https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-zeme-vyhlasily-novy-rocnik-anket-o-ropaka-roku-a-zelenou-perlu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti Země vyhlásily nový ročník anket o Ropáka roku a Zelenou perlu

30.5.2022 11:21 | PRAHA (ČTK)
Zdroj | Děti Země
Spolek Děti Země vyhlásil 30. ročník ankety o antiekologický čin Ropák roku a 27. ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla. Návrhy mohou lidé posílat do 10. června, vítěz bude vyhlášen 24. června, sdělil předseda Dětí Země Miroslav Patrik.
reklama

 

U kandidáta na Ropáka roku je nutné uvést důvod, tedy prosazování nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na uskutečnění nějaké antiekologické stavby. Loni bylo v nominaci 12 lidí. U kandidáta na Zelenou perlu roku je nutné uvést jméno autora výroku a jeho text a zdroj. Loni soutěžilo 33 výroků.

"Mezi žhavými kandidáty na Ropáka může být například poslanec a současný ministr dopravy Martin Kupka (ODS) za podporu výstavby jezu u Děčína s významným škodlivým vlivem na území NATURA 2000 a plavebního kanálu u Přelouče s riziky pro desítky cenných druhů živočichů, což jsou stavby, které jsou součástí plánu na kanalizaci Labe za více než deset miliard korun," uvedl Patrik.

Silným kandidátem na Zelenou perlu je podle něj třeba poslanec Petr Bendl (ODS), který v článku s názvem „České farmáře čekají po volbách změny. Kandidáti na ministra zemědělství se na většině priorit shodují“ loni v srpnu uvedl: "Musíme se poprat se situací škůdců. Není to jen kůrovec a nejsou to jen brouci, ale také například vlci.“

Titul Ropák 2020 získal tehdejší vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (ANO), ekologičtí aktivisté mu přičítali několik rozhodnutí či aktivit, například zodpovědnost za schválení studie proveditelnosti pro plavební kanál Dunaj-Odra-Labe. Vítězem ankety Zelená perla 2020 se stal tehdejší ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který na otázku týkající se rychlejšího prosazování účinných opatření na ochranu klimatu občanskými aktivisty odpověděl, že "přehnaný aktivismus vráží do společnosti velký klín a je v té morální rovině téměř stejně tak nebezpečný jako samotná klimatická změna.“


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

30.5.2022 13:09
Vítězové jsou jasní - všechny ty rádoby ekologické neziskovky, které už 25let minimálně, sabotují svou činností, ekonomiku tohoto státu !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.5.2022 16:39 Reaguje na smějící se bestie
Vítězové jsou jasní, všichni diskutující na tomhle serveru, kteří se vyznačují příchylnosti k Rusku.
Samozřejmě tvrdí, že nesouhlasí s válkou na Ukrajině atd. atd. atd. a hlavně tvrí že na žádné straně konfliktu a hrozně se diví, že se budují OZE a všichni se snaží odstřihnout od ruských surovin.
Odpovědět
MV

Miloš Vondruška

6.6.2022 09:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Máte to nějké pomotané. Závislost na Ruském plynu nám nadiktovalo Německo právě tím bláznivým plánem vypínat jaderné elektrárny a budovat OZE, které jsou samozřejmě nedostatčné a tak musí být podloženy plynovými elektrárnami, aby nedoško k black outu. Tedy největčí proruští trolové jsou právě zenení šílenic a všichni ti propagátoři green dealu.
Odpovědět
ig

30.5.2022 14:03
Ropáka roku uděluji Dětem Země, za zdržení obchvatu Plzně. Statisticky se dá ukázat, že kvůli absenci obchvatu velmi pravděpodobně zahynulo několik lidí při dopravních nehodách při průjezdu Plzní. Obchvat sice už dávno funguje, ale ti lidé jsou pořád ještě mrtví a za provoz tunelu skrz jakousi terénní vlnu se ročně platí nemalé peníze, které by mohly být mnohem efektivněji použity jinde.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.5.2022 14:08 Reaguje na
Tak ono by se toho nasčítalo mnohem více - všechny dálnice.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.5.2022 14:23 Reaguje na smějící se bestie
Tak ono je zase na férovku potřeba říci, že ŘSD si je vobčas kreslí jak je napadne a jako bonus se s majiteli dotčených pozemků leckdy snaží slušně vyjebat.

Ty vidle jim do toho nehází jen různí ekopošuci, ale hlavně dotčené obce a vlastníci těch pozemků.
K tomu je potřeba přičíst, že jen málokdy se jim podaří úřadům dodat potřebnou dokumentaci v pořádku ... a že zaměstnanci ŘSD fakt neberou tak málo.
Odpovědět
ig

30.5.2022 15:13 Reaguje na Svatá Prostoto
Jasně, je to složitější, proto uvádím jen ten Valík, kde si usmysleli, že tunel bude a bude a bude, jen tak, aby si vylepšili reputaci.

Jinak plně souhlasím s tím, že se státní organizace leckdy snaží s občany vyjebat a že předpisy jsou tak složité, že se na žádosti vždycky najde nějaká moucha, přes kterou se dá jakýkoliv projekt slušně odstřelit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.5.2022 16:43 Reaguje na Svatá Prostoto
ŘSD je silně přebyrokratizovaná a zkorumpovaná organizace plná neschopných lemplů, kteří se velmi rádi vymlouvají na kohokoliv, nejvíc na ekology.
Ceny výstavby našich dálnic vyšší, než v Německu, hovoří za vše.
Odpovědět
LB

Lukas B.

30.5.2022 17:44 Reaguje na Pavel Hanzl
z tuzemských poměrech je ŘSD poměrně příčetným a dobře hospodařícím správcem veřejných peněz. to ovšem není vůbec v rozporu s Vaší tezí. bohužel.

mimochodem, ten blábol o ceně dálnic vyšší než v německu má velmi tuhý kořínek. nesmíte sčítat jablka a hrušky. není autorem tohoto bonmotu snad pan prezident?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.5.2022 20:42 Reaguje na Lukas B.
Tyhle výpočty se začaly objevovat kolem roku 2005, řešilo se to i v odborném tisku.
Těch důvodů se vždycky našlo něurékom, korupci tam ale nikdo nezmínil, namohl to dokázat. Pěkný případ byl nějaký Hala (ČSSD), generální ředitel ŘSD, který pořádal miliónové večírky atd. atd., policajti u něho našli deníček s korupčníky, rok strávil ve vazbě a s nástupem babišistánu ho potichu pustili a média dostala ban.
Nikdo žádná jabka nepočítal, vždycky se počítal kilometr SROVNATELNÉ dálnice.
Odpovědět
LB

Lukas B.

31.5.2022 07:05 Reaguje na Pavel Hanzl
dálnice nějaké šířky v nějaké krajině, potud ok. ale s jakou hustotou mimoúrovňových křížení, počítáme-li i vyvolané úpravy etc.

porovnáváme-li položkové rozpočty a ceny položek, potom jsme levnější právě o rozdíl mzdových nákladů.
Odpovědět
ig

31.5.2022 12:14 Reaguje na Lukas B.
A dražší o výpalné všemožným organizacím dbajícím o naše blaho :D
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.5.2022 16:42 Reaguje na
A tak u Blanky žádné výpalné ekopošukům nebylo a cena byla brutál. Fakt je, že místo toho si městské části vymyslely kde co a že Blanka je fakt na díru v zemi jooo luxusní i proti podobným stavbám v Říši, Rakousku, Itálii. Já bych teda radši vobyčejnou betonovou rouru, ale dvakrát tak dlouhou:-))).
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.5.2022 14:51
Na uzemí České republiky pusobí povícero organizovaných zločineckých uskupení.Třeba ODS v minulosti silná zločinecká skupina Čssd a děti země třeba hnutí duha patří meezi ně jen pusobí v jiné oblasti než vyše jmenovaní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.5.2022 20:44 Reaguje na karel krasensky
A jen jedno mělo jasný název Smečka Pachatelů Organizovaného Zločinu - SPOZ - Zemanovci.
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.5.2022 21:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Ta SPOZ měla být levota na voliče.Udájně za ní stojí Topolánek,který měl ošefovat tu stopadesatikilovou Wolfovou a cílem bylo ve volbách odebrat hlasy tehdy silné ČSSD což se mu nakonec něco povedlo
Odpovědět
LB

Lukas B.

30.5.2022 15:26
za mě je dnešním kandidátem na ropáka celé to (převážně tedy německé) zelené milijé, které způsobilo likvidaci jaderné energetiky, závislost na ruském plynu, vyšší sebevědomí ruska a fakticky má na svědomí invazi na ukrajině a dety mnoho desetitisíců mrtvých mnoho milionů uvržených do chudoby. a jako bonus bude následovat krátkodobě kapitulace před ruským plynem, dlouhodobě opětovné otevírání uhelných dolů se všemi s tím spojenými negativy.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.5.2022 18:24 Reaguje na Lukas B.
1*
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

30.5.2022 15:27
Návrhy sice mohou posílat všichni lidé, o vítězi ale budou rozhodovat ti správní vyvolení. Zdá se vám to tak korektní?
Odpovědět
LB

Lukas B.

30.5.2022 17:41 Reaguje na Jiří Svoboda
já bych to bral čistě jako názor jedné z bublin. je to soukromá anketa, není to magistrát, není to veřejnoprávno. tak je k tomu potřeba přistupovat. něco jako zlatý slavík.



Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.5.2022 18:25 Reaguje na Lukas B.
Ale publicitu v médiích, to bude mít dokonalou.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist