https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-uhli-musi-byt-jen-docasna-pomoc-potreba-jsou-obnovitelne-zdroje?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace: Uhlí musí být jen dočasná pomoc, potřeba jsou obnovitelné zdroje

21.7.2022 12:10 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Uhlí musí být jen dočasnou pomocí při energetické krizi. Evropa by se měla zaměřit na rozvoj obnovitelných zdrojů. Zveřejněný návrh Evropské komise podle nich nedosahuje spravedlivé strategie snižování poptávky po energii, která by dostatečně podpořila přechod na energii z čistých zdrojů. Plán se zaměřuje na podporu fosilních zdrojů až příliš, uvedly ekologické organizace Hnutí Duha a Greenpeace.


reklama

 

Země Evropské unie by měly kvůli očekávanému výpadku dodávek ruského plynu omezit během nadcházející topné sezony spotřebu plynu o 15 procent. Navrhla to Evropská komise v rámci sady opatření, která mají členským zemím mimo jiné prostřednictvím vzájemné solidarity zajistit dostatek plynu pro domácnosti a klíčové provozy.

Podle Greenpeace se plán až příliš zaměřuje na podporu fosilních zdrojů, jako jsou ropa a uhlí a zajištění financování průmyslu, přičemž přehlíží škodlivé dopady neudržitelných zdrojů energie na klima. "Není pochyb, že Evropu čeká náročná zima. Čekali jsme, že Evropská komise představí plán spravedlivého snižování energie pro všechny. Plán, který nám byl představen, znamená spíš zelenou pro průmysl, aby se vrátil k neudržitelným zdrojům energie, jakými jsou ropa a uhlí," uvedla koordinátorka klimatické kampaně Greenpeace Miriam Macurová.

Podle ní domácnosti, jejichž výdaje na energie se drasticky zvýšily, však zůstaly bez reálné podpory a bez konkrétního plánu. "Je nevyhnutelné, aby současná diverzifikace energetických zdrojů byla jenom dočasným řešením a aby se zároveň řešila současná energetická krize strategicky s důrazem na klimatické cíle – výstavbou obnovitelných zdrojů energie, zamezením plýtváni energiemi a energetickými úsporami," dodala.

Hnutí DUHA nerozporuje nutnost zajistit vyšší výrobu z uhelných zdrojů a udržení výroby jaderných reaktorů. Při využívání uhlí bez dodržování emisních limitů však musí české právní předpisy zajistit, že úlevy nebudou zneužívány pro zvyšování znečištění ze zdrojů, které jsou schopné limity dodržovat. Stejně tak musí být tento bezprecedentní krok zpět v ochraně zdraví dočasný a časově omezený na jednu až dvě sezony a navázán na vyhlášení nouzového stavu.

"Jsme ve válce a příprava na letošní zimu vyžaduje také využití jaderných a uhelných kapacit. Stát musí zajistit, že při spalování uhlí nebudou zbytečně překračovány normy pro ochranu zdraví lidí a bude se tak dít jen za nouzového stavu a maximálně jednu až dvě sezony. Hlavním tahounem zvýšeného využívání uhlí je už nyní trh. Vláda se naopak musí soustředit na rychlé krizové úspory energie, omezování spotřeby či odsunutí výroby," uvedl vedoucí energetického programu Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Strategickými zbraněmi v energetické válce i zajištění sociálně únosných nákladů na energetické potřeby jsou podle něj obnovitelné zdroje, komunitní energetika a energetická efektivita. "Musíme je nasadit rychle a masivně," dodal. Podle Hnutí Duha se zároveň česká vláda musí soustředit zejména na maximální úspory energie a rychlý a masivní rozvoj obnovitelných zdrojů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (33)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

21.7.2022 13:55
Nespolehlivé OZE a nespolehlivé Rusko s plynem jsou příčinou dnešní krize! S jádrem bychom byli na tom mnohem lépe.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2022 15:17 Reaguje na Michal Ukropec
Z jádra plyn nevycucáte.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

21.7.2022 16:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale ušetříte. Za každou OZE musí být výkonová rezerva. Jde o tepelnou elektrárnu, která se nejmenuje elektrárna, ale zařízení stabilizace energetické soustavy. Například vloni v říjnu ( 11 ?) Bylo v Německu z instalovaného výkonu 116 gwh ( 58 Temelínu) OZE vyprodukováno pouze 1 gwh. To je méně než 1%. To hučely plynové elektrárny! Takže v Německu čím více OZE, tím vyšší produkce skleníkových plynů! Ekologismem k devastaci přírody!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2022 17:08 Reaguje na Michal Ukropec
To bude nějaká pitmost. Různá čísla z různých článků jsou většinou naprosto jiná. Na celkové spotřebě plynu se to vůbec neprojevilo. Německo mělo za ten rok skoro 50% spotřeby z OZE, tak vám to fakt nesedí. FVE má výkon stabilní 12%, VE se počítá od 20 - 40% dle umístění.
Pokud třeba vyzobnete nějaký bezvětrný den v nějakém místě? Klasická demagogie "záměna významu".
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.7.2022 19:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Několikrát vám bylo vysvětleno, že celoroční průměry jsou v mnohých ohledech zcela nevypovídající.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2022 21:26 Reaguje na Jaroslav Studnička
Pokud se bavíme o množství spáleného fosilu, tak právě rok je logicky jakési fakturační období.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

21.7.2022 19:38 Reaguje na Pavel Hanzl
No zatím to vychází jasně: Více oze = více emisí! A to je to hlavní! Je zcela jasné, že OZE způsobují nárůst emisí. Teorie bohužel nefunguje. Fakta jsou jasná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2022 21:28 Reaguje na Michal Ukropec
Je to přesně naopak, podívejte se do JAKÉHOKOLIV grafu. Čím má nějaká země víc OZE, tím pálí míň fosilu, tj.produkuje méně emisí.
Odpovědět
ms

22.7.2022 13:52 Reaguje na Michal Ukropec
Všimněte si věty: Vláda se naopak musí soustředit na rychlé krizové úspory energie, omezování spotřeby či odsunutí výroby," uvedl vedoucí energetického programu Hnutí Duha Jiří Koželouh.
Jaké "odsunutí" výroby? Takže není v tomhle podstata požadavků Zelených Khmerů jako Koželouh, že je třeba brutálně odstavit výrobu průmyslu, aby byl "zelený ráj na Zemi? Nejlepší by podle těchto fanatiků bylo udělat z Česka bezzásahový prales se zákazem vstupu člověka. Kromě samozřejmě zelených věrozvěstů, ti by tam mohli i bydlet.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

21.7.2022 14:37
"Podle Hnutí Duha se zároveň česká vláda musí soustředit zejména na maximální úspory energie a rychlý a masivní rozvoj obnovitelných zdrojů."

Pak je na místě ptát se expertů z nevládních organizací, co a jak má ta vláda dělat, abychom násobně nezařízli státní rozpočet a kýžený efekt se nedostavil. Pokud toto experti nevědí, neměli by popuzovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2022 15:19 Reaguje na Jiří Svoboda
Samozřejmě vědí. ČR už dlouhodobě dávala na podporu OZE pomalu nejvíc z EU a nestavělo se prakticky nic. To bylo ovšem za hrabiše, dnes se stejnými pěnězi se dá udělat možná násobně výkonu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.7.2022 16:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Vony podmínky, které nás stály ty prachy, byly fakt zavedeny za Báby, jo?

Ať vám v ústavu půjčí kalendář.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2022 17:10 Reaguje na Svatá Prostoto
Dost často. Třeba biopalivový tunel je čistě jeho produkt.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.7.2022 19:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Kolovrátek demagog Hanzl opět vytahuje mnohokrát vyvrácené lži.

Odpovědět
MU

Michal Ukropec

21.7.2022 19:41 Reaguje na Jaroslav Studnička
Bohužel ne. Byl jsem kdysi na exkurzi v Hrušovanech u Brna, a opravdu Grégr i se socanama přijali zákony přesně tak, jak to hrabiš předložil!
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.7.2022 20:27 Reaguje na Michal Ukropec
Já jsem reagoval na příspěvek výše.
Pokud sledujete zdejšího trolla Hanzla delší dobu, tak totožným příspěvkem začínal demagogie o OZE, kdy nedokázal pochopit skutečnost, že provozní dotace na OZE z dob tzv. solárního tunelu nesouvisí s podporou nových instalaci.

Většinou následovali jeho úhybné manévry na biopaliva, firmu Solek, atd...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.7.2022 07:52 Reaguje na Jaroslav Studnička
To samozřejmě nesouvisí. To vím dávno. A co má být?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.7.2022 08:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak si přečtěte svůj příspěvek z 21.7.2022 15:19
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.7.2022 10:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Jasně, fotovoltaický tunel způsobil hrabiš a ODS vůbec neměla možnost jej v roce 2009 zarazit.

Jste obyčejný sprosťák toto napsat!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.7.2022 10:46 Reaguje na Jiří Svoboda
Neměla. Zákon je zákon a v demokracii přes to nejede vlak. Mohla to tlumit (proto vymyslel Kalousek solární daň) a taky tlumila.
A co s tím udělal hrabiš, když na to měl 8 let a měl možnost snižovat cenu o 5% ročně?? Kulový jak dycky. Jen to zhyenizoval a zablokoval rozvoj fve totálně.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.7.2022 10:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Co zase lžete?

https://www.solarninovinky.cz/aktualne-nova-solarni-dan-jako-konecne-reseni-pro-nezvladnuty-solarni-boom-z-minulosti/

Mimochodem vládou navrhovanou úpravu IRR zaříznul senát.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.7.2022 10:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Když to vědí, proč to do článku nenapíší a o tom nediskutují?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.7.2022 10:47 Reaguje na Jiří Svoboda
Zeptejte se jich, co já s tím?
Odpovědět
MM

Milan Milan

21.7.2022 15:24
Obnovitelné zdroje jsou především dřevo a biomasa. Tím trvale a v relativně krátké době disponuje příroda. Sluníčko, vítr, vodní toky, nebo vlnobití jsou pouze přírodní alternativní, ale v podstatě neovlivnitelné doplňky. Je taky otázkou zda masivní fotovoltaika, která brání vstřebání slunečního záření do půdy, nebo jiných "tepelně nasákavých" materiálů, nezvyšuje následně teplotu svého okolí....zvyšování poměru betonových ploch, satelitních městeček, likvidace rozsáhlých lesních porostů včetně pralesů je o tomtéž. Letecký provoz v určitých letových hladinách je pravděpodbně velmi významný zdroj tepla a proudění vrstev.... Myslím, že podstata přispění člověka k oteplování planety má jiné příčiny než spalování fosilních paliv, či kouřící komín na vesnici.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2022 15:42 Reaguje na Milan Milan
Je dokázáno, že všechny ty vlivy, které popisujete, nějaký efekt skutečně mají. Ale jen lokální a ještě slabý. Kdežto 50 miliard tun CO2 každý rok emitovaných do atmosféry do rozhodí všechno a dost razantním způsobem.
Panely budou chladnější než plechová střecha, nebo betonová i asfaltová plocha, protože 20% energie jde dráty pryč.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.7.2022 10:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Panely ale nejsou bílé, to střecha může být.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.7.2022 10:43 Reaguje na Jiří Svoboda
Může, ale nedává elektřinu.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

21.7.2022 16:46 Reaguje na Milan Milan
OZE je to, co škodí přírodě a klimatu. Solary, větrníky, bioplynky..........
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2022 17:11 Reaguje na Michal Ukropec
Prospívají jí čoudy z uhelek a dýzlových motorů, občasná ropná havárie.....
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

21.7.2022 19:04 Reaguje na Milan Milan
Ano rád bych viděl pořádnou analýzu co se stane, když se tyhle všechny dle páně Hanzla malicherné a nicotné vlivy sečtou až se OZE masivně nasadí. Opravdu by mě zajímalo kolik západ vydá energie na všechny ty OZE a přeměnu soustav, výroby izolací a instalačních prvků a následnou údržbu těch desítek či stovek milionů měničů střídačů a bůh ví čeho. Kolik bude potřeba miliard smart věcí a čipů v nich a toho radiobordelu co bude muset být navíc. A pak nemají mizet bezobratlí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.7.2022 07:51 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Až se sečtou brutální, vedra, povodně, napadení kůrovcem, zahříváná z bet. ploch, letecká doprava, likvidace požárů atd. atd. na jednom místě (jinak to není součet), tak to bude totální poušť.
Kolik doposud vydal Západ na tisíce km izolovaných drátů do každé místnosti každého domu, miliardy žárovek, jističů, pojistek, vypínačů, zásuvek, objímek, trafostanic, sloupů vedení i drátů a izolátorů atd. atd. atd. atd. atd. už doposud zvládl?
Ani to nechci vědět.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.7.2022 11:50
Je zajímavé, že nadšení pro fotovoltaiku mají největší ti, co ji nemají
a nebo ti, co ji instalují. Ostatní mají střízlivý pohled na dotované
(na dotace musím od někoho vybrat daně) FVE, protože ví, že dávají proudu
nejvíc, když ho nepotřebujeme. Virtuální baterie s "uložením" výkonu v
létě na zimu je další tunel likvidující ekonomiku stabilních zdrojů,
které si ji v zimě vylepší cenou vynahrazující ztráty z letní odstávky. Ve výsledku to zaplatí zbytek odběratelů bez možnosti těchto solárních tunelů a těch je většina. Napakuje se tak pouze část těch bohatších za daně a navýšené ceny pro ty chudší a proto to taky pravicová vláda prosazuje.
Dělá co nejrychleji nevratné změny ve prospěch svých voličů, protože cítí, že současná politika nebude mít dlouhého trvání. Podvod lidé prokouknou
a na dluh se to dotuje, když si ho většinově schválí. Cesta zpět by byla
za cenu soudních pří a odškodnění. "Gryndýl" nešel po dobrém (oblbování)
a tak půjde po zlém(omezení spotřeby nárůstem cen). Ve výsledku se tak
zdaří i za cenu energetické chudoby a likvidace některých průmyslových
odvětví. Ale co, ekologisty platí stát a sponzorují zainteresované firmy
a zbytek si zase utáhne opasky. Peníze natiskneme a pojede se dál !!!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.7.2022 20:23 Reaguje na Břetislav Machaček
No vidíte. Tak jste se vykadil a pojede se dál. Ani to nebolelo, že?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist