https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dolni-vestonice-maji-vlastni-nove-mlyny.kasna-pravidelne-odhaluje-puvodni-podobu-koryta-dyje?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dolní Věstonice mají vlastní Nové mlýny. Kašna pravidelně odhaluje původní podobu koryta Dyje

10.7.2022 01:23 | DOLNÍ VĚSTONICE (ČTK)
Foto | Huhulenik / Wikimeda Commons
Zmenšeninu nádrží Nové mlýny mají na své opravené návsi Dolní Věstonice na Břeclavsku. Kašna, která je zmenšeninou nádrží i jejich blízkého okolí, se v průběhu dne několikrát plní vodou a znovu se vyprázdní, aby odhalila původní polohu koryta řeky Dyje na dně nádrží. "Bezprostředně po jejím umístění, ale před instalací kamerového systému, kašnu někdo poškodil. Škodu se naštěstí podařilo opravit," řekla ČTK starostka obce Jaroslava Rajchlová (nez.).
reklama

 

Obec začala připravovat rekonstrukci celé návsi před několika lety, když začala ve spolupráci s Regionálním muzeem v Mikulově připravovat rekonstrukci místního muzea. "Chtěli jsme, aby opravené muzeum mělo i pěkné okolí. Architektonický návrh vypracoval Jakub Děnge, autorem designu samotné kašny je Tibor Mužík. Celá rekonstrukce včetně kašny přišla na přibližně tři miliony korun," uvedla Rajchlová.

Náves dostala nový žulový povrch, který ostře kontrastuje s černou kašnou. Přibyla zeleň i lavičky. Namísto parkoviště je z návsi místo setkávání, což místní těší.

Samotné muzeum zatím na začátek rekonstrukce čeká. Administrátorem dotace bude obec, samotný projekt je pak záležitostí muzea. "Všechno se zpomalilo kvůli covidu, potom zase kvůli rostoucím cenám materiálů, dodavatelé začali odstupovat od smluv, protože nechtěli garantovat vysoutěženou cenu. Byl proto potřeba nový tendr, teď je vše před podpisem poslední smlouvy. Pokud všechno půjde dobřě, mohla by být rekonstrukce do konce příštího roku hotová," dodala starostka.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

13.7.2022 20:42
Namísto parkoviště je z náměstí místo setkávání a tak to má být.
Sláva, paní Rajchrtová.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist