https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dohoda-o-omezeni-globalniho-oteplovani-visi-na-vlasku-uvedl-tajemnik-osn?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dohoda o omezení globálního oteplování visí na vlásku, uvedl tajemník OSN Aktualizováno

11.11.2021 18:03 | GLASGOW (ČTK)
Foto | COP26 / Flickr
Generální tajemník OSN António Guterres dnes v rozhovoru s agenturou AP řekl, že kýžený cíl omezit globální oteplování na 1,5 stupně Celsia "visí na vlásku" a je velmi pravděpodobné, že se na něm státy jednající na klimatické konferenci v Glasgow neshodnou. O finální verzi dohody, z níž vzejdou závěry jednání označovaného zkratkou COP26, nyní jednají delegace téměř 200 zemí zastoupených na setkání, které končí v pátek. "Do poslední chvíle je třeba zachovat naději," dodal nicméně Guterres. Později prohlásil, že sliby na snížení emisí jsou prázdné, dokud se celý svět nezbaví závislosti na fosilních palivech.
reklama

 

Podle něj jsou rozhovory "v klíčovém okamžiku". "Nejhorší by bylo dosáhnout dohody za každou cenu s minimálním společným jmenovatelem, který by nereagoval na obrovské výzvy, kterým čelíme,“ řekl Guterres. Podle generálního tajemníka OSN je cíl omezit oteplování od předindustriálních dob na 1,5 stupně Celsia "stále na dosah, ale visí na vlásku", jelikož teplotní nárůst od příchodu průmyslové revoluce již dosáhl 1,1 stupně.

Guterres dodal, že pokud se vyjednavačům nepodaří dosáhnout ambiciózních cílů v oblasti snižování skleníkových plynů, což je podle něj velmi pravděpodobné, budou muset příští rok představit nové závazky.

"Sliby vyznívají naprázdno, když fosilní průmysl nadále dostává tisíce miliard na subvencích (...), nebo když země nadále staví uhelné elektrárny," řekl pak na konferenci Guterres. "Oznámení tady v Glasgow jsou povzbudivá, ale zdaleka nejsou dostatečná," dodal.

Předseda konference Alok Sharma vyjednavače vyzval, aby zvýšili úsilí ve snaze vyřešit rozdíly ve financování změn klimatu, a otevřeli tak cestu k dohodě.

"Ještě tam ale nejsme. Ještě je potřeba odvést mnohem více práce... Rád bych se dnes vyjádřil ke kritické potřebě zvýšit úsilí, abychom se dostali tam, kde potřebujeme být, abychom dosáhli podstatných výsledků v oblasti financí," prohlásil Sharma.

"Stále jsme ve fázi možností," řekl jeden z vyjednavačů anonymně AP. "Ale jde to kupředu. Ale stále ještě potřebujeme postrčit," uvedl.

Organizátoři ve středu zveřejnili první návrh dohody. Sedmistránkový text vyzývá vlády, aby v boji proti klimatickým změnám přijaly ambicióznější plány týkající se aktuálního desetiletí. Chudší státy trvají na tom, že nepodpoří žádnou dohodu, která neřeší jejich potřebu finančních prostředků na pomoc při snižování emisí a přizpůsobení se důsledkům globálního oteplování, což je problém, ke kterému přispěly nejméně.

V tomto smyslu se dnes vyjádřil vyjednávací blok 24 rozvojových zemí, podle nějž se bohaté státy snaží v jednáních uvalit jednotné závazky na všechny státy, aniž by braly v potaz, že průmyslově rozvinuté země nesou největší zodpovědnost za stav, ve kterém se nyní klima na Zemi nachází. "Musíme bojovat s karbonovým kolonialismem rozvinutých zemí," řekl dnes hlavní vyjednavač Bolívie Diego Pacheco Balanza, který mluvil jménem vyjednávacího bloku, v němž působí rovněž Čína nebo Indie. Rozvojové země by podle něj byly společnými závazky navrhovanými bohatšími státy "uvězněny" a neměly by prostředky na jejich dosažení.

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, který má na starosti klimatickou politiku, na konferenci řekl, že bohaté země musí co nejrychleji zajistit, aby posílaly ročně 100 miliard dolarů (2,2 bilionu korun) na boj se změnami klimatu v chudších zemích. K tomu se zavázaly před několika lety, nicméně svůj slib dosud nesplnily. Vyjednavač za Evropský parlament Peter Liese řekl, že zákonodárný sbor EU bude usilovat o to, aby bylo tohoto cíle dosaženo "rozhodně příští rok".

Vyjednavači doufají, že středeční bilaterální dohoda mezi Spojenými státy a Čínou o spolupráci v boji proti změně klimatu poskytne vyjednavačům impuls do posledních hodin rozhovorů. Spojené státy a Čína, které do ovzduší vypouštějí nejvíce skleníkových plynů ze všech zemí světa, se shodly na prohloubení spolupráce a navýšení svých závazků v oblasti ochrany klimatu. Peking zpřísní své emisní cíle a vypracuje národní plán na snížení emisí metanu. Obě země se rovněž dohodly na boji s odlesňováním.

Britský premiér Boris Johnson ve středu vyzval své světové protějšky, aby zavolali svým vyjednávacím týmům do Glasgow a poskytli jim politickou podporu k dosažení ambiciózní dohody.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.11.2021 20:47
Dohodu nevidím v dobrém světle , stávající problémy nejsou dostatečně silné, aby motivovaly k efektivní spolupráci národů.
Pokud nejsme s to zabránit válečným konfliktům a mrhání bilionů $ na vojenské rozpočty , aby si generální štáby mohli nacvičovat likvidaci protivníka, pak určitě nejsme schopni dosáhnout průlomu v klimatické spolupráci.
Budeme muset počkat na skutečnou katastrofu, která pozmění společnost jako celek, aby konečně prohlédla.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

11.11.2021 21:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tentokrát absolutní souhlas, pane Vinklere!
Odpovědět

Viktor Šedivý

12.11.2021 08:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
"mrhání bilionů $ na vojenské rozpočty"?
Zajištění vnější (a vnitřní) bezpečnosti je pro každý stát tou zcela nejzákladnější funkcí. Na armádu musí být peníze vždy, i kdyby to bylo to poslední, co v kase zbývá.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.11.2021 10:22 Reaguje na Viktor Šedivý
To myslíte vážně ? ČR dlouhodobě neplní své závazky 2% HDP na obranu, migranti si chodí Schengenem jak na Václaváku a hranice EU připomínají kulisy v loutkovém divadle.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.11.2021 11:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
ČR je někde na 1.1 - 1.3% HDP do zbrojení, cože je i jinde celkem normální, hranice EU jsou zabetonované totálně (podívejte se do Polska) a jednu loď s 300 chlapy už měsíc přetahují semo tamo.
Odpovědět

Viktor Šedivý

13.11.2021 19:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já vím, že to nedodržujeme jako nikdo kolem (snad mimo Poláků, Litevců, Lotyšů a Estonců ), ale také si myslím, že na to šeredně dojedeme.
Proto jsem alergický na to, když i těm umrněným pár šupům někdo říká "mrhání na vojenské rozpočty".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.11.2021 10:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, co se proboha stalo?
Už není klimaická tragédie jen výmysl oteplovací lobby a příležitost k tunelování státních rozpočtů v zájmu pár vyvolených?
Už snad není IPCC jen politická platforma pro lobbisty a zkorumpované politiky, kteří vytváří klimaalarmismus v zájmu ekoteroristů?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.11.2021 10:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
Miroslav Vinkler17.8.2021 12:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Žádná tvrdá data neexistují , jde pouze a jenom o pravděpodobnostní modely zatížené solidní dávkou nepřesnosti.
A lze dokumentovat řadu případů, kdy se výsledky upravily, aby vyvolaly správnou reakci.
IPCC není vědeckou organizací, ale mezivládním sdružením, kde si politici a lobby skupiny podávají ruce.


A zrazu plesk. Všechno je naopak.......najednou už jede katastrofa.....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.11.2021 10:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
A PROČ se musí přád zbrojit v biliónech?
Rusko vyhrožuje celému světu, má nachystanou bombu Satan, která spálí zemi velkou jako Francie, má supersonické ponorky s jadernou výzbrojí, nedávno slibovalo Dánsku napdením jejich obchodním lodím. Mezitím skutečně napadlo Ukrajinu i Sýrii.
Mezitím Čína chystá napadení TchajWanu, roztahuje v jihočínském moři.
Nebýt NATO nejsilnější vojenské uskupení světa, dávno Rusi napadli Baltiky i Polsko.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

12.11.2021 13:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Napsal jste to hezky, ale tu zkratku v poslední větě máte špatně. Blbá písmena a ani počet nesedí.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

12.11.2021 08:07
Pro vyspělé země nepředstavuje očekávaná změna klimatu velký problém - snad přinese víc pozitiv než negativ.
A rozvojové země mají vážnější problémy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.11.2021 11:02 Reaguje na Richard Vacek
Myslíte, že když přijdeme o veškeré lesy i zemědělství, že to bude pro nás nějaké výrazné pozitivum? Když se v letních vederech dostaneme někam k padesáti stupňům??
Já teda pozitivum vidím zcela jinak.
Odpovědět
JO

Jarka O.

12.11.2021 11:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Tohle léto byla teplota max. 25 °C. Strašíte nedoloženými výmysly.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.11.2021 11:12 Reaguje na Jarka O.
Oteplování (a hlavně globální) není lienární jev a naše počasí řídí jet-stream. A ten letos probíhal úplně jinak, než v letech 2015 - 19, kdy bylo u nás pětisetleté sucho.
Nevím jak globálně, ale i tak bude světová teplota na špičce, i když nepůjde třeba o rekord.
Letošní podzim je taky extra teplý, na Martina bylo +12°C....
Odpovědět
RV

Richard Vacek

12.11.2021 15:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč byste měl přijít o veškeré lesy a zemědělství? Oteplení ve vyšších zeměpisných šířkách naopak už teď nese své ovoce, kdy stoupá sklizeň snad všech klíčových plodin. Nebo někde vidíte negativní trend? Podívejte se někdy do statistik sklizně a schválně, jestli tam ten negativní vliv oteplení už vidíte. Vždyť produkce potravin roste rychleji než počet lidí:
https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL/visualize
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.11.2021 20:22 Reaguje na Richard Vacek
Vysvětluji to pořád dokola. Klima je zatím v normě, tj. v teplotě málo vyšší ne středověké a dřívější. Na to je ekosystém zvyklý, teď je už ale napnutý jak špagát.
Při +1.5°C se přetrhne.
Odpovědět

Viktor Šedivý

12.11.2021 08:40
Že by se vracel zdravý rozum?

Celosvětová dohoda je samozřejmě nereálná, protože přimět ostatní aby si zničili ekonomiku pod praporem zelených hesel a závazků a sám ji volně rozvíjet je příliš velké lákadlo. A hlavně je to racionální postup.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.11.2021 11:05 Reaguje na Viktor Šedivý
Zkuste nějak více rozvést, jak by se v praxi provádělo to "zničili ekonomiku pod praporem zelených hesel a závazků ".
Zatím to zelené ekošílenství přináší Evroppě veké kšefty a tím bohatnutí s hi-technologiemi a zelenými postupy.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

12.11.2021 15:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Asi jste nezaregistroval, že EU svými zelenými požadavky vyhání průmysl jinam. Likviduje svou energetiku a činí ji závislou na zemním plynu. Likviduje svůj autoprůmysl, kde byla světovou špičkou. Stává se závislou na ruském plynu, čínských fv panelech, čínských dodávkách klíčových surovin pro OZE nesmysly.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.11.2021 16:49 Reaguje na Richard Vacek
Nesmysl. Špinavé výroby se přesouvají do Číny už od minulého století, v součsnosti se spíš chytrá strojařina vrací. Siemens a jiné firmy vyrábí větrné turbíny pro celý svět, autoprůmysl je na špičce na světě, kupujeme to, co se venku vyrobí levněji, než doma.
Odpovědět

Viktor Šedivý

13.11.2021 19:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Automotive zavírá, pokud jste si nevšiml. Brusel zakázal výrobu, automobilky utlumují vývoj.
A dramaticky rostoucí ceny energií vyženou jakoukoli výrobu. Pak to už jen dorazí "uhlíková cla".
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist