https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dpa-clenske-staty-eu-se-dohodly-na-pravidlech-pro-omezeni-spotreby-plynu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Členské státy EU se dohodly na pravidlech pro omezení spotřeby plynu Aktualizováno

26.7.2022 10:10 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státy Evropské unie se kvůli očekávanému omezení dodávek plynu z Ruska dohodly na pravidlech omezení spotřeby této suroviny pro nadcházející topnou sezonu. Po první části jednání unijních ministrů energetiky o tom dnes informovalo české předsednictví Rady EU. Ministři schválili upravený návrh Evropské komise, který počítá s dobrovolnými úsporami ve výši 15 procent. Jeho součástí je i možnost vyhlášení plynové nouze, v níž budou úspory povinné. Řada států si z původního návrhu vymohla ústupky. Podle eurokomisařky pro energetiku Kadri Simsonové nicméně i při jejich využití zajistí plán EU dostatek plynu na "průměrnou zimu".
reklama

 

Evropský blok očekává, že Rusko sáhne před zimou k dalším omezením dodávek plynu. Už ve středu chce ruská plynárenská společnost Gazprom snížit přísun suroviny plynovodem Nord Stream 1 na pětinu jeho maximální kapacity. Unijní státy se proto necelý týden od návrhu v nebývale rychlém čase shodly na omezení spotřeby.

"EU je jednotná a solidární. Dnešní dohoda jasně ukazuje, že se členské země rázně postaví jakékoli snaze Ruska rozdělit EU použitím dodávek energie jako zbraně," uvedl český ministr průmyslu Jozef Síkela, který dnes jednání s unijními kolegy poprvé předsedal.

Členské země se zavázaly snížit v období od začátku srpna do konce března spotřebu plynu o 15 procent proti průměru z posledních pěti let. Pokud Evropská komise či pět členských zemí dospějí k závěru, že nastal čas na vyhlášení plynové nouze, může Brusel návrh předložit členským státům. V případě, že se pro vysloví nejméně 15 z 27 zemí, stanou se úspory povinnými.

O výjimky budou moci požádat například země, které nejsou propojeny s unijní plynárenskou infrastrukturou nebo je jejich napojení nedostatečné. To se týká například Španělska, Irska či Malty. Mohou si je vyjednat i země, které mají zásobníky plynu před zimou plnější, než odpovídá stanovenému cíli nebo ve kterých jsou na plynu závislá kritická průmyslová odvětví. Tyto výjimky by mohlo využít Německo, Polsko či Česko, které již nyní dosáhlo listopadový cíl 80procentního naplnění zásobníků. Nižší omezení spotřeby budou moci vykázat i státy, jejichž energetická síť je výrazně provázaná s tou ruskou - tedy třeba pobaltské země.

Podle ekologické organizace Greenpeace ministři oslabili původní návrh EK mnoha různými výjimkami a řada států si vymohla ústupky. "Evropští ministři se prostřednictvím výjimek rozhodli oslabit návrh Evropské komise místo toho, aby se snažili prosadit ambicióznější snižování naší závislosti na zemním plynu z Ruska. Tváři v tvář válce na Ukrajině a dopadům klimatické krize by se přitom měli snažit co nejvíce snížit spotřebu fosilních paliv, hledat energetické úspory a urychlit přechod na obnovitelné zdroje," řekla koordinátorka klimatické kampaně Greenpeace Miriam Macurová.

"Naše první propočty říkají, že i kdyby byly využity všechny výjimky, docílili bychom takového snížení poptávky, které by nám pomohlo bezpečně přečkat průměrnou zimu," řekla po jednání s ministry komisařka Simsonová. Plán je podle ní nastaven na možnost, že Rusko ještě v červenci zcela zastaví vývoz plynu do EU.

Unijní státy zatím přes výrazná omezení ruských dodávek snížily spotřebu plynu proti minulým letům zhruba o pět procent. Část z nich považuje patnáctiprocentní cíl za reálný, část hovoří o tom, že se s ukončením ruského vývozu vyrovná i bez splnění unijního cíle.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (39)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

26.7.2022 11:02
Evropě došlo naštěstí zavčas, o co jde a ze zoufalé situace loni na podzim je prakticky venku. Velmi dobrým společným postupem má šanci z toho vyjít bez ztráty kytičky.
Na to, že ji držel Putler totálně pod krkem je to výkon. Naštěstí je to hlupačisko, to nám nahrálo.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

26.7.2022 11:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Jasně, lán kytiček byl zlikvidován parním válcem, dál už to půjde bez ztráty kytičky!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.7.2022 11:24 Reaguje na Jiří Svoboda
Nerozumím řeči vašeho kmene. O jaký lán se jedná??
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.7.2022 12:41 Reaguje na Pavel Hanzl
" ... má šanci z toho vyjít bez ztráty kytičky."

Jako že ty chmurné předpovědi o tom, jak se vyšší ceny promítají do nižší konkurenceschopnosti ekonomik EU s následnou ekonomickou recesí jsou jen pohádky, jo?

"Politici si budou muset vybrat mezi vyšší inflací a hlubokou recesí, ..." ... https://faei.cz/vyhled-na-treti-ctvrtleti-1-inflace-bude-jako-plaseny-vlak/

https://plus.rozhlas.cz/julie-hrstkova-evropska-prosperita-zalozena-na-ruskem-plynu-konci-8794345

Jestli tohle je podle vás "bez ztráty kytičky", tak jste ještě větší magor, než jsem si myslel.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

26.7.2022 12:49 Reaguje na Svatá Prostoto
Jako politruk plní svou roli bezchybně :-)
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

26.7.2022 12:50 Reaguje na Svatá Prostoto
Hlavně, aby Hanzl nepřišel o svůj věneček :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.7.2022 14:22 Reaguje na Svatá Prostoto
Samozřejmě je to krize, která Evropu poškodí, ale ta je velmi ekonomicky silná. Především tím, že je postavena na lidské, chytré práci, hi-technologiích a svobodnému přístupu k podnikání, obchodu i všemu ostatnímu.
A hlupačisko Putin ji dostatečně dopředu vyděsil, tak si mohla zajistit zavčas náhradní zdroje, i když dražší.
Evropa měla díky ruskému "zvykání" nižší energie než třeba Asie, teď se to obrací. Něma problema.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.7.2022 14:41 Reaguje na Pavel Hanzl
"Evropa měla díky ruskému "zvykání" nižší energie než třeba Asie, teď se to obrací. Něma problema."

By mě fakt zajímalo, jak si teda představujete problém. Bo tohle jsou fakt neskutečné žvásty, co píšete.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.7.2022 15:31 Reaguje na Svatá Prostoto
Evropská ekonomika není postavená na levných výrobcích, ale na chytrých a tím drahých, pracovně hi-tech. A u nich jsou ceny energií minimální položka, největší je lidská práce.
Švýcarsko má na jdenotku HDP (cenově) dvojnásobný podíl lidské práce, než u my.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.7.2022 16:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Aha, takže ty obavy z ekonomického vývoje v EU a strach z recese jsou zcela mimo, jo?

Že na to krom vás ještě nikdo nepřišel. Bo ať se podívám kam se podívám, tak na podobný názor ne a ne narazit.

Já to furt říkám, že vás je v tom Brně škoda:-)))
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.7.2022 16:46 Reaguje na Pavel Hanzl
https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/deutsche-bank-nemecko-dusledku-omezeni-dodavek-plynu-ruska-upadne-pristim-roce-recese

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/drahe-energie-dopadaji-na-nemecky-prumysl-rada-firem-omezuje-vyrobu-40403880

... to bude taky nějaká kremelská propaganda, že jo:-)?

Vy jste prostě fakt blbej.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.7.2022 18:32 Reaguje na Svatá Prostoto
To je fakt šílený!!!
"Na příští rok teď měnový fond počítá se zpomalením růstu německé ekonomiky na 0,8 procenta".
Jen míň než procentu růstu??? Bankrot!, sebevražda v přímém přenosu, milióny lidí na dlažbě, statisíce rozvěšených po lampách, konec!!!

Zato v Rusku se daří. Za první pololetí propadlo HDP o 13% a to ještě nedošlo na ty hlavní sankce. To vidím jako skutečný masakr!!!
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

26.7.2022 18:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, nás zajímá EU, o kterém je taktéž vlákno, tak neodvádějte pozornost na Rusko !
Odpovědět
DB

Darth Bane

26.7.2022 19:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Zkuste to domyslet do detailu, protože pokud bude růst ekonomiky 0,8 procenta, a růst zadlužení třeba o 2,8 procenta, pak je to čistý pokles 2 procenta :) A že k tomu má Německo našlápnuto slušně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.7.2022 19:51 Reaguje na Darth Bane
Německu hodně států i v Evrpě ekonomiku závidí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.7.2022 15:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Dejte odkaz na MMF, zejména proto, že oni letos ty předpovědi furt mění.

Navíc je dobré si uvědomit, že když Říše má rýmu, tak nejen my už náběh na zápal plic.

K těm sankcím a jak je Rusko na lopatkách ... https://www.politico.eu/article/western-sanction-stinging-hammering-russian-economy-data-show/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.7.2022 06:57 Reaguje na Svatá Prostoto
K Někteří analytici odhadují, že dovoz v dubnu mohl klesnout až o 80 procent ve srovnání s předchozím rokem, což je známkou toho, že průmysl a ekonomika země upadají."
z článku.
Není ještě na lopatkách, ale čeká se to každou chvílu. I přes gigapříjmy ze surovin bankrotuje a co nastane, až je ztratí?
Odpovědět
DB

Darth Bane

26.7.2022 19:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Evropská ekonomika je především jaksi postavená NA DLUHU. A že by to byl nějaký hi-tech leader jsem si opravdu nevšiml. Zatím to vypadá tak, že v čem je EU jednička, jsou sociální transfery, a dluh. Mimochodem, i motor evropské ekonomiky - Německo, mělo poslední rok deficit obchodní bilance- rovná se, více dováží a spotřebovává, než vyváží.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.7.2022 19:54 Reaguje na Darth Bane
Napřed je potřeba pochopit, čo také oné ten státní dluh vlastně je a komu všechny státy světa dluží. A proč ten věřitel jim pořád půjčuje, když se to nedá nikdy splatit.
Obchodní bilance je už jiný příběh.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.7.2022 15:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Myslíte třeba ECB, jo:-)))?

Tak u ní je to proč velmi snadné, bo jinak to má EMU už za sebou:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 07:43 Reaguje na Svatá Prostoto
Ne. Někdo snad dluží nějaké bambilióny ECB?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 07:48 Reaguje na Darth Bane
Ten princip je přece jasný. Třeba státní dluh USA (a jinde je to pdobné) patří Americkým bankám, Americkým firmám a Americkým občanům z asi 86%, zbytek je na trhu. Takže si Amíci dluží sami sobě.

V Evropě patří hlavně důchodovým fondům. Takže lidé za svůj aktivní život šetří a půjčují svému státu, na stáří si to vybírají. To je přebytkový systém, přesně opačný než náš.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.7.2022 20:23 Reaguje na Pavel Hanzl
chtěl bych vidět váš optimismus až budete po bytě běhat v bundě s nevysušenými botami od sněhu...to pak machrujte...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.7.2022 20:21 Reaguje na Pavel Hanzl
nevyhlašujme trofeje, když ještě běhá po lese...to si řeknem na Jaře
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.7.2022 11:42
Velký plesk ! Nic jiného to není. Včera jste si mohli na burze koupit 1 kWh silové elektřiny - cena odvozena z ceny ZP- za 8.10 Kč. Nekup to !

Moc Bruselu nerozumím, Gazprom si smluvní závazky plní a Rusko dokonce nabídlo pustit plyn do Evropy přes Nord Stream II . K tomu neznělo ani slovo odpovědi směrem do Moskvy.

Chápu, že RF je ve válce s Ukrajinou, kterou napadlo a současně je největší dodavatel fosilních paliv do Evropy.
Přesto se mi reakce EU v energetice jeví jako naprosto vadná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.7.2022 11:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
Gazprom plní kulový, proč by jinak vymýšlel tu "vyšší moc"??
Na ruské lži a sliby Evropa logicky nereaguje, není důvod.
EU v energetice dělá smlouvy o pomoci jako 5. článek NATO (což pro nás je klíčové), shání plyn po celém světě (Layenová osobně podepisovala kontrakt Izrael - Egypt).
Nevidím na tom nic vadného, plynu je dost i když nás chtěl Putin uškrtit. Žádná sankce ani embargo se plynu netýká, končí samovolně.
Odpovědět
JH

JH

26.7.2022 12:46 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vadní jsou hlavně chytráci, co pořád melou, jak jsou v Rusku všichni slušní a v Evropě všichni úplně blbí.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.7.2022 20:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
někdy vám nerozumím, nadáváte na Brusel kudy chodíte a teď mu budete radit? to nedává smysl...ať Brusel zhyne ostatně si nic lepšího nezaslouží
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.7.2022 12:44
"Unijní exekutiva navrhla, aby členské země sedmadvacítky kvůli očekávanému výpadku dodávek z Ruska omezily od srpna do března spotřebu plynu o 15 procent proti průměru z minulých pěti let."

... myslitelé v akci. Bez nich by na to při těch letošních cenách fakt nikdo nepřišel. I když beru, že s jejich platy to euro-věrchuška možná tak neřeší.

Krásný důkaz, že než se ta EU banda probudí, lidi už dávno vědí která bije ... https://www.e15.cz/finexpert/setrime/spotreba-plynu-v-praze-mezirocne-klesla-o-16-procent-1391886
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

26.7.2022 12:47 Reaguje na Svatá Prostoto
Ale Německá zelená ideologie jede dál :-).

https://echo24.cz/a/S6yXP/energetika-nemecko-jadro-elektrina
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.7.2022 13:56 Reaguje na Jaroslav Studnička
To jsem taky četl. A teda musím říci, že za mně ... to ať ty JE radši zavřou:-))).

Já vím, stejně nám sprostému lidu, ty auta za pár let zakážou, ale jak by řekl klasik:-))) “Maybe so, sir, but not today.”
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

26.7.2022 15:23 Reaguje na Svatá Prostoto
Tak to je a bude...

Jinak to je pro mě naprosto absurdní.
Od začátku roku Německo z plynu vyrobilo 28,78 TWh el. energie, jádro jim vyrobilo 18,26 TWh, ale elektřina z jádra prostě není žádoucí. To raději najedou odstavené uhelné bloky a obyvatelstvu a průmyslu nařídí uskromnit se.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.7.2022 17:00 Reaguje na Jaroslav Studnička
A tak když je to třeba ... pro národ, pro Říši, pro Vůdce ... :-)))
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.7.2022 14:43
Jinak koukám, že na Seznamu to trošku vzali víc do detailu ...

"Členské země se zavázaly snížit v období od začátku srpna do konce března spotřebu plynu proti průměru z posledních pěti let. O výjimky si budou moci zažádat například země, které nejsou propojeny s unijní plynárenskou infrastrukturou nebo je jejich napojení nedostatečné. Mohou si je vyjednat i země, které mají dostatečné zásoby plynu na zimu nebo jsou na plynu závislá jejich kritická průmyslová odvětví."

... https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-omezime-se-staty-evropske-unie-se-shodly-na-tom-jak-snizit-spotrebu-plynu-209855#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

A to jsem hned veselejší:-))).
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

26.7.2022 15:14 Reaguje na Svatá Prostoto
Něma problema, Němci teď mají v Moskvě na dovolené vyjednavače :-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.7.2022 18:36 Reaguje na Jaroslav Studnička
Fakt? Nejmenuje se Vladimír Štěpán a není to ten náš mašlonka z těch demagogických videjí??
To si budou rozumnět, lže jak Lavrov.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

26.7.2022 18:52 Reaguje na Pavel Hanzl
jééé, to je trapné. Vy ani vtipný nedokážete být :-))). To ten váš Schröder.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.7.2022 20:19
ono už nerozhoduje 60% zemí a 60% obyvatel? to jsme to dopadli....
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.7.2022 20:27
na to stačí "západ" se Skandinávií a střední Evropa bude na to čumět jak na debilní divadlo...ani tam jezdit nemusí
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist