https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/distribucni-firma-eg.d-testuje-na-breclavsku-opatreni-na-ochranu-capu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Distribuční firma eg.d testuje na Břeclavsku opatření na ochranu čápů

24.5.2022 00:56 | PŘÍTLUKY (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Pixabay
Distribuční společnost eg.d začala ve spolupráci s ornitology a obcemi stěhovat čapí hnízda ze stožárů vysokého i nízkého napětí. Jedním z míst, kde opatření testuje, jsou i Přítluky na Břeclavsku.
reklama

 

Ve vsi poblíž nádrže Nové Mlýny už loni na podzim energetici sejmuli čapí hnízdo z podpěrného sloupu vedení nízkého napětí a umístili jej ve spolupráci s ornitology na nový sloup na vhodnějším místě. Byl osazený speciální podložkou pro nové hnízdo, kam se čápi mohli vrátit. Zároveň na původní místo na sloupu vedení vybavili zábranami, aby se na něj čápi vrátit nemohli.

"Přesun čapího hnízda v Přítlukách je jedním z pilotních projektů v oblasti ochrany a přesunu čápů a čapích hnízd. Testujeme tady prvky, které by se do budoucna mohly stát v této problematice standardem a měly by se v distribuční síti používat," uvedl vedoucí standardizace společnosti eg.d Jan Volek.

To, že opatření opravdu funguje, se letos na jaře potvrdilo, když čápi využili nové, bezpečnější místo k hnízdění. "Hnízdo čápů bílých u Nových Mlýnů není jediné, které se na distribučním území společnosti eg.d nachází. Je však jedním z prvních, které bylo přemístěno z podpěrného bodu pod napětím na náhradní hnízdní podložku. Takový transfer je pozitivem pro čápy, které může blízkost vodičů pod napětím ohrožovat na životě, i pro energetiky, kterým působí provozní komplikace během provozu i pravidelné údržby," uvedl Lukáš Viktora z České společnosti ornitologické (ČSO).

Další čapí hnízdo plánuje eg.d přenést ze sloupu elektrického vedení v Sudoměřicích na Hodonínsku, kvůli ochraně ptáků se připravuje i uložení vedení vysokého napětí pod zem v Mikulově v okolí jeskyně Na Turoldu a také v místě soutoku řeky Moravy a Dyje v Lanžhotě.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist