https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-tri-uhelnych-kraju-pujde-v-pristich-letech-temer-100-miliard-2?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do tří uhelných krajů půjde v příštích letech téměř 100 miliard

8.12.2020 10:52 | OSTRAVA (ČTK)
V usnesení komise doporučuje vládě, aby zůstalo zachování územního určení Fondu spravedlivé transformace pro Moravskoslezský, Karlovarský a Ústecký kraj, kde je alokováno přibližně 42 miliard korun. Zároveň mají být tyto kraje zvýhodněny v Modernizačním fondu, kde je celková alokace více než 120 miliard korun.
V usnesení komise doporučuje vládě, aby zůstalo zachování územního určení Fondu spravedlivé transformace pro Moravskoslezský, Karlovarský a Ústecký kraj, kde je alokováno přibližně 42 miliard korun. Zároveň mají být tyto kraje zvýhodněny v Modernizačním fondu, kde je celková alokace více než 120 miliard korun.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Do Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje půjde v příštích letech téměř 100 miliard korun, které jim pomůžou vypořádat se s koncem využívání uhlí. Je to součást usnesení Uhelné komise, která doporučila ukončit využívání uhlí v České republice v roce 2038. ČTK to řekl první náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS), který je členem komise.
reklama

 

Z devatenáctičlenné komise hlasovalo 15 členů komise pro rok 2038, dva byli proti a dva se zdrželi. "Během závěrečných jednání se podařilo do usnesení doplnit jasnou odkládací podmínku o nutnosti dostavby malých i velkých jaderných elektráren a tepláren," uvedl Unucka. Bez elektráren a tepláren by to podle něj nešlo.

"S touto technickou podmínkou je součástí usnesení i závazek 'napumpovat' do tří uhelných regionů - Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje v nejbližších letech téměř 100 miliard korun, které nám pomohou se s koncem uhlí vypořádat," uvedl Unucka. Proto nebere konec uhlí jako problém, nýbrž šanci na skutečnou změnu Moravskoslezského kraje.

V usnesení, které má ČTK k dispozici, komise doporučuje vládě, aby zůstalo zachování územního určení Fondu spravedlivé transformace pro Moravskoslezský, Karlovarský a Ústecký kraj, kde je alokováno přibližně 42 miliard korun. Zároveň mají být tyto kraje zvýhodněny v Modernizačním fondu, kde je celková alokace více než 120 miliard korun. Investice do veřejné infrastruktury z evropského programu IROP, evropského fondu Recovery and Resilience Facility (RRF) a podpory podnikání OPTAK pak mají na území těchto krajů činit minimálně 40 miliard korun.

Mluvčí hutní společnosti Třinecké železárny Petra Macková Jurásková řekla, že otázkou snižování uhlíku a nahrazením uhlí ve výrobních procesech se podnik intenzivně zabývá. "V oblasti energetiky připravujeme postupný odklon od uhlí. Musí však být primárně vyřešena otázka zajištění tepla pro domácnosti a stabilita energetické sítě," uvedla Macková.

Mluvčí Liberty Ostrava Barbora Černá Dvořáková řekla, že huť připravuje transformaci, aby omezila závislost na dovážených surovinách včetně uhlí. "V plánu je modernizace ocelárny založená na výstavbě dvou hybridních pecích, které nahradí současné tandemové pece. To umožní huti využívat vyšší objem lokálního šrotu," uvedla Černá. Novou ocelárenskou technologii chce huť vybudovat a uvést do provozu v roce 2023.

"Nedílnou součástí modernizace ocelárny bude také připojení k síti velmi vysokého napětí, které huti umožní potenciál hybridní technologie využít naplno a vyrábět ocel až ze 100 procent ze šrotu," uvedla Černá. Připojení k síti chce podnik postavit do pěti let. "Tato transformace zásadním způsobem přispěje k dosažení uhlíkové neutrality do roku 2030, která je cílem celé skupiny GFG Alliance," uvedla mluvčí.


reklama

Vlastimil Vyplel
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

8.12.2020 11:38
Naše drahé uhlí. Kdo pořád píše, jak jsou OZE drahé?
Jen do JE Dukovany se muselo investovat 20 mld. a tím to nekončí, spíš začíná.
Kdyby se OZE podporovaly normálně, jak v ostatních zemích a nevytvářely se stále fve a biopalivové tunely, tak je to jednoznačně nejlevnější elektřina i ze zálohami.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

8.12.2020 12:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale, ale, ale...:-)
Každé technické zařízení se musí kontrolovat a servisovat (nevyjímaje OZE). Nebudu tu hledat ceny, ale všiml jste si, že ČEZ svými investicemi zmodernizoval bloky v Dukovanech z 4 x 440 MWe na 4 x 510 MWe? Další investicemi se zaměřují např. na úsporu vody, což jsou jednoznačně pozitivní kroky pro životní prostředí.
Mimochodem ten nárůst instalovaného výkonu 280 MWe vyrobí ročně elektřiny tolik jako 1 800 MWe instalovaného výkonu ve FVE (což je mimochodem 88% instalací v ČR).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.12.2020 21:49 Reaguje na Jaroslav Studnička
JED spotřebuje vody asi jako milion obyvatel. Každá úspora je dobrá, ale nic neřeší.
Fve má výhodu v malých instalacích, protože slunce svítí všude, takže nepotřebujete vůbec přenosovou soustavu a svítí zadarmo. To ji dělá prostě energií budoucností, už dnes je nelevnější, taky se staví nejvíce kapacit právě ve fve.
Pokud se doplní vhodnou akumulací, může časem dominovat.
Zatím je to vítr.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

8.12.2020 12:08
Zažila jsem ukončení těžby uhlí v Podkrkonoší. Přineslo naprostý úpadek spousty obcí, které se z toho dodnes nevzpamatovaly. Konec dolů sebral lidem obživu, vyhnal nejdřív obyvatele v produktivním věku, s nimi odešly děti, za nimi odešly služby, zůstali staří lidé a obce odsunuté na samotný okraj zájmu veřejnosti a politiků. Současně došlo k úpadku textilek, skláren a zemědělských podniků. Obce, které mají co nabídnout turistům, se vzpamatovaly, ale rozhodně se to nepodařilo všude. Nepodařilo se do těch obcí přilákat jiné zaměstnavatele, aby byli schopní a ochotní zaměstnat místní lidi v dostatečné míře. Upřímně, zatím potkávám jen požadavky na definitivní ukončení těžby uhlí. Nesetkávám se s vizemi, jak tu situaci vyřešit pro obyvatele, kteří jsou svou obživou na ten konec navázáni. 100 mld. je hezkých, ale co s nimi, aby lidé v postižených oblastech měli důvod zůstat?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.12.2020 18:36 Reaguje na Marcela Jezberová
Prostory lomů rekultivovat, částečně namontovat fve elektrárny a na vhodné místa větrníky. To je práce pro všechny nafurt.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.12.2020 18:39 Reaguje na Pavel Hanzl
A představte si, že máte domek ne vedle špíny a lomozu uhelného dolu a všemožných čmoudů a smradů, ale vedle rekreačního jezera a fve pole, které není ani vidět.
Nemáte pocit, že si polepšíte a i cena vašeho domku výrazně stoupne?
Odpovědět
MG

Milan G

9.12.2020 00:13 Reaguje na Pavel Hanzl
FVE pole které není ani vidět, teď jste mně pobavil :-))
Na pocity nedejte, jestli máte kolem domku FVE pole, tak zákonitě půjde cena toho domku dolů a sakra rychle.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.1.2021 21:53 Reaguje na Milan G
Fve pole je vidět pouze z výšky. A navíc neprodukuje vůbec žádní smrady, hluky, nepotřebuje skoro žádnou údržbu. Navíc mezi panely můžete klidně chovat ovečky. Znáte luxusnější zdroj elektřiny?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

8.12.2020 18:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Do Krkonoš větrníky.Tak to jo. Ono nestačí, jak jsou Krkonoše zprasené již teď- když jsem byl malý, měly ty hory úplně jiné kouzlo a dnes- nechutná komerce, stezky pro kola a podobné zhovadilosti.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

8.12.2020 19:19 Reaguje na pavel peregrin
Mám stejnou zkušenost ovšem nikoli z Krkonoš nýbrž z Jeseníků. Kdysi (sotva deset let zpátky) jste mimo ty hlavní taháky nikoho nepotkal a mohl dosyta užívat přírody, ticha a samoty. Dneska je všude lidí jak sr.ček, samí kolisti, pinglbordisti, koloběžkáři a jánevímco všecko. Kdyby se aspoň uměli chovat, ale oni hulákají na celý les, všude rozhazují odpadky, houbaři zajíždějí kilometry do zákazů autem... Ač to může znít radikálně tak myslím, že by bylo na místě zřídit nějakou "lesní stráž" s pravomocema jak policajti a tu pakáž brutálně pokutovat. Dokud se nenaučí chovat, tak ať hnijí v městech.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.12.2020 21:50 Reaguje na Jakub Graňák
V Rychlebkách nepotkáte člověka za celý den.....
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

8.12.2020 23:12 Reaguje na Pavel Hanzl
To můžu potvrdit, radši se o tom moc rerozšiřujte:-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.12.2020 21:51 Reaguje na pavel peregrin
Nepíšu přece o Krkonoších, ale o uhelné pánvi pod nimi.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.12.2020 08:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale o větrnících také.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist