https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicti-aktiviste-se-prilepili-ke-goyovym-obrazum-v-pradu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologičtí aktivisté se přilepili ke Goyovým obrazům v Pradu

6.11.2022 01:31 | MADRID (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Ekologičtí aktivisté z hnutí Futuro Vegetal se v sobotu přilepili k rámům dvou obrazů Franciska Goyi v madridském muzeu Prado, aby upozornili na nutnost razantnějších opatření v boji se změnami klimatu. Napsal o tom deník El País. Na stěnu galerie zároveň napsali "+1,5 °C", což má připomenout cíl omezit globální oteplování při porovnání s předprůmyslovou dobou na tuto hranici.
reklama

 

Protestní akce v muzeu Prado, pro kterou si aktivisté vybrali dva známé Goyovy obrazy Nahá maja a Oblečená maja, je další z řady podobných akcí z poslední doby. V říjnu ekologické aktivistky z hnutí Just Stop Oil (Zastavme ropu) v londýnské Národní galerii vychrstly na obraz Slunečnice nizozemského malíře Vincenta van Gogha rajčatovou polévku. Plátno nepoškodily, protože ho chránilo sklo. Při protestu v Postupimi aktivisté potřísnili bramborovou kaší dílo impresionisty Claudea Moneta.

Tento týden byli v Nizozemsku odsouzeni dva Belgičané, kteří se přilepili k obrazu Jana Vermeera Dívka s perlou a polili ho polévkou. V pátek v Římě protestující polili hrachovou polévkou obraz Vincenta van Gogha.

V egyptském letovisku Šarm aš-Šajch v neděli začíná světová klimatická konference (COP27), během které budou zástupci 195 států a vlád společně s odborníky a zástupci nevládních organizací mluvit o dalším postupu v boji proti globálnímu oteplování. Aktivisté upozorňují, že dosavadní opatření jsou nedostatečná a že planetu kvůli rostoucím emisím a stoupajícím teplotám čeká černá budoucnost.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.11.2022 06:52
Polili, potřísnili, vychrstli, přilepili se... Už s tím začínají nudit. Nechtěli by třeba změnit lokál a působit na kontinentech, kde mají klímu absolutně v paži?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.11.2022 08:42 Reaguje na Karel Zvářal
kdyby to zároveň nebyli psychopati, tak by to nejspíš dělali
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.11.2022 07:52
Mohu pouze donekonečna namítat, že vandalismus se nerovná zájem o ekologii.
Pisálci jsou zcela mimo mísu , když přejímají bezmyšlenkovitě tvrzení těchto asociálních jedinců, že jde o svérázný projev ekologických protestů.
Ten, kdo je ochoten zničit významná umělecká díla a vydávat se za ekologa, patří buď na psychiatrii nebo vězení.
Odpovědět

Viktor Šedivý

6.11.2022 09:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ničení všeho je "ekologickým aktivistům" vlastní. Řekněme si na rovinu - devastace ekonomiky kvůli environmentalistickým pošukům brzy dosáhne takových rozměrů, že pár (sebevzácnějších) obrazů v galeriích bude to poslední, co nás bude zajímat.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

12.11.2022 14:43 Reaguje na Viktor Šedivý
1*
Odpovědět
va

vaber

6.11.2022 09:32
kdysi jsem se ptal jak se pozná významné umělecké dílo od obyčejné čmáranice, srozumitelnou odpovědˇ jsem nedostal,
u klasických starých mistrů je to možná dokonalost díla ,ale u moderního umění je to co, rozhoduje se dle autora, bezvýznamí dělají čmáranice ,významní dělají umělecká díla ,
laik čučí na ty dvě malůvky a nevidí rozdíl, odborník vidí gigantický rozdíl a vůbec jim nevadí jak těžké je určit falzifikát,
jednoduchá odpověď je cena ,kterou určuje někdo a někde a jak se mu hodí?
Odpovědět

Viktor Šedivý

6.11.2022 17:04 Reaguje na vaber
Cena odliší dílo cenné, nikoli významné, což se krýt zdaleka nemusí.

Ale můžete být v klidu - neurčuje ji někdo jen tak, určuje ji poměrně transparentně trh.
Odpovědět
va

vaber

7.11.2022 09:24 Reaguje na Viktor Šedivý
trh ne, snobove nebo muzea ,kteří chtějí ukázat ,že na to mají a potom, když jsou na smrtelné posteli to stejně odkáží nějakému muzeu,
kdo by to chtěl mít doma ,drtivá většina to nakupuje jen pro budoucí výhodný prodej,
když umělec dostane zakázku na dílo ,třeba od města ,určuje cenu trh?
takových předražených uměleckých děl už u nás bylo,
dnešní umělci by měli předložit kalkulaci ceny,
jak každý jiný ,cena materiálu ,cena práce,
mohou se ohodnotit sami jak se cení v hodinové mzdě
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.11.2022 13:53 Reaguje na vaber
" ... když umělec dostane zakázku na dílo ,třeba od města ,určuje cenu trh?"

Většinou ano, protože se velmi často jedná o veřejnou soutěž. Situace, kdy by se starosta/radní/zastupitelé mezi sebou domluvili a zavolali Frantovi, aby jim uplácal něco hezkýho k výročí VŘSR:-) fakt moc není. To nikomu za to velmi reálné riziko průseru fakt nestojí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.11.2022 15:01
Prioritou je záchrana ohroženého uměleckého díla. Přilepeného aktivistu bych nahrubo odřízl od díla, aby se toto dílo nepoškodilo. Pak by nastoupil restaurátor, který by zbývající část aktivistova těla (hlavu, ruku, prdel,....) opatrně odpreparoval od uměleckého díla. Jedince, kteří mají snahu na umělecká díla lít polévku a další tekutiny, bych pak přesvědčoval o nesmyslnosti tohoto konání. Ideálním prostředkem pro toto přesvědčování je takzvaný VUML, neboli Vulkanizovaný Učitel Marxismu Leninismu. I když se jedná o poměrně zastaralou pomůcku, její použití při přesvědčování má hodně velkou úspěšnost.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.11.2022 13:55
Chtělo by to nějakou nepsanou úmluvu, že za tohle bude vždy tak 6 měsíců natvrdo, a ono by je to brzy přešlo. Idioty.
Jako že někdo demonstruje před vládou nebo parlamentem ... ok, proč ne ... ale tohle?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

12.11.2022 14:45
Zbyteční lidi, kteří kdyby nebyli, nikomu by nechyběli.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist