https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-vysetruje-udajne-neopravnene-dotace-pro-velke-farmare-v-cesku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise vyšetřuje údajně neoprávněné dotace pro velké farmáře v Česku Aktualizováno

13.1.2021 10:56 | BRUSEL (ČTK)
Jména dotčených firem unijní exekutiva nezveřejnila. Podle Zdechovského se však nejméně ve dvou případech jedná o firmy spojené s Agrofertem.
Jména dotčených firem unijní exekutiva nezveřejnila. Podle Zdechovského se však nejméně ve dvou případech jedná o firmy spojené s Agrofertem.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Evropská komise zahájila hloubkové vyšetřování údajně neoprávněného přidělení národních dotací velkým českým zemědělským podnikům. Exekutiva Evropské unie v tiskové zprávě oznámila, že má pochybnosti mimo jiné u dotací na restrukturalizaci a zavlažování farem, jejichž přidělení velkým firmám místo menším podnikům mohlo porušit unijní pravidla. Podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského se nejméně dva případy týkaly společností spojených s holdingem Agrofert. Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý ČTK sdělil, že komise o zahájení kontroly ministerstvo dosud neinformovala.
reklama

 

Komise se koncem loňského roku zabývala několika podněty, které podle Zdechovského dostala po únorové misi skupiny europoslanců v Česku. Po zevrubném přezkoumání dotací spojených s ovocnými sady dospěla k závěru, že některé velké podniky inkasovaly dotace v řádech desítek milionů eur (stovek milionů korun), které byly určené pro malé a střední firmy. Další problematické schéma se podle EK týkalo příspěvků na pojištění úrody a hospodářských zvířat, jež opět získaly velké firmy místo malých či středních podniků.

"Hodnocení komise odhalilo, že tato podpora byla již v minulosti přidělena příjemcům, kteří byli českými úřady chybně označeni za malé a střední podniky, ačkoli šlo ve skutečnosti o velké firmy," uvedla komise.

Mluvčí ministerstva zemědělství v reakci zaslané ČTK připomněl, že resort ve věci údajně neoprávněně přidělených dotací pro některé firmy s nimi zahájil řízení a už v lednu 2019 rozhodl o odnětí této podpory. "Po následném odvolání některých firem toto rozhodnutí potvrdil ministr zemědělství v rámci rozkladové komise a dotace jsou vymáhány zpět. Zemědělské podniky však napadly pravomocné rozhodnutí ministra zemědělství žalobou u soudu, toto soudní řízení prozatím není ukončeno," dodal mluvčí.

Jména dotčených firem unijní exekutiva nezveřejnila. Podle Zdechovského se však nejméně ve dvou případech jedná o firmy spojené s Agrofertem.

"Mám potvrzeno, že šetření komise se nejméně ve dvou případech týká firem okolo Agrofertu. EK požádám, aby na některém z příštích jednání výboru pro rozpočtovou kontrolu sdělila podrobnosti ke zjištěným nesrovnalostem a časový harmonogram, v jakém bude již několikátou kauzu Agrofertu řešit," sdělil ČTK europoslanec.

Agrofertem se dlouhodobě zabývají auditoři EK kvůli vazbám premiéra Andreje Babiše na jeho bývalý podnik. Babiš sice vložil holding do svěřenských fondů, podle zjištění auditorů EK na něj má stále vliv a je proto ve střetu zájmů. Komise by měla v průběhu ledna do Česka poslat definitivní verzi auditu, na jehož základě patrně neproplatí firmám kolem Agrofertu dotace od léta 2018, kdy vstoupila v platnost zpřísněná unijní pravidla o střetu zájmů. Česko by tak mohlo vracet do unijního rozpočtu až kolem 450 milionů korun. Premiér tvrzení o svém střetu zájmů dlouhodobě odmítá.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

13.1.2021 12:30
Nechápu, jak je možné, že dotace určené pro malé a střední firmy mohly vyinkasovat velké podniky. A dochází k tomu zřejmě už dlouho. Někdo „omylem“ označil velké podniky za malé nebo střední. Doufám, že tento podvodný mechanismus bude řádně vyšetřen!
Odpovědět
JS

Jiří S

13.1.2021 12:51 Reaguje na Majka Kletečková
Každá dotace je primárně určená pro malý a střední podnik, není však nikde dáno, že ho nemůže čerpat velký podnik. Je potom k tomu další formulář, co by se stalo, kdyby tuto nenárokovou dotaci nečerpal. Tzn. v článku bylo, že velký podnik vybudoval závlahy pro ovocnářství. V tom formuláři musí jasně prokázat, že například bez závlah by ovocnářství musel zrušit. Jasně zdůvodněno, že by zrušil výrobu, v tom případě má nárok na čerpání i velký podnik. Je to jen o tom jak to zdůvodní a jak to přijme a schválí úředník. Opět a zcela mimo mísu se to řeší, protože těm podnikům se nemůže nic stát. Přiklepl to úředník, pokud se najde pochybení, peníze se vrátí, řekne se sorry jako, potrestá se úředník, protože je to jasně jeho chyba. Toto je jen a opět cílené na Agrofert. Bohužel jak se zdá, ti co obviňují vůbec tomu nerozumí, protože na tomto žádný jeho podnik nikdy nenachytají. Pokud by tomu rozuměli, pak by u dotací cílili na úplně jiné podmínky než na to, jestli mají či nemají nárok a tam už by to bylo na trestní stíhání.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.1.2021 12:59 Reaguje na Jiří S
Agrofert získal některé dotace i když na ně nárok neměl a když se ukázalo, že byly vyplaceny neoprávněně, nic se neděje. 100 miliónů dotací pro Penam bylo vyplaceno protprávně a nikdo za stát se nesnaží, aby Babiš ty peníze vrátil. A co se týče Čapího hnízda, tak to se snad bude vyšetřovat ještě v době, kdy bude Babiš dávno po smrti. Jsem zvědavý, jak dlouho se udou řešit ty dotace v ovocnářství.
Odpovědět
JS

Jiří S

13.1.2021 13:27 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pan Šeděnka a to je to kde se mýlíte. Ano nárok na ně neměl, ale až podle posudku z EU. Český úředník tu linku posoudil jako inovativní, a proto měl jeho podnik dostatek bodů na získání dotace. Je to zas a opět jen pochybení úředníka, nikoliv firmy. Po zjištění chyby se peníze vrátí, není to nijak trestné a to samé je s Čapím hnízdem. Nerozumím, proč to lidi nedokáží pochopit. Jediné co se může stát, že půjdou do správního řízení se SZIFem, ale to by jim musel být záhadným způsobem prokázáno, že tak činili vědomě a věděli, že to není inovativní, pak by porušili podpisem čestné prohlášení. To ovšem zase není trestné, dostali by v řízení tak 100k Kč pokutu a je klid.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.1.2021 15:11 Reaguje na Jiří S
Co se týče korupce, ČR se pohybuje někde kolem osmdesátého místa na světě. Fakt si myslíte, že ti úředníci, kteří Agrofertu přisoudili ty pochybné dotace, byli nezaujatí? A mimochodem, pokud se ta technologie, na kterou Agrofert dostal těch sto mega, používá už v jiném podniku Agrofertu, fakt si myslíte, že byla ta technologie inovativní? Nebo to úředník přiklepl a spoléhal na to, že když se ta techologie používá v pekárně v Německu, tak si toho nikdo nevšimne. Jenže Brusel není jenom ČR, tam se posuzují dotace z celé EU. A na to Bureš dojel.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.1.2021 12:54 Reaguje na Majka Kletečková
Stačí aby byla ve státě úřednická klika, která těm velkým jde na ruku. Pak to dopadne tak, že malé a střední podniky utřou hubu, zatímco Babišův Agrofert za poslední tři roky na dotacích a státních zakázkách získal asi dvacet miliard.
Odpovědět
JS

Jiří S

13.1.2021 13:30 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jde vidět, že se v úřednickém molochu zemědělských dotací nepohybujete. Úředníci schválně nejdou na ruku nikomu, natož velkým podnikům, jde jen o to, jak šikovně umíte PRV dotaci vyplnit. To, že velký podnik na to má speciálně člověka, který se v tom pohybuje není jeho chyba, ale podnikatelská schopnost. Pokud malý či střední zemědělec umí dostatečně dobře číst, zvládne to také.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

13.1.2021 14:51 Reaguje na Jiří S
Na mě to dělá spíš dojem, že šlo o dotace na restrukturalizaci sadů a závlahy nikoliv z PRV, ale z Národních dotací.
Odpovědět
JS

Jiří S

13.1.2021 13:35 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A k těm 20 mld? Však drtivá většina jich jsou nárokové dotace, proč by je nemohl dostat.

Prosím Vás, tady to vypadá, že kopu za Babiše. Není to pravda, jako zemědělec bych byl taky šťastný, kdyby už byl pryč. Avšak toto je chyceno za úplně špatný konec lidmi, kteří tomu nerozumí a dostali to do povědomí veřejnosti, kdy se to pak akorát medializuje a nic se nikdy stát nemůže, to je prostě holý fakt.
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

13.1.2021 14:09 Reaguje na Jiří S
Pokud by zemědělské dotace využíval jen a pouze Agrofert bylo by to vše jednoduché ! Ale on to bohužel není jen agrofert a Babiš. Ale i jiné subjekty společností vlastníků zemědělských pozemků sro. I třeba jen tak, že si říkají když to může agrofert můžeme i my.
Odpovědět
JS

Jiří S

13.1.2021 14:47 Reaguje na Krejcar Stanislav
Teď položím otázku trochu jinak. Od té doby co začaly PRV a podobné akce se cena zemědělských strojů zvýšila právě o to procento co dostanou zemědělci. Tzn. pokud si chce koupit někdo něco jen tak, je to mnohem dražší. Pokud si chce někdo koupit něco přes PRV má to tu cenu co by to mělo mít právě díky kompenzaci dotací + navýšení o papírovou práci. Otázka je, proč by to tedy nemohli udělat tak všichni, i když je to nějaký podvod? Kdyť se tím jen a zase ožebračují zemědělci jinak.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.1.2021 15:15 Reaguje na Jiří S
Psal jsem že dotace a státní zakázky. Kupříkladu Lesy ČR z třinácti zakázek daly osm Babišově Agrofertu. Jak je možné, že státní úředník může žádat o státní zakázky? A nechtějte mě opít tou pohádkou o svěřenských fondech. Na to Babišovi neskočili ani v Bruselu.
Odpovědět
MG

Milan G

14.1.2021 11:42 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Lesočeši nikomu nic nedali. Uniles ty výběrové řízení v osmi zakázkách vyhrál. Pokud máte pocit, že to bylo podvodem nebo manipulací se zakázkou podejte trestní oznámení.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vyhňák

13.1.2021 13:56
Pane, na vás je zase jasně vidět, že jste Burešův agent...
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

13.1.2021 14:48
Ve kterém roce k tomu "neoprávněnému čerpání došlo" se v článku neuvádí, přitom jde o důležitou věc. Restrukturalizace ovocných sadů nebo podpora na závlahy nejsou unijní dotace, ale české národní dotace. Nevyplácejí se z unijních prostředků, ale z českých (Brusel musí tyto dotace předem odkývat). Žadatelé postupují podle Zásad, které se vydávají na každý rok. Ustanovení, že podpora je poskytována jen malým a středním podnikům, jsem našla v Zásadách poprvé v roce 2020. Ještě v roce 2019 musely velké podniky vyplňovat "Motivační formulář", ale přístup k dotaci zakázaný neměly. Takže pokud si velký podnik zažádal o dotaci a splnil podmínky uvedené v Zásadách, měl na dotaci nárok. Nejde o podvod nebo neoprávněné čerpání. Pokud pochybilo MZE při tvorbě podmínek dotací, kdy nevzalo v potaz nějaké ustanovení v nějakém unijním předpise, není možné chtít vrácení dotace od žadatele. To bych se bránila také.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.1.2021 14:56
Celý systém dotací je pouze živnou půdou pro korupci a klientelismus. Zejména pokud je postaven na šikovně nastavených parametrech správnými lidmi.
Teď všichni plivou na Babiše, ale co bylo předtím ?
To samé, pouze se to nezveřejňovalo . Můj osobní názor - z každého eura než doputovalo k příjemci zmizelo 25-30% .

Zneužívání veřejných prostředků je v podstatě staré jako lidská civilizace. První zaznamenaný případ pochází ze starého Egypta, tedy nic nového pod Sluncem.

Odpovědět
va

vaber

13.1.2021 16:29
kdo žaloval a kdo je členem komise,
Čapí hnízdo bylo vyhlášeno jako nejlepší dotace , pak se přišlo na to ,že jinde by byly dotace ještě lépe využity ,třeba nějakému umělci co rychle zkrachoval, co postavil za dotaci, prodal a peníze strčil do kapsy
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.1.2021 17:31 Reaguje na vaber
Můžu se zeptat, kdo vyhlásil Čapí hnízdo jako nejlepší dotaci? Pokud vím, tak se tam jednalo o cílené čachry, kdy ČH bylo částí Agrofertu, pak z něj bylo vyvedeno, aby získalo dotaci a pak bylo zase do Agrofertu zapsáno.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

13.1.2021 17:38
Malé a střední firmy dle definice:
1. Za drobného, malého a středního podnikatele se považuje podnikatel, pokud:

a) zaměstnává méně než 250 zaměstnanců, a

b) jeho aktiva/majetek nepřesahují korunový ekvivalent částky 43 mil. EUR nebo má obrat/příjmy nepřesahující korunový ekvivalent 50 mil. EUR. /1,25 miliardy korun)

takže v ČR je malý či střední kde kdo.
Horší je to s majetkovým propojením podniků. Tam jsou díky jednomu majiteli několika farem se samostatným IČO brány za velké. V zásadě odhadem ty podniky, které mají souhrnně okolo 25 tisíc hektarů. Což je Agrofert a ještě dalších pár desítek firem, kde je skutečným majitelem typicky finanční kapitál.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

14.1.2021 09:05
Tak takhle kauza má úplně jiný konec, než by kdo očekával - Evropská komise schválila podporu pro všechny druhy podniků: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2021_evropska-komise-schvalila-rozsireni.html. Celá ta "kauza" je "trochu" jinak.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist