https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-prazske-zoo-dorazil-z-rakouska-gorili-samec-kisumu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do pražské zoo dorazil z Rakouska gorilí samec Kisumu

11.9.2022 00:48 | PRAHA (ČTK)
Zdroj | Zoo Praha
Do pražské zoo dorazil v noci na sobotu z Rakouska gorilí samec Kisumu. Na twitteru to uvedl ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek. Kisumu se má podle dřívějších informací zoo postarat o pokračování chovu goril. Pražská zoo v červenci oznámila, že skupinu goril v zoo rozšíří jak Kisumu, tak ještě samice Duni. Ta je dcerou slavné Moji, která se v roce 2004 stala prvním gorilím mládětem narozeným v České republice.
reklama

 

"Kisumu je v Praze! V 01:05 vyběhl z přepravního boxu do zázemí nového pavilonu goril," napsal Bobek na twitteru. Cesta z hornorakouské Zoo Schmiding, kde žil Kisumu doposud, trvala podle pražské zahrady pět hodin. Samice Duni dorazí do Prahy ze Španělska v příštím týdnu, uvedl Bobek v úterý na své facebookové stránce. Duni přiletí armádním letounem CASA.

Kisumu se narodil 27. května 1997 v mnichovské Zoo Hellabrunn, kde ho odchovali jeho rodiče Sonja a Roututu. V roce 2004 se pak přesunul do mládenecké skupiny ve Schmidingu. V Praze se má Kisumu podle dřívějšího vyjádření šéfa zoo stát vůdčím samcem v novém pavilonu goril, který zoo postavila. "Je to dvojnásob dobrá zpráva: příchod Kisuma umožní mít ve skupině další mláďata a s Duni bude v Praze pokračovat příběh naší slavné Moji. Duni je totiž její jediná dcera," sdělil Bobek v červenci.

Nový pavilon goril - Rezervace Dja - se slavnostně otevře 28. září. Už na začátku června se skupina goril z pražské zoo rozdělila do dvou expozic. Samice Shinda, Kijivu a Kamba a nejmladší samec Ajabu se přemístili do nové expozice, kde je doplní právě Duni a Kisumu. V následujících dnech a týdnech ale bude ještě Kisumu od pražských samic a Ajabua podle zoo oddělen. V původním pavilonu v nejnižší části zahrady zůstal samec Richard se svými syny Kiburim a Nuruem.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DB

Darth Bane

11.9.2022 11:08

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist