna. Na jednu stranu lidé z těchto spolků projevují až dojemnou péči o každého pišišvora a na druhou úplně klidně nechají obyvatele dotčených měst dusit se ve zplodinách automobilové dopravy po dlouhá léta. Nejsem žádný nepřítel přírody, jenže všechno má svoje meze.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.2.2022 07:12 Reaguje na pavel peregrin
1*
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

18.2.2022 10:02 Reaguje na pavel peregrin
právě proto, že zobecňujete, tak pravdu mít nemůžete...
Odpovědět
ig

18.2.2022 11:53 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Vždyť je to pořád dokola totéž. Bezdůvodně (resp. bez důkazů nelze důvod uvést) blokují stavby které spoustě lidí usnadní život, nebo, a tím hůř, odstraní dlouhodobý dopravní stres z jejich obce. Když udělají po n+1. to samé, zobecnění se přímo nabízí :-)
Odpovědět
pp

pavel peregrin

18.2.2022 12:21 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Opravdu si myslíte, že je všude tak vzácná flora a zvířena, že stojí za to dělat několikaleté obstrukce nebo stavbu vůbec nerealizovat? Myslíte si, že mlok má větší cenu než dětské plíce?
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

19.2.2022 14:19 Reaguje na pavel peregrin
To finále je na konci - není prý důkaz , že se bez elektřiny z Dukovan neobejdeme. Takže jsou proti JE , nějaké ohrožené druhy jsou jim u prd...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.2.2022 19:16 Reaguje na Petr Pekařík
Přesně tak. O to jim jde především a ty ohrožené druhy
klidně navezou, jak už to udělali jinde. U nás je nenašli
odborníci, ale o měsíc později aktivisté. Po zimě po těch
tvorech nezbylo nic, ale stavbu zdrželi o celý rok.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.2.2022 08:52
Divím se všem městům čelícím takovým spolkům, že nepodají samy žalobu .
Není nic jednoduššího, než je zavalit žalobami, jak to dělají oni a žádat
při oprávněnosti žaloby úhrady škod. Nejenom Třebíč s problematickou
dopravou, ale takový Přerov je odstrašující příklad, který se táhne řadu
let. Pro některé spolky je to už pouze "sport", jak dělat potíže. Mezi
námi, při množství chráněných tvorů a rostlin se všude něco najde a nebo
i donese a doveze. Města se musejí i případně spojit a postupovat spolu,
aby to mělo efekt. Přidat by se měli i občané s osobními žalobami na ty
spolky a nedat jim prostor k dalším obstrukcím. Pokud budou denně ti
potížisté chodit po soudech, tak si rozmyslí, kolik sporů unesou. No a
samozřejmostí je kvalitní žaloba bez chyb, které jsou důvodem proher.
Už jsem tu psal o jednom spolku, který vyžadoval dokonce "výpalné" a
který díky dobré práci úředníků a právníků byl nachytán při činu a
souzen. Všem těžce zkoušeným občanům dopravně zatížený sídel přeji,
aby se jim podařilo vyvézt dopravu mimo obytné zóny a potížistům co
nejvíce žalob na ně samotné. Není jak si vychutnat vlastní zbraně.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

18.2.2022 10:04 Reaguje na Břetislav Machaček
ono jde spíš o to, jaký mají úředníci přístup k těm lokalitám, zpravidla o nich nic neví a v případě připomínek se chová obskurně právě ti úředníci zastupující stát.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

19.2.2022 14:21 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Kdežto Duháci a Zemácké děti jsou z místa a přesně všechno znají. Kdyby to byla pravda , pak by viděli , jak lidé kolem trpí ( viz třeba obchvat Přerova apod.). Prostě jen dělat vopruzy a pak žádat o dotace na život spolku, to je jejich politika.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.2.2022 14:59 Reaguje na Břetislav Machaček
No, v řadě případů to samy ty obce "vezmou" za ty spolky, bo co někdy dokáže ŘSD vymyslet, to jednomu hlava nebere.

V těchto případech je potřeba od sebe oddělit dvě věci. První, zda obchvat jako takový ano či ne. A tady je to dost jasný, tranzitní doprava ve městě místní nas..e celkem spolehlivě a není se jim co divit. Druhá, kudy ŘSD ten obchvat plánuje vést ... a tady už ŘSD u místních až tak často neboduje.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.2.2022 14:55
Já s nimi souhlasím. Na co obchvat. Auta patří do měst.
Dyť jsou jak naše děti!
:-)))

Jako beru diskuzi nad tím, kudy přesně ten obchvat povede. ŘSD je celkem slušná sbírka úchylů, takže nemám problém věřit, že to vedení zbastlili. Ale s tou (ne)převahou veřejného zájmu ... můžou o tom třebíčským povykládat, nejlíp před radnici na náměstí:-)))
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist