https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-britanie-se-po-tisicich-let-vratili-volne-zijici-zubri?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do Británie se po tisících let vrátili volně žijící zubři

19.7.2022 01:55 | LONDÝN (ČTK)
V Kentu byly vypuštěny dvě mladší a jedna starší samice, která bude matkou stáda. V polovině srpna se k nim připojí mladý samec z Německa, jehož příjezd se zpozdil kvůli komplikacím souvisejícím s brexitem. Ilustrační foto
V Kentu byly vypuštěny dvě mladší a jedna starší samice, která bude matkou stáda. V polovině srpna se k nim připojí mladý samec z Německa, jehož příjezd se zpozdil kvůli komplikacím souvisejícím s brexitem. Ilustrační foto
Foto | DmitriyGuryanov / Wikimedia Commons
Ochranáři včera brzy ráno v jihoanglickém hrabství Kent vypustili tři samice zubra evropského. Jedná se o první volně žijící zástupce tohoto druhu v Británii po několika tisících let, uvedl list The Guardian. Zvířata by měla svým přirozeným chováním přeměnit hospodářský borový les na živoucí přírodní hvozd.


reklama

 

Záliba zubrů v kůře zlikviduje některé stromy, jejich pohyb po lese otevře stezky, čímž se na lesní půdu dostane světlo. Díky tomu se podle odborníků bude dařit novým rostlinám, hmyzu, ještěrkám, ptákům a netopýrům. Cílem projektu je zjistit, jak dobře mohou zubři fungovat jako přirození "ekosystémoví inženýři" a pomoci při obnově divoké přírody.

Proměna hospodářského lesa na přírodní by také mohla pomoci při řešení klimatické krize, protože takový hvozd bude absorbovat více oxidu uhličitého.

Zubr evropský patří na světě mezi ohrožené druhy, kterým hrozí vyhynutí. Na světě podle odhadů žije přibližně 7500 kusů tohoto největšího evropského kopytníka, ve volné přírodě je jich polovina. Díky projektům, které se zaměřují na návrat těchto zvířat do volné přírody jich ale postupně přibývá.

"Obnova přirozeně fungujících ekosystémů je důležitým a levným nástrojem v boji proti klimatické krizi," řekl šéf neziskové organizace Kent Wildlife Trust (KWT) Evan Bowen-Jones. Lidé podle něj při obnově přírodní krajiny musejí více spoléhat na "přírodní inženýry" jako jsou zubři, divočáci a bobři.

V Kentu byly vypuštěny dvě mladší a jedna starší samice, která bude matkou stáda. V polovině srpna se k nim připojí mladý samec z Německa, jehož příjezd se zpozdil kvůli komplikacím souvisejícím s brexitem.

Ochranáři budou zubry sledovat díky speciálním obojkům, které zaznamenávají pohyb zvířat. Budou také sbírat poznatky o rostlinách, s nimiž kopytníci přijdou do kontaktu, odebírat vzorky půdy, počítat červy, zkoumat strukturu vegetace a monitorovat bezobratlé, ptáky i savce.

Zpočátku budou mít samice k dispozici pětihektarovou dvojitě oplocenou oblast, kterou budou moci prozkoumávat, ale po příchodu samce se tato plocha zvětší na 50 hektarů. Nakonec budou mít zvířata přístup na 200 hektarů. Strážci parku očekávají, že se zubři časem rozmnoží.

V jiných britských parcích jsou zubři drženi v menších oblastech a dostávají doplňkové krmení, odborníci je proto nepovažují za volně žijící.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.7.2022 06:11
Pijte zubra, zabráníte krizi.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

19.7.2022 08:28
Dřív se tomu říkalo obora. Dnes "volně žijící"? Hm. By mě zajímalo jak probíhá taková vědecká studie, ze které autoři vyvodí, že "hvozd" "vytvořený zubry" z hospodářského lesa bude pohlcovat víc CO2...
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

19.7.2022 21:09
Už by se ti takzvaní ochránci měli konečně dohodnout. U nás řvou, jaký je divočák škůdce, ničí přírodu a pochopitelně za to můžou myslivci a tady čtu-lidé se při obnově přírodní krajiny musejí více spoléhat na přírodní inženýry jako jsou zubři, divočáci a bobři. Petrův Zdar
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.7.2022 10:00 Reaguje na Jan Knap
Oni se pane Knap nedohodnou, protože každý fandí něčemu jinému a
nechápe komplexnost přírody samotné. Ti velcí kopytníci stádového
typu jsou odsouzeni na život pro mnohé v nenáviděných oborách
(u nás honosně nazvaných rezervace velkých kopytníků), protože
pak by bylo třeba oplotit i pole, aby je stádo nezničilo pouhým
průchodem, natož spásáním. A byly by to ploty mohutné a nákladné.
Takže jak už jsem psal, tak zaplotíme pole před zubry, pastviny
před vlky, rybníky před vydrami a kormorány a cílené dřeviny před
bobry a zvěří, která už toho mezi ploty mnoho k snědku nenajde.
Ploty a v NP zákazové tabulky sejít mimo stezku se i vyčurat, tak
bude vypadat příroda budoucnosti řízená úzce zaměřenými ochranáři
na ikony podle svých zájmů.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist