https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektrarna-chvaletice-zatim-nebude-omezovat-provoz-kvuli-zruseni-emisni-vyjimky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektrárna Chvaletice zatím nebude omezovat provoz kvůli zrušení emisní výjimky

8.3.2022 16:10 | CHVALETICE (ČTK)
Chladící věže Chvaletice.
Chladící věže Chvaletice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martin Vonka / 7energy.com
Elektrárna Chvaletice zatím nebude omezovat provoz kvůli zrušení udělené výjimky z emisních limitů. O zrušení rozhodl soud, výjimkou se bude znovu zabývat ministerstvo životního prostředí. Elektrárna zatím rozsudek analyzuje a připravuje řešení situace, uvedl na dotaz ČTK mluvčí elektrárny Petr Dušek.
reklama

 

"V první řadě bych chtěl uklidnit zaměstnance, prodejce a odběratele energií, že elektrárna Chvaletice pojede dál a v této kritické době nijak neomezí dodávky elektřiny a tepla ve východních Čechách. Dokud nebude znovu pravomocně rozhodnuto o výjimce, platí stávající integrované povolení a žádost o výjimku se mezitím vrátí k dalšímu projednání na ministerstvo životního prostředí," uvedl Dušek.

Olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě zrušila výjimku z emisních limitů pro rtuť a oxidy dusíku, kterou udělilo ministerstvo životního prostředí. Podle ekologických organizací Hnutí Duha a Greenpeace, které ji soudně napadly, by provozovatel elektrárny, společnost Severní energetická, měl začít plnit emisní limity platné od srpna loňského roku, nebo přerušit provoz až do vydání nového pravomocného rozhodnutí o sporné emisní výjimce.

Soud podle ekologických organizací uvedl, že nebylo prokázáno, že by provozovatel potřeboval ke snížení emisí šest let. V rozsudku se vyjádřil, že by za odůvodněnou považoval výjimku o délce maximálně dvou let, delší doba trvání by nebyla v souladu s požadavkem zákona o integrované prevenci a s obecným principem práva, že výjimky musí být vykládány vždy restriktivně. Zároveň se žádost o výjimku vrátí k dalšímu projednání krajskému úřadu Olomouckého kraje, který bude při novém rozhodování o výjimce vázán právním názorem soudu.

Chvaletická elektrárna v minulosti podstoupila nákladnou modernizaci. Aby dosáhla požadovaných emisních limitů pro rtuť a oxidy dusíku, musela by investovat další vysoké sumy, což je podle ní neúměrné poměrně malému snížení emisí. Chtěla proto na osm let zachovat dosavadní limity, v listopadu vydaná výjimka umožňovala elektrárně vypouštět do ovzduší více rtuti a oxidů dusíku po dobu šesti let.

"Závěrem si neodpustím ironickou poznámku, že na pokus o uzavření velkého a levného domácího stabilního zdroje energie, který není závislý na Rusku, si aktivisté sotva mohli vybrat lepší čas," uvedl Dušek v narážce na ruskou invazi na Ukrajinu. Ekologické organizace podaly žalobu proti rozhodnutí ministerstva životního prostředí v lednu. Rusko vpadlo na Ukrajinu koncem února.

"Samozřejmě vnímáme aktuální situaci způsobenou agresí ruského režimu proti Ukrajině. Nouzovým řešením nezodpovědného přístupu provozovatele a úřadů by v případě vyhodnocení dočasné potřebnosti elektrárny při ukončení dodávek paliv z Ruska bylo rychlé udělení časově omezené výjimky," uvedl vedoucí energetického programu Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 megawattů, minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice. Společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist