https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dusledky-valky-na-ukrajine-muzou-byt-pozehnanim-pro-boj-s-oteplovanim-rekl-sef-wmo?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Důsledky války na Ukrajině mohou být požehnáním pro boj s oteplováním, řekl šéf WMO

12.10.2022 01:48 | KYJEV (ČTK)
WMO ve své nové zprávě zároveň uvedla, že stále delší a intenzivnější sucha ohrožují produkci energie ve vodních elektrárnách a ukazují na nutnost vsadit spíše na výrobu elektřiny ze slunce a z větru.
WMO ve své nové zprávě zároveň uvedla, že stále delší a intenzivnější sucha ohrožují produkci energie ve vodních elektrárnách a ukazují na nutnost vsadit spíše na výrobu elektřiny ze slunce a z větru.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Důsledky ruského vpádu na Ukrajinu můžou být požehnáním v boji proti klimatickým změnám, protože země donutí k úsporám energií a investicím do obnovitelných zdrojů. Řekl to šéf Světové meteorologické organizace (WMO) Petteri Taalas, napsala agentura DPA. WMO ve své nové zprávě zároveň uvedla, že stále delší a intenzivnější sucha ohrožují produkci energie ve vodních elektrárnách a ukazují na nutnost vsadit spíše na výrobu elektřiny ze slunce a z větru.
reklama

 

"Z hlediska klimatu můžeme válku proti Ukrajině vnímat jako požehnání," řekl Taalas. V krátkodobém horizontu sice podle něj konflikt způsobí větší vytížení uhelných elektráren, dlouhodobě ale povede k úsporám energií a k odklonu od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům, které státům umožní nezávislost na dovozu surovin.

WMO ve své zprávě ale upozornila na nespolehlivost výroby elektřiny, k níž je potřeba velké množství vody. Nejde pouze o vodní elektrárny, ale také o tepelné a jaderné elektrárny, které vodu používají ke chlazení. Už dnes se podle organizace 15 procent všech jaderných elektráren nachází na místech, kde můžou být s dostatkem vody problémy. Tento podíl naroste během příštích dvaceti letech na čtvrtinu. Riziko nedostatku vody hrozí kvůli delším obdobím sucha způsobeným klimatickými změnami i u třetiny tepelných elektráren a desetiny vodních elektráren.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (45)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.10.2022 06:05
Šéf Světové meteorologické organizace (WMO) Petteri Taalas je blb.
Jeho výrok "Důsledky ruského vpádu na Ukrajinu můžou být požehnáním v boji proti klimatickým změnám, protože země donutí k úsporám energií a investicím do obnovitelných zdrojů." , doporučuji zvěčnit jako příklad ,kam může vést zelená úchylka v duševním zdraví jedinců.

Dotaženo do konce, bylo by nejlepší, kdyby vzplál světový válečný konflikt, protože by byl požehnáním pro boj s globálním oteplováním.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.10.2022 07:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
udržet si Evropský standard na který byli Evropané zvyklí bude opravdu drahé a někde nemožné.

Čas na to otočit se do sebe a položit si otázku, proč je zrovna on/a na tomto světě a jaký smysl to má.

Výroky různých představitelů bych nebral úplně vážně...až se zima zeptá, co jsme dělali v létě a kapacity nejde navýšit ze dne na den a možná ani z roku na rok.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

12.10.2022 09:18 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

12.10.2022 08:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
Urážíte pana Taalase na základě jednoho přepsaného článu na ekolistě? Nebo pána sledujete a víte o čem mluvíte?
Pokud je to ta první možnost, tak jste blb vy.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

12.10.2022 09:03 Reaguje na Michal Uhrovič
Nejak si neumim predstavit preformulaci toho vyroku - ktery zrcadli i titulek clanku - aniz by s ni nevyznelo to, co pise pan Vinkler. Blb, fanaticky blb a navic s valecnickym nadsenim. Radeji znicime svet jen aby se neoteplil. Politicky aktivbista na miste, kde by mel pokud mozno sedet respektovany vedec. Tohle dnes ridi svetovou meteorologickou organizaci ;)
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

12.10.2022 09:17 Reaguje na Miloš Zahradník
Je správné, když se lidí urážejí na základě nějakého výroku? Neměly by raději diskutovat?
A řekl to ten pán opravdu tak, jak je to napsáno v ekolistu? Co nějaký článek, ze kterého ekolist vychází? Žádný zdroj tu není uveden. Je to správně přeloženo?
Nezabývám se výrokem ale reakcí na článek a ta mě připadá přes čáru.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

12.10.2022 09:42 Reaguje na Michal Uhrovič
Meteorologove se maji zabyvat studiem pocasi a ne politikou. Politikou a valkami se zabyvaji politici a politicti ideologove - a meli by casem nest dusledky rozhodnuti, ktere "za nas" delaji... Od jejich dalsiho nezvoleni az po pripadne kandelabry. Je mozno "vedecky" vypocitavat i ruzne positivni efekty - z hlediska "ekologie" - napr. i globalni jaderne valky - ale ten, kdo tohle dela - a zabyva se "vedecky" takovymito otazkami si koleduje o to, ze dostane casem na hubu. Myslim si ze povzdechnout si, jaci valkychtivi blbove dnes ridi i svetovou meteorologickou organizaci je jedina rozumna reakce na vyroky takovychto lidi, at uz to tedy presne formulovali jakkoliv

Redakci ekolistu bych doporucil odlozit clanky o blahodarnem vlivu na "ekologii" treba zrusenych tech dodavek zemniho plynu na dobu zimnich inversi. To se pak dockaji adekvatnejsi reakce od ctenaru

a o tom, kdo je nebezpecny blb bude uz snad mene sporu
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.10.2022 09:47 Reaguje na Miloš Zahradník
Nepochopil jste, jak to myslel. ;) A proto tu jako ostatní matláci blábolíte o tom, že je to válkychtivý blb. Doporučuji používat tu kedlubnu na krku. ;)
Odpovědět
ZK

Zan K.

12.10.2022 12:17 Reaguje na Michal Uhrovič
Takže fakt byste s tím urážením měl jít do sebe. Ovšem to dnešní "moderní slušňáci" vesměs jaksi neumějí.
Odpovědět

Viktor Šedivý

12.10.2022 22:28 Reaguje na Michal Uhrovič
Nikdo nikoho neuráží - jde spíše o diagnózu.

(Pokud je snad článek tak hrubě zkreslený, že zcela otáčí smysl výroků, směřujte své rozhořčení na Ekolist.)
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.10.2022 09:32 Reaguje na Michal Uhrovič
Každý , kdo ve válce vidí příležitost pro prosazení svých ideálů je korunovaný blb. Včetně vaší maličkosti.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

12.10.2022 12:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já ten výrok v článku chápu jinak než Vy. Ve smyslu „všechno zlé je pro něco dobré“. Rozhodně v něm nevidím žádnou radost z toho, že se kvůli Rusku na Ukrajině válčí.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

12.10.2022 17:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy jste si skrz válku vydělal pěkný peníz, pokud se dobře pamatuju. Takže se chytněte za ruku s těma ostaníma, co ve válce uviděli příležitost a táhněte do h.jzlu... falešný moralisto
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.10.2022 17:29 Reaguje na Michal Uhrovič
Pro Vinklera je blb úplně každý, kdo je vzdělanější a chytřejší než on.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.10.2022 17:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Bohužel, je to z určitého úhlu pohledu pravda.
Jaderná válka by zničila většinu průmyslu světa a tím i zdroje emisí CO2. Navíc by vyvrhla do atmosféry gigantické množství prachu, který vytváří efekt, dávno nazvaný "nukleární zima". Ta stejná vyhubila kdysi dinosaury.
Otázkou je, co by nastalo potom. Množství CO2 by se nezmenšilo, ovšem by se zničil celý zemský ekosystém. To v případě, kdy válka nebude, nastane stejně.
Odpovědět
va

vaber

12.10.2022 08:48
nyní už je jasné proč nikdo nemluví o zastavení války, ty spravedlivé a mírumilovné státy ji musí udržovat, v Afghanistánu se udržovala 30let, na Ukrajině to bude podobné,
tento svět bude válkami zachráněn a možná války zlikvidují největšího škůdce a to je člověk
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.10.2022 09:18
Koukám, že místní nuly článek nepochopily a přetváří si ho tak, jak chtějí. :-)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.10.2022 09:32 Reaguje na Petr Eliáš
A čím více mrtvých tím ekologičtější válka. Nejlépe Evropany vyhubit.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.10.2022 09:37 Reaguje na Slavomil Vinkler
Když to tak vidíte...Ale to už je čistě váš boj. ;)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.10.2022 09:54 Reaguje na Petr Eliáš
Máte už políčko, chlívek na kozu, chlívek na prase, králíkárnu a kurník?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.10.2022 10:03 Reaguje na Slavomil Vinkler
Nevím o čem žvaníte a je mi to buřt. :)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.10.2022 10:26 Reaguje na Petr Eliáš
No a k tomu, zaměstnání kovozemědělce (od 6 do 14) abyste stačil nakrmit a obdělat roli, ženu doma na vše ostatní, dost dětí k pastvě koz, stodolu na seno a slámu, krecht na brambory a řepu, hnojiště na dvoře a další. Dojednejte si přednostní právo pastvy v NPR, možná i zaplatí.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

12.10.2022 09:50 Reaguje na Petr Eliáš
Jak chápete článek vy - jednička?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.10.2022 09:57 Reaguje na Jiří Svoboda
Já se na to dívám stejně jako Taalas. Z hlediska klimatu. ;)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.10.2022 10:30 Reaguje na Petr Eliáš
Klima je pro vás kdo? Bůh?. Ale pak byl nejlepší klimatolog Čingischán, co vyhubil 50% obyvatel Eurasie a 30letá válka, co vyhubila 3/4 obyvatel Evropy a jejímž důsledkem bylo zarostení Evropy lesem a malá doba ledová,
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

12.10.2022 12:12 Reaguje na Slavomil Vinkler
Také se na to dívám podobně jako pan Taalas. Zároveň se vůbec neraduji z války na Ukrajině rozpoutané Ruskem. Chápu to jako výrok ve smyslu „všechno zlé může být pro něco i dobré“. A byla bych samozřejmě mnohem raději, kdyby se Ukrajinci nemuseli bránit proti rozpínavému ruskému agresorovi.
Odpovědět
ZK

Zan K.

12.10.2022 12:22 Reaguje na Majka Kletečková
Z válek se žádný normální člověk neraduje. Trpí tím obě strany a jak vidíme nejen ony zapojemné do války. Ale pravda nikdy nebývá černobílá jak ji dnes podává spousta medií. Ony vesměs nikdy nelžou, jen si jaksi separují to své. A to bohužel všechna jak z jedné tak i z druhé strany.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.10.2022 13:54 Reaguje na Majka Kletečková
Na válce nemůže být nic dobrého. Ani z hlediska klimatu. Klimatu je to jedno, není bůh.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.10.2022 12:33 Reaguje na Slavomil Vinkler
Vy jste si něco šlehl, že takto blábolíte?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.10.2022 09:46
Petteri Taalas je mimo své vedení WMO , také členem dozorčí rady nadnárodní firmy Fortum Energy Company (obrat 6,2 mld. €),
jejímž mottem je :"Zajišťujeme rychlý a spolehlivý přechod na uhlíkově neutrální ekonomiku tím, že zákazníkům a společnostem poskytujeme čistou energii a udržitelná řešení."

Takže více než za mír mezi státy lobuje za lukrativní zakázky pro svoji firmu. Mohl to napsat otevřeně a neschovávat se za Světovou meteorologickou organizaci v jejímž čele se nedopatřením ocitl a dělat ze sebe svatouška.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.10.2022 09:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ještě si tam doplň toto, ty jeden podplacený lobbisto. ;)

Member of Board of Directors of Fortum energy company 2014-2016

Nedopatřením? Hmm.

Taalas:
Taalas studied meteorology, physics, physical chemistry and international development at the University of Helsinki. He was awarded a PhD in Meteorology by the Helsinki University Physics Department in 1993, following presentation of his thesis on Arctic and Antarctic stratospheric and lower atmospheric ozone. In 1997, he became a docent at the University of Eastern Finland, and also gave lectures at University of Helsinki and Helsinki University for Technology on atmospheric dynamics, global change and Earth Observations. He also pursued management training at Helsinki University on Economics in 1998 and 2004 as well as public sector management in 2003. Prior to that he studied International management at Leonardo Da Vinci University in Paris in 1996.

After his military service and training at the Naval Academy, he became a reserve officer in 1981 and a reserve captain in 2003, following a National Defense Course. Finnish is his mother tongue. He is fluent in English, has moderate skills in German and Swedish, and basic skills in Russian and French.

Vinkler:
Russkem zaplacený internetový žvanil 1990-2022.

;)
Odpovědět

Viktor Šedivý

12.10.2022 22:30 Reaguje na Petr Eliáš
A? Jakou má souvislost studium v minulosti s tím, že dnes lze nad jeho výroky pouze uvažovat, zda má tak vypláchnutý mozek nebo zda mu to tak dobře nese, že nažvaní cokoli.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

13.10.2022 05:26 Reaguje na Viktor Šedivý
Doporučuji neuvažovat a nepřekrucovat realitu tak, jak to dělá Vinkler. Vede to k jisté ... disfunkci. ;)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.10.2022 10:05 Reaguje na Miroslav Vinkler
No já jsem stejně zvědav, kdo na té válce nejvíc vydělá a kdo vydělá
nejvíce i na tom všem co způsobila. U těch OZE pak to, kdo drží pod
palcem suroviny a výrobní kapacity k jejich výrobě. My to každopádně
nejsme a budeme pouhými zákazníky na soláry a větrníky. Možná taky
nakonec budeme závislí na produkci elektřiny právě z nich a dnešní předpověď meteorologů na zimní měsíce není pro OZE příznivá. Snad
se mýlí, aby nezklamali p. Hanzla s jeho soláry, ke kterým se modlí stejně marně jako k Bohu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

12.10.2022 13:55 Reaguje na Břetislav Machaček
Nejvíc na tom vydělá Čína, USA a v Evropě Polsko a Norsko.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2022 17:28 Reaguje na Svatá Prostoto
Čína a Norsko samozřejmě, ale proč Polsko? Tam jede krutá krize nedostatkem embargovaného uhlí.
A Amíci? Kolik desítek (set?) miliard dolarů vrazilo už do vyzbrojování Ukrajiny?
Odpovědět
dv

13.10.2022 12:16 Reaguje na Břetislav Machaček
A proč Vás to zajímá??? Abyste se mohl užírat závistí??? Na té válce můžete vydělat také.

Z Ukrajiny se snaží dostat řada vcelku znamenitých paštik, třeba byste mohl některé z nich poskytnout pelíšek.

Třeba tady si můžete vybrat.

https://www.anastasiadate.com

Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

12.10.2022 10:01
Dobrý vtip, není nad to se hned po ránu pořádně zasmát.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.10.2022 10:09
Web WMO

" Člen Finské vědecké akademie od roku 2010, poradní rada Fortum Energy Company (obrat 6,2 mld. €) a Finnish Space and Arctic Boards 2003–2005, 2009 až do současnosti".

Se stížností na nepřesné informace o dotyčném se obracejte na administrátora webu WMO a nedělejte ze sebe janka.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.10.2022 12:06
Je třeba si všimnout, jak je klimato-náboženství nelidské neboť velebí konečné řešení otázky klimatu obětmi lidí. Ve jménu jakého boha? Gaia je Opeřený had Quetzalcoatl a žádá si lidské obětí?
Odpovědět
JO

Jarka O.

12.10.2022 15:26 Reaguje na Slavomil Vinkler
1+. Hezký komentář
Odpovědět
Anyr

Anyr

12.10.2022 14:24

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

12.10.2022 15:48 Reaguje na Anyr
Nechci vám kazit vaši polemiku s panem Vinklerem, ale jen takový drobný technický dotaz ... co je lepší/horší pro svět určuje kdo?
Odpovědět
JO

Jarka O.

12.10.2022 15:25
Jak to ten psychopat myslí? Že zničení výsledků lidské práce, na které bylo emitováno mnoho CO2, raketami, na jejichž výrobu bylo emitováno mnoho CO2, a náprava ničení, na kterou bude spotřebováno mnoho zdrojů a emitováno všechno možné, je dobrá cena za likvidaci lidi, kteří mírovým neničícím životem vydýchaji trošku vzduchu a koupí si 1 auto? Fuj, tolik škol to má a stejně to neumí myslet! Hanba válkychtivým matlalům.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.10.2022 16:44 Reaguje na Jarka O.
Počítá s tím, že ta zátěž, kterou tady píšete, bude převážena změnou celé energetiky Evropy.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist