https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicti-aktiviste-z-hnuti-limity-jsme-my-pronikli-do-arealu-koksovny-svoboda-v-ostrave?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologičtí aktivisté z hnutí Limity jsme my pronikli do areálu koksovny Svoboda v Ostravě

8.10.2022 16:19 | OSTRAVA (ČTK)
Foto | Majda Slámová a účastníci akce / Hnutí Limity jsme my
Desítky účastníků klimakempu hnutí Limity jsme my pronikly dnes ráno do areálu koksovny Svoboda v Ostravě-Přívoze. Chtěli tak upozornit na to, že koksovna podle nich dlouhodobě znečišťuje ovzduší a firma OKK Koksovny to přehlíží a bagatelizuje. Policie před polednem část ekologických aktivistů zajistila. Policejní autobus je odvezl z areálu k podání vysvětlení na policejní služebnu. Druhá část aktivistů poté zůstala na střeše jedné z budov a podle organizátorů protestu blokovali nákladiště, odkud koks odvážejí vlaky. Průběžně komunikovali s policisty a zástupci podniku. Před 14:00 začali podle zpravodajky ČTK slézat dolů. Policie na twitteru uvedla, že nyní začne zjišťovat jejich totožnost.
reklama

 
Protestující na sobě měli bílé kombinézy, bubnovali a drželi transparenty s nápisy například "Za budoucnost bez uhlí" či "Zdanit bohaté". Na facebooku hnutí Limity jsme my uvedlo, že kromě vchodu do areálu zablokovali i nákladiště, odkud se koks odváží po železnici.

"Jsme tady, protože koksovnu považujeme za jeden z hlavních důvodů, proč se například lidé stěhují z kraje. Považujeme ji za přispěvatele ke klimatické krizi a zároveň je dokázáno, že ničí zdraví místních lidí emisemi benzo(a)pyrenu, který je karcinogenní. Je to vlastně objekt fosilní infrastruktury, vůči které se velmi ostře vymezujeme a nechceme, aby tady byla. Chceme koksovnu zavřít a chceme, aby pracovní místa v koksovně byla nahrazena zelenými pracovními místy v nějaké ekologičtější, udržitelnější infrastruktuře," řekla novinářům mluvčí protestu Hedvika Stachovcová.

Mluvčí OKK Koksovny označil protest aktivistů za zbytečný krok. "Například rozptylová studie, kterou si nechalo udělat město Ostrava v minulých týdnech, prokázala, že náš vliv (na znečištění ovzduší), je minimální. My se snažíme se všemi otevřeně komunikovat, investovat do proekologických opatření a chovat se obecně jako dobrý soused," řekl Vaněk. Dodal, že aktivisté by mohli v Ostravě najít mnoho jiných cílů, které znečišťují ovzduší mnohem více než koksovna. Podle něj to dokazují i žebříčky největších znečišťovatelů ovzduší, které zveřejňuje nezisková organizace Arnika.

Firma chce podle něj vést otevřený dialog a nechce se uchýlit k omezování práva na vyjádření názoru. "To, že někdo vnikl do našeho areálu, je samozřejmě porušení zákona a my se proti němu budeme muset ohradit. Nicméně prozatím jsme žádné aktivní kroky ani s policií nedělali a snažíme se to řešit s naší ochrannou službou," dodal.

Do koksovny ráno dorazily policejní hlídky, které byly v kontaktu s bezpečnostní agenturou a vedením firmy, i policisté z antikonfliktního týmu, kteří komunikovali s aktivisty. Policie uvedla, že asi šest desítek aktivistů proniklo do areálu podniku, který nechtěli opustit. Několik lidí bylo také před koksovnou. Šest aktivistů vlezlo na plynojem, ale poté, co je bezpečnostní agentura upozornila na možná rizika, podle policie slezli. Policisté poté začali zjišťovat jejich totožnost. Vyzvali také účastníky protestu k opuštění areálu, odešla ale jen část lidí, kteří zajišťovali hudební doprovod. Na místo proto dorazili policejní těžkooděnci.

"Část aktivistů opakovaně nerespektovala výzev a pokynů policistů, a tak byla předvedena na nejbližší policejní služebnu. S druhou skupinkou aktivistů, kteří jsou na střeše jedné z budov, opakovaně komunikují policisté i zástupci společnosti," uvedla po poledni policie. Necelé dvě hodiny poté ekologové ze střechy slezli.

Provoz koksovny podle mluvčího zastavit nelze, koksovací baterie jsou v provozu stále. "Pouze jsme omezili manipulaci s materiálem po areálu. Jsou to činnosti, které by demonstrantům, kteří se mohou pohybovat po areálu a my o nich nevíme, mohly být nebezpečné," uvedl Vaněk. Reagoval tak na tvrzení aktivistů, že firma kvůli nim přerušila provoz.

OKK Koksovny jsou největším výrobcem slévárenského koksu v Evropě. Zaměstnávají okolo 500 lidí. Firma patří do holdingu MTX Group Petra Otavy. Firma vyrábí koks v koksovně Svoboda, v jejíchž čtyřech bateriích ho loni vyprodukovala 717,8 kilotuny.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

8.10.2022 17:31
To heslo na první fotce je zcela správné!

Limity by si proto měly uvědomit, že není účinné vést za globální klima nekonečný boj proti jednotlivým fosilním producentům. Je naopak třeba usilovat o radikální systémovou změnu ve fungování globálního trhu takovou, aby globální ochrana klimatu (a v dalším kroku i ochrana celé planety) byla přirozenou součástí jeho fungování.

Takový postup má tu nevýhodu, že akce Limitů by nebyly tak mediálně přitažlivé. Limity by se měly rozhodnout, oč jim jde. Zda o vlastní zviditelnění nebo o účinnou ochranu globálního klimatu.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

8.10.2022 18:53
Dokud nebudou citelně trestáni, budou škodit dále.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.10.2022 22:20 Reaguje na Josef Mozek
On by bohatě stačil "trest" ve formě akce "přežití"! Takový měsíc
bez výdobytků průmyslu a intenzivního zemědělství by jim otevřel
oči, proč přinášíme my i příroda oběti, abychom si mohli užívat
pohodlí. Oni jaksi nechápou, že bez koksu nebude železo a bez
železa od nádobí přes auta po mosty atd. nic. Při akci přežití
bych jim dal pouze pazourkové nože, protože oni přece železo na
nic nepotřebují a pít mohou z dlaní, protože nepotřebují ani
plechové nádobí!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.10.2022 05:41 Reaguje na Břetislav Machaček
1*
měsíc je málo, alespoň 1/2roku.
Odpovědět
ML

Milan Lastovka

9.10.2022 07:34
To nejsou "Aktivísti", to jsou normální Ekoteroristi, a tak by se s nimi mělo nakládat. Naúčtovat jim veškeré škody a nařídit veřejné PRÁCE! Tahle svoloč totiž nikdy nepracovala.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

9.10.2022 07:59 Reaguje na Milan Lastovka
Přesně ! Prostě jim vyúčtovat způsobenou škodu. Jakpak ječeli ti, co ve Chvaleticích zatloukali skoby do chladících věží...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.10.2022 08:01 Reaguje na Milan Lastovka
To minimálně.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.10.2022 08:00
Jak je uvedeno v diskusi k tomuto na Lidovky.cz-
zřejmě si mysleli, že to je jiná " koksovna ".
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist