https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dlouhy-kvuli-klimaticke-politice-hrozi-ztrata-konkurenceschopnosti-prumyslu-cr?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dlouhý: Kvůli klimatické politice hrozí ztráta konkurenceschopnosti průmyslu ČR

13.10.2022 00:53 | PRAHA (ČTK)
Kvůli současné energetické politice Evropské unie zaměřené na klimatické cíle spojené se Zelenou dohodou pro Evropu (Green Deal) hrozí ztráta konkurenceschopnosti českého průmyslu, kterou budou podniky dohánět deset až 15 let. Na česko-polské konferenci o energetických problémech současnosti to řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. S dalšími účastníky se shodl na potřebě společného postupu zemí Visegrádské skupiny (V4), do které kromě Česka patří také Slovensko, Polsko a Maďarsko. Kritizoval postup Německa.
reklama

 

Zelenou dohodu pro Evropu dříve přijala Evropská komise. Soubor návrhů má uzpůsobit politiky členských zemí v klimatických otázkách, energetice, dopravě a zdanění tak, aby se mohly do roku 2030 podílet na snižování emisí skleníkových plynů alespoň o 55 procent ve srovnání s rokem 1990.

Hospodářská komora měla podle Dlouhého k řadě aspektů ekologické politiky výtky již před vypuknutím konfliktu na Ukrajině. "Klimatická politika EU je mimořádně problematická. Byla připravována a prováděna bez toho, že by se braly v úvahu zájmy našeho regionu. Nebraly se v úvahu ani zájmy průmyslu zemí západní Evropy," řekl. Průmysl i například v Německu nebo Francii podle něj byl spíše dotlačen, aby tuto politiku akceptoval.

Podle Dlouhého lze očekávat, že příští rok budou krachovat malé a střední podniky a poroste nezaměstnanost. Velké podniky ale přežijí a ekonomika se sice nezhroutí, mohou se ale mohou se zvětšovat rozdíly mezi životní a ekonomickou úrovní Česka a zbytkem Evropy, dodal.

Velmi kritický je k německé politice takzvané Energiewende, tedy přeměně energetiky na obnovitelné zdroje. Zmínil také podporu 200 miliard eur (téměř pět bilionů Kč), kterou německá vláda chce vynaložit na stabilizaci cen energií pro domácnosti i firmy. "Je to nedovolená veřejná podpora, i když to komise ratifikovala," řekl.

Německo kritizoval minulý týden na pražském jednání polský premiér Mateusz Morawiecki, podle kterého ničí společný evropský trh. Německý kancléř Olaf Scholz postup své vlády hájil argumentem, že ostatní země dělají podobné kroky.

Dlouhý poznamenal, že zaměření na ekologii má velkou podporu v řadě zemí západní, severní i jižní Evropy. Politika v EU je podle něj mnohem více než tématy jako je demokracie, tržní ekonomika nebo svoboda, které již jsou brány jako samozřejmost, definována mimo jiné právě klimatickou politikou.

Sám nijak nezpochybňuje potřebu dekarbonizace. Poznamenal, že příliš nezáleží na tom, kdy se skončí se spalováním uhlí, protože podniky kvůli cenám emisních povolenek zavřou samy. I v ČR jsou podle něj příležitosti využívat obnovitelné zdroje energií, kde to lze. "Musíme trvat na obhájení existence jaderné energetiky," uvedl. Dodal, že je potřeba prosazovat oddělení od cen plynu od elektřiny a otevřít další diskusi o emisních povolenkách.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (45)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

13.10.2022 06:01
Planeta je v plamenech a tady někdo řeší smradlavé podniky. Uvědomělá mládež by měla přijít s ráznou akcí a přilepit se na ministerstvu k záchodovým mísám. To by úředníci čučeli jak rychle i na ně dolehne krize.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.10.2022 06:20
Nějak hošánek stydlivě zapomněl na to, že ztráta konkurenceschopnosti průmyslu ČR, začala i jeho velkým přispěním, v době kdy byl ministrem vlády / zářný příklad - POLDI Kladno.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.10.2022 07:28 Reaguje na smějící se bestie
Potřebuje vydělat tehdy i dnes.
Odpovědět
dv

13.10.2022 11:02 Reaguje na smějící se bestie
Aha, tak Poldi Kladno se svou hutí Koňěv z roku 1860 byl v roce 1990 konkurenceschopný podnik.....v širokém dalekém okolí žádné suroviny, uhlí posledních pár japanek, ale Poldovka byla konkurenceschopná :) Co tam máte dál, zoufalče???
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.10.2022 11:09 Reaguje na
POLDI Kladno - o té je řeč, patřila mezi 3nejlepší ocelárny na světě !
Koněv byl na běžnou ocel/železo, což se dnes vozí z Číny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.10.2022 16:19 Reaguje na smějící se bestie
Cha cha, za první republiky!! Komáři to dotáhli do bankrotu (jak prakticky vše ostatní) a Stehlík to dorazil. Ta privatizace českou cestou byla dost často ryzí pitomost. Viz. Škoda auto.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.10.2022 11:34 Reaguje na
Já bych tu diskuzi zase tak nehrotil. S Poldovkou by po listopadu nikdo už nějakou díru do světa sice asi neudělal, hlavně proto, že bez strategického partnera by byla v každém případě v řiti a pro něj by byla vždy jen jedna z akvizic/dcer v zahraničí, ale že to tam mohlo dopadnout o dost líp než se Stehlíkem je vcelku jisté. Zejména s ohledem na to, že hůř to moc ani nešlo.

Na druhou stranu je naivní si myslet, že všechny privatizace mohly dopadnou nějak jooo skvěle a je zcela přirozené, že mnohé se prostě podělalo.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

13.10.2022 11:39 Reaguje na Svatá Prostoto
To jste napsal přesně. Bohužel, mnoho lidí žije v bludu, že za komára vše krásně fungovalo a že jsme byli v hodně oborech nejlepší na světě. A že po převratu demokrati vše fungující rozkradli a rozprodali. :-)
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.10.2022 11:39 Reaguje na Svatá Prostoto
TATRA byla nakonec zachráněna českými lidmi a bez strategických partnerů.
POLDI nedostala šanci, aby se znemožnila sama !
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.10.2022 12:24 Reaguje na smějící se bestie
Tatra tehdy a Tatra dnes je úplně jiná pohádka a ty cesty ke Strnadovi byly slušně křivolaké. A při vší úctě k Tatře, já jsem na tom sentimentu vůči ní vyrůstal, to fakt není nějaká světová špica a významný světový/evropský výrobce.

Poldi byla pokus o privatizaci českou cestou. Po tom se tenkrát hrozně volalo a hrozně se to podporovalo a chtělo ... a já si to pamatuji a vlastně tomu i rozumím. Takže skončila u Stehlíka a ... bylo vymalováno.

Co je to šance znemožnit se sama ale úplně nechápu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.10.2022 13:36 Reaguje na Svatá Prostoto
Privatizace TATRY, byla jakou cestou ?

Pokud možno všechno prodat cizincům a výsledkem je současná ČR - kolonie EU.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.10.2022 14:11 Reaguje na smějící se bestie
Já vám do toho nechci mluvit, ale Tatra šla normoš do kupónovky, takže pokud se bavíme o privatizaci, tak ji nikdo cizincům neprodal.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.10.2022 16:20 Reaguje na smějící se bestie
Dlouhý byl ministr už za Gottwalda, kdy začal ten propad našeho průmyslu?? určitě?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.10.2022 06:23
Poněkud drsněji to tady stále opakuji - Green Deal nás spolehlivě vede do chudoby . Jen počkej zajíci !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.10.2022 16:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zaseklá deska asi už nafurt.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.10.2022 09:44
Pana Dlouhého nemusím stejně, jako všechny podobné "prekabátníky", ale má
pravdu v tom, že začíná konec konkurenceschopnosti průmyslu, ale taky
zemědělství v EU. Levné suroviny z Ruska byly poslední výhodou pro
průmysl s drahou pracovní silou a zastaralou výrobou. Ona i automatizace
má značné energetické nároky a hlavně je nákladná na pořízení, což v
krizi znamená pořízení na dluh s nejistou prognózou návratnosti. Je to
jako koupit na velký lán pole velký traktor a pak dostat nařízeno pole
rozdělit na nudličky dobré tak pro traktor poloviční. Pustit se do zcela
automatizované výroby ale taky znamená nechat na bedrech státu armádu
nezaměstnaných a po státu žádat ještě úlevu na daních na inovaci výroby.
I takové názory podnikatelé mají a dobře vědí, že budou vyslyšeni, pokud budou u vesel spřízněné duše. Vidím to celkově špatně, protože stát není
dojná kráva, ale je to spíše kráva vydojená a určená na jatka. Na dluh
už nám brzo nikdo nic nedá a když, tak za takové úroky, že už budeme
stěží splácet pouze je a nikoliv dluh. Jsme tak tam, kde nás bylo třeba
dostat a to je otročení s pocitem svobody, ale v čem se lišíme od otroků,
kteří pracovali pouze za stravu a střechu nad hlavou? No a podle lidovce
Jurečky ještě nejlíp až do smrti!
Odpovědět
dv

13.10.2022 11:07 Reaguje na Břetislav Machaček

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.10.2022 11:11 Reaguje na
?
Odpovědět
Sl

Slovan

13.10.2022 18:04 Reaguje na Břetislav Machaček
V čem konkrétně je výroba v EU zastaralá?

Nejsme USA, který jsou největší světová technologická velmoc, ale stále zde jsou giganti světového průmyslu. Třeba bez přístrojů ASML nikdo nevyrobí nejmodernější čipy. A bez čipů nemáte ekonomiku založenou na vyspělých technologiích. Jedná se tedy o jednu z nejstrategičtějších i nejdůležitějších firem světa. Airbus je zase společně s Boeingem jediný světový výrobce dopravních letadel. Auto průmysl je světová špička, která momentálně dává nehorázné prachy na výzkum a vývoj. Špičkový technologičtí výrobci jako Siemens, SAP, Nokia, Ericcson, Phillips nebo ABB.
Evropa má jedny z nejlepších výrobců zemědělské techniky (New Holland, Case, Claas apod.)
V obranně to jsou to pak např. Dassault, Saab, BAE systems, Rheinmentall nebo jeden z nejlepších výrobců leteckých motorů Rolls-Royce.

A není problém pokračovat.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.10.2022 09:13 Reaguje na Slovan
Není problém spočítat poměr počtu zaměstnanců na počet
například vyrobených aut. To, co se u nás dělá rukama, tak
v Japonsku a jinde v Asii dělají roboti. Spotřební zboží
se u nás taky produkuje draze při malých sériích na rozdíl
od hromadné automatizované výroby třeba v Číně. Ono to je
zaviněno i zkostnatělostí řízení, kde je přebyrokratizováno
a schází pružnost při změnách požadavků zákazníků. Ano,
i Evropa umí, ale pár vlaštovek ještě léto nepřinese a
hlavně nyní, když už je jasné, že levná energie je navždy
pase a rovněž tak suroviny z Ruska a Běloruska. Jinak proč
Evropa ty čipy nevyrábí sama, když jde o téměř 99% výrobu
roboty a automaty? A nebo umíme vyrobit ty automaty, ale
nemáme peníze si je nakoupit pro vlastní výrobu čipů? Mi
stačí přijít do obchodu a koukat se po štítcích země původu.
Evropská produkce je pouze zlomkem v záplavě zboží z Asie.
To jaksi nesvědčí o konkurenceschopnosti EU už nyní a co
teprve po x násobném navýšení cen energií. Podnik vyrábějící
izolační minerální vlnu, který stojí 300 metrů od mého domu
už 5. den STOJÍ. Sklady plné, odbyt vázne a energie stojí
majlant(plyn, elektřina a koks nutný k tavení kamení a
vysokopecní strusky). Ono to může být pro mnohé podniky
opravdu konečná a konečná i pro zaměstnance. Je fajn být
optimistou, ale nesmí to vyplývat pouze z neznalosti, proč
byly ty podniky doposud konkurenceschopné, ale už nebudou.
Dochází vám proč jsou ty sklady izolací plné? No protože
je tak drahá, že i při podporách zateplování budov o ni
není zájem. Drahé energie+ drahé suroviny+ drahá práce=
drahý neprodejný výrobek! Jinak ty vámi jmenované
špičkové zemědělské stroje jsou pro mnoho zemědělců
pouze snem a používají ty levnější a nebo ojetiny.
Ty špičkové si kupují velké zemědělské podniky a taky
ty nenáviděné agrokombináty, protože se jim to vyplatí
a stroj nezahálí jako u malého farmáře s padesáti hektary.
Ekonomika je o číslech a nikoliv žvástech, protože co
je nekonkurenceschopné nejenom kvalitou, ale i cenou,
tak je taky neprodejné.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.10.2022 11:49 Reaguje na Břetislav Machaček
Ne, dělá se to tady úplně stejně jako v té Číně, dokonce bych řekl, že kvůli té dražší práci bude automatizace ještě větší. Podívejte se schválně na výrobce těchto průmyslových robotů - Číňana tam nenajdete, Evropana naopak ano. Z Číny se totiž občas dělá to co reálně není.
A proč se ty čipy dělají jinde než v Evropě? Na to se zeptejte Američanů, Tchajwanců, Japonců nebo Jihokorejců - tam jsou ti největší výrobci. Faktem ovšem je, že stroje na výrobu špičkových strojů jim musí dodat evropský ASML.
Ale tak můžete si dál myslet, že je Evropa nekonkurenceschopná podle toho, že lokální firma má nyní plný sklad izolace. Nebo je to snad nějaká významnější firma?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.10.2022 13:07 Reaguje na Slovan
Evropa konkurenceschopná samozřejmě v mnoha oborech je. Otázku bych ale položil jinak ... její konkurenceschopnost se vůči zbytku světa spíše zvyšuje, nebo snižuje?
K tomu bych přidal, že se více a více stává závislá na okolí ... a to jak z nedostatku vlastních zdrojů, což je ale holt realita, tak s ohledem na to, že produkce mnoha oborů je v EU v podstatě díky různým regulacím nemožná, ale EU tu produkci nicméně stále potřebuje.
Ostatně, sám píšete o investicích do automotive ... fajn, ty jsou. Ale proč? A bude jejich výsledkem vyšší podíl evropských automobilek na světovém trhu, resp. jejich konkurenceschopnost na něm, nebo jsou jen důsledkem neustále rostoucí regulace trhu EU? Bo situace, kdy v EU mohu vyrábět a prodávat pouze něco, o co ale ve zbytku světa nikdo moc nestojí a ani se to nemůže dovolit (což ostatně platí i pro velkou část samotné EU) mi fakt jako výhra nepřijde.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.10.2022 16:32 Reaguje na Svatá Prostoto
Záleží, na kterou oblast se ptáte. Pak se můžeme bavit o tom, zda tam je EU méně nebo více konkurenceschopná.
V auto průmyslu se investuje zejména proto, že tímto směrem jde celý svět - dnes do toho vývoje elektro aut pumpují finance všichni. Japonci, Američané, Jihokorejci... jestli se nám tento směr líbí nebo ne je samozřejmě na každém z nás, ale fakt je ten, že pokud by do toho evropské automobilky neinvestovali, Evropa by tuto svoji chloubu mohla ztratit v konkurenci se zbytkem světa.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2022 19:53 Reaguje na Slovan
Tohle našim prpáčkům ovšem nevysvětlíte, na to nemají v koblize závit.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.10.2022 09:27 Reaguje na Slovan
Nemít EU byrokratické bariery, tak už i v autech nás Čína převálcuje. Jejich elektromobily jdou cestou výměny vybité baterie za nabitou s možností nabíjet z převisů a nikoliv jako se stabilní baterií momentálně i elektřinou z fosilu. Logika tam vítězí nad mamonem, který nedovolí některým překousnout, že by baterie nebyla jejich, ale pouze zapůjčená, jako třeba vratné láhve na PB(plyn).
Jinak nejmenuji pouze Čínu, ale Asii jako celek.
Jo a ta firma vznikla v Belgii, funguje u nás,
v Polsku a na Ukrajině. K výrobě minerální vlny
ale potřebuje čedič, vysokopecní strusku, plyn,
koks a elektřinu. Nyní se zamyslete co vše dnes
podražilo a tím jsou všechny její vstupy. Proč
končí sklárny, proč je ukončena výroba hnojiv,
proč i OKD zdražilo uhlí na trojnásobek, když
je z místních zdrojů a havířům přidat nechtějí?
Hutě se potýkají s drahým surovým železem z dovozu,
když skončil dovoz z Ruska. Jste si schopen zcela
jednoduše spočítat, že bez levných vstupů nelze
udržet ceny na výstupu a že konkurence to díky
levným vstupům dokáže? Vedení EU sankcemi pohřbívá
vlastní ekonomiku a nikoliv tu ruskou, která má
možnost vyvážet k naši konkurenci! Jsme vehnáni
do vlastní pasti a ještě tomu hlupáci tleskají!

c
Odpovědět
Sl

Slovan

15.10.2022 15:24 Reaguje na Břetislav Machaček
Jojojo, převálcují nás Číňané. Sněte dál. Nepřeválcovali Západ ani v mobilech (rozhodně ne ve střední a vyšší třídě, kde mají nejvyšší sílu), ale převálcují nás u aut, kde je za a) mnohonásobně vyšší konkurence a za b) i na Západě vznikají další nové automobilky specializují se čistě na elektro (Tesla, Rivian, Lucid, Foxconn, Sony a další).
Hlupák jste tu vy. Jako vždy. Cena plynu totiž ještě hodně klesne a s tím jaksi nepočítáte... nevadí, já ano.
Odpovědět
Sl

Slovan

15.10.2022 15:25 Reaguje na Slovan
V mobilech mají nejvyšší sílu - napsal jsem to nepřehledně.
Odpovědět
DA

DAG

13.10.2022 11:30
Já teda nejsem nějakým příznivcem green dealu, ale je pravda, že majitelé firem si raději kupují bavoráky, než do úspor energie.
Mluvilo se o tom posledních dvacet let a teď se průmyslníci diví. Nicméně neříkám, že bych Green schvaloval jen, že se firmy nijak nepřizpusobovaly.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.10.2022 11:50 Reaguje na DAG
No, diví a nepřizpůsobovaly ... je otázkou, zda se fakt diví a pak jde o to, jak vyhodnotily to přizpůsobování se ... myšlena jeho reálně možná forma.

Tohle je docela velmi dobrý příklad ... Takže znovu to samé. Ne, necouvneme ani o píď, nesmyslné cíle nepřehodnotíme, ale naopak budeme požadovat další a další dotace, regulace a nařízení, aby se stalo to, co se stejně stát nemůže.

https://www.autoforum.cz/predstaveni/reakce-vyrobcu-aut-na-klesajici-zajem-o-nova-auta-jen-podtrhuje-jak-hluboko-evropa-klesla/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.10.2022 17:22 Reaguje na DAG
Firma je čistě komerční subjekt a do OZE půjde jen tehdy, kdy bude donucena ekonomicky. Což je ta pozitivní část současné energetické krize.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.10.2022 11:43
Greendeal v obecné rovině má smysl a jde o cestu správným směrem.

Současně je ale nutno akceptovat, a přiznat!!!, že půjde o cestu, která nebude levná ... s ohledem na to, jak se věci na východě vyvinuly bude spíš kua drahá.

S ohledem na opravdu dramaticky rozdílnou ekonomickou úroveň jednotlivých zemí EU výše uvedené nutně (po)vede k tomu, že snaha o stanovené a závazné tempo pro všechny bude mít pro řadu zemí dost brutální důsledky. My budeme jednou z nich.

Kdo tvrdí opak, lže.
A je zcela legitimní se ptát, zda to tak opravdu chceme.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.10.2022 19:01 Reaguje na Svatá Prostoto
Nechceme !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.10.2022 16:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
Přesněji: ropáci a ruští vohnouti nechtějí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.10.2022 16:44 Reaguje na Svatá Prostoto
Grýndýl je prostě dané faktum.
Buď budeme šlapat jeho brázdu, nebo zdechneme.
Nikdo nic lepšího nevymyslel.
Kdo to jak vyžvaní a vylže je úpně fuk, netvor klimatické tragédie se na to fakt ptát nebude.
Daň za život není nikdy kua příliš vysoká.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

13.10.2022 12:30
Green deal z nás opět dělá předvoj lidstva, jakým jsme byli, když jsme budovali novou komunistickou společnost. A vlastně už jedeme po podobné skluzavce jako tehdy.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.10.2022 12:44 Reaguje na Richard Vacek
Stáli jsme na pokraji klimatické propasti. Od té doby jsme udělali obrovský krok vpřed. :-)
Odpovědět
KP

Karel Padevet

13.10.2022 17:34
Tak tak... všichni to vědí... ale drží "hubu a krok".
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.10.2022 18:06 Reaguje na Karel Padevet
Je to slon v místnosti o kterém se nemluví.
Problém je, jak zpíval Karel Kryl "Musíš se přiklonit, nebo mít kvéry", nebo římské "Chceš-li mír připravuj válku". A nebezpečí je přední, střední a dálný východ. Likvidace průmyslu nás učiní bezbrannými a Amerika se na nás vykašle.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.10.2022 09:22 Reaguje na Slavomil Vinkler
Mě se líbí ta bojechtivost s prázdnými sklady zbraní a munice a se zbrojovkami vyrábějícími za rok tolik, co se pouze na Ukrajině spotřebuje za měsíc! S takovou ta válka bude trvat věky, ale bez jasného výsledku. Bude to takové čekání na každou zásilku nahrazující tu vystřelenou munici
a opotřebené zbraně. Kdysi nás zbrojíř školil, že po 1 000
výstřelů z kanónu je ho už lépe přenechat nepřátelům, ať
je pozabíjí roztržená hlaveň. Bojovat s těmi starými křápy
je opravdu zoufalost a mnohdy sebevražda.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.10.2022 16:47 Reaguje na Břetislav Machaček
Musíme spolíhat na statečnost Ukrajinců, sílu amerických zbraní a účinnost ekonomických sankcí, které mužikovi už krutě drtí palce.
Ideální by bylo, kdyby Rusko řachlo, udělalo palácový převrat a zarazilo válku jak to bylo v Afganistánu. A včera bylo pozdě.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.10.2022 13:11 Reaguje na Karel Padevet
Fakt je ten, že tady silně selhává politická reprezentace ... min u nás ... kdy občanům/voličům se prezentují v mnoha případech nějaké postoje a názory, které jsou k EU často velmi kritické, ale v reálu vrcholní představitelé státu stejně odkývají tak nějak všechno, co se po nich ze strany EU/EK chce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.10.2022 16:49 Reaguje na Svatá Prostoto
Přesně naopak, jak dycky. To "všechno" je vždy tvrdě vyjednané a vyhádané a odhlasované. Je to kompromisní konsensus, který nám špinavci předkládají jako diktát.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.10.2022 17:20 Reaguje na Svatá Prostoto
Kdo prezentuje občanům kritické (většinou ale jen vylhané a špinavecké) postoje a názory? Prakticky jen čistě proruská, naštěstí opozice.
A naše vedení státu se podílí na evropském rozhodování a nic neodkýve, ale účastní se tvorby těchto postupů.

Vohnout prostě pořád vidí naši vládu jako ONI, jako Jeho neexistující veličenstvo. A EU? To je naprosto Boží Súd, to je zcela carská vrchnost, před kterou my jen mlátíme glocnama o zem.
Pochopit pojem demokracie je pro čecháčka zcela mimo možnosti koblihy,.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.10.2022 18:46 Reaguje na Svatá Prostoto
Uvědomte si jednu věc a to, že než šrotovat staré zbraně
a recyklovat starou munici je levnější ji dokonce DAROVAT
k likvidaci v nějakém konfliktu. Zatím se tam likvidují
pouze ty staré zbraně a stará munice a po nich dojde na
ty nové. Ty ale nejsou zadarmo (likvidace je levnější než
jejich šrotace a recyklace munice) a stojí peníze. Ochota
házet peníze do bezedné studny může klesat a pak to bude
malér! Bez peněz nejenom do hospody, ale ani do války nelez,
protože válčit na dluh je cesta do závislosti na věřitelích.
Země chudá už před válkou, chudne dál a bude partnerem a
nebo přítěží? To není Kosovo, ale země s 50 miliony lidí
a lidmi velmi chudými a zadluženým státem. Myslíte si, že
ochota ji dotovat v EU bude? Já takovým optimistou nejsem
a obávám se i poválečné doby!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2022 19:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Právě Ukrajina má v současnosti největší potenciál růstu, proto se už dnes firmy derou o to, kdo bude dělat rekonstrukce.
Evropské firmy by si tam rády přesunuly své výrobny z Číny.
Je to blíž, Ukrajinci jsou pracovití, mají suroviny.
Předpokladem je, že musí být vypráskán mužik tak důkladně, že nebud mít žádnou šanci zase zaútočit, což je zatím jediná překážka.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist