https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dva-komisari-navrhuji-spolecnou-pujcku-pro-reseni-energeticke-krize?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dva komisaři EU navrhují společnou půjčku pro řešení energetické krize

5.10.2022 01:38 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dva vrcholní představitelé Evropské komise (EK) vyzvali všech 27 členských států Evropské unie, aby si vzaly společnou půjčku, ze které by se financovala reakce na energetickou krizi ohrožující unijní ekonomiku. Komisař pro hospodářství Paolo Gentiloni a komisař pro vnitřní trh Thierry Breton v listě Irish Times uvedli, že nový dluh by mohl být vytvořen po vzoru společného dluhu z doby pandemie covidu-19 na podporu pracovních míst, která by jinak zanikla, upozornila agentura Reuters. Unijní státy však mají na další společné zadlužování rozdílné názory, což potvrdila debata ministrů financí.
reklama

 

Návrh komisařů přichází v době, kdy soubor masivní podpory za 200 miliard eur (4,9 bilionu Kč), kterou chce Německo vynaložit na pomoc domácnostem a podnikům, vyvolává u dalších vlád EU obavy ze spravedlivé konkurence na jednotném trhu. Jde o státy, které se této podpoře nemohou rovnat.

"Je mnohem důležitější než kdy jindy, abychom se vyhnuli roztříštění vnitřního trhu, vytvoření závodu o dotace a zpochybnění principu solidarity a jednoty, na nichž je náš evropský projekt založen," napsali komisaři. Vzhledem k obrovským problémům, před kterými teď EU stojí, podle nich existuje jediná možná odpověď, a tou je evropská solidarita. Kvůli rozdílným rozpočtovým možnostem jednotlivých zemí je nutné přemýšlet o nástrojích na evropské úrovni.

V době pandemie si EU v rámci podpůrného programu SURE společně půjčila 100 miliard eur za velmi nízkou cenu. Tyto peníze pak půjčila vládám na dotování mezd v době hospodářského poklesu. "Inspirace mechanismem SURE na pomoc Evropanům a průmyslovým ekosystémům v současné krizi by mohla být jedním z krátkodobých řešení," dodali komisaři.

Podle českého ministra financí Zbyňka Stanjury, který předsedal jednání s unijními kolegy, přicházeli zástupci vlád s různými návrhy na financování krizových energetických zásahů. "Zatím ty názory nejsou shodné," prohlásil Stanjura, podle něhož je potřeba na evropské úrovni snížit zejména spotové ceny energií.

O vyšší podporu z unijních zdrojů i za cenu dalšího zadlužování stojí zvláště jihoevropské země jako Itálie či Španělsko. Po masivní pomoci volá také Slovensko, jemuž nevyhovuje unijní dohoda na mimořádných opatřeních z minulého týdne. Naopak proti dalšímu zadlužování se staví severské státy či Nizozemsko, ale i Německo čelící kritice za zmíněný balík vlastní podpory.

"Společné zadlužení nám v dlouhodobější perspektivě nepomáhá posílit konkurenceschopnost nebo udržitelnost státních financí," uvedl šéf německé státní kasy Christian Lindner.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.10.2022 05:11
Všechny je vykopat a internovat v blázinci.
Když EU vznikla , měla ve smlouvě uvedeno, že EU se nemůže zadlužovat.
To za prvé.

Za druhé - okamžitě překopat celý energetický systém , aby negeneroval doslova bláznivé ceny odtržené od reality. A pokud k tomu nebude vůle, z tohohle hájenství bláznů odejít.
Včera v Břeclavi skokově zvýšili zálohy na teplo z CZT 5x . Doslova nás vidlemi ženou do žebroty. Tím mám na mysli pošahaný Brusel.

Včera mi kamarád ze Švédska napsal:

"Vloni byla ve Skåne minimalni pravděpodobnoust toho, aby se vypnula elektrina. V cervenci predpověděla Svedska energeticka agentura ze risk blackoutu bude 39 hodin v zimnim obdobi. Ted je prognoza 149 hodin preruseni elektriky ve Skåne v zime. Budou pry zhasinat tu elektriku v ruznych castech Skåne. Cela EU jsou debilove na n:tou s Nemeckem v cele. Doufam, ze si v Bruselu vypnou svetlo i teplo. Debilové."

Pozn. Skåne je region jižního Švédska s hlavním městem Malmö.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

5.10.2022 09:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Problém je Německo a jeho vliv na energetickou politiku EU.
By mě zajímalo, proč se všichni Německ atak bojí? Jedině, kdo se nebojí jsou poláci a ti to sklízí ve velké míře, tu antiEU kampaŇ proti nim.
To nic nemění na faktu, že ČR bez EU by byla na úrovni Moldavska.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.10.2022 15:44 Reaguje na Miroslav Vinkler

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
RV

Richard Vacek

5.10.2022 06:22
"To se nám to hoduje, když nám lidi pujčujou". A ten sešup, který následuje:
https://finance.yahoo.com/quote/EURUSD%253DX/chart?p=EURUSD
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.10.2022 13:42
Koukám, že EU se rozhodla dohnat USA aspoň v té výši zadlužení.
Odpovědět
ZK

Zan K.

5.10.2022 19:34
Hmm a odkud? Od amerických bank? A postupně obří deficit USA převádět na sebe. Dobře promyšleno.
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.10.2022 20:28 Reaguje na Zan K.
Ano, od US a britských bank, je šílené pomyslet, jakou budoucnost to znamená.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.10.2022 20:51 Reaguje na Jarka O.
Šílenou. Jak dycky. USA jsou njbohatší a nejsilnější zemí světa, taky mi to připadá šílené.
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.10.2022 21:22 Reaguje na Pavel Hanzl
A na čem tak šíleně bohatnou a proč jim to nestačí? Zadlužování pidistátečku pro budoucnost mi připadá šíleně smutné,
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.10.2022 21:46 Reaguje na Jarka O.
... a částečně zbytečné.
Odpovědět
ZK

Zan K.

6.10.2022 12:05 Reaguje na Jarka O.
Pro banky je každá koruna či dolar dobrá. A když se najdou hlupáci co platí, proč ne?
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.10.2022 08:09 Reaguje na Zan K.
Chápala bych půjčky na investice do infrastruktury, ale na nákupy predrazenych zbraní ani ne. Jsme hloupí a inflace, kterou tyto půjčky způsobí, si myslím, bude opravdu šílená. Snad se mýlím.
Odpovědět
ZK

Zan K.

6.10.2022 11:35 Reaguje na Pavel Hanzl
opro negramotné stačí se podívat na https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/usa-statni-dluh-30-bilionu-dolaru.A220202_123227_eko-zahranicni_rie
https://www.kurzy.cz/zpravy/309251-komu-dluzi-spojene-staty-nejvic-penez/
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.10.2022 16:42 Reaguje na Pavel Hanzl
"USA jsou njbohatší a nejsilnější zemí světa,..."

Dyť furt píšete, že nej je EU, tak co tak najednou:-)))?
Odpovědět
ZK

Zan K.

19.11.2022 08:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak se zdá, tak pro USA je EU stále poválečnou kolonií. A o tu východní část Rusko přišlo, proto asi běsní na Ukrajině. Nejvyšší čas aby konečně začal ten NWO.....
Odpovědět
va

vaber

6.10.2022 09:27
ti chudáčkove v USA ještě málo ždímají EU na cenách energií a tak si musí polepšit i banky,
za blbost se platí a politici EU , to jsou ,jak říká ,,Teorie fekalismu,, o politicích ,superblbove,
vždyť to bude platit jen občejný člověk,
nad takovým řešením může jásat jen blb Hanzl,
ale samozřejmě USA, jako vládce téměř celého světa,natiskne peněz kolik chce a vůbec nevadí jak jsou USA zadluženy
Odpovědět
RP

Radim Polášek

6.10.2022 12:52
Tak obecně podpoření půjčkami hlavně firmy, aby nekrachovaly a nestěhovaly se pryč z EU je investice do budoucnosti. Protože pokud se to stane, bude nám trvat miniálně 10 let, než se ty firmy a s nimi i práce vrátí. A ani to není jisté.
A mezitím bude plno lidí na pracáku na dávkách a stát se klidně potom bude muset zadlužit ještě víc, protože nebude mít zdroje ani z práce těch lidí ani příjmu těch firem.
Akorát že když se zadlužujeme přes Brusel, ne sami, připadá mně to podezřelé a bude to třeba velmi dobře hlídat.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist