https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektrowin-vybral-za-17-let-elektroodpad-o-hmotnosti-78-eiffelovych-vezi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektrowin vybral za 17 let elektroodpad o hmotnosti 78 Eiffelových věží

30.1.2023 15:35 (ČTK)
Největší podíl na celkovém sběru měly velké spotřebiče, jako jsou lednice, pračky, myčky, bojlery nebo sporáky, za nimi následovalo velké množství malých spotřebičů.
Největší podíl na celkovém sběru měly velké spotřebiče, jako jsou lednice, pračky, myčky, bojlery nebo sporáky, za nimi následovalo velké množství malých spotřebičů.
Zdroj | Elektrowin
Společnost Elektrowin vybrala v loňském roce 54 850 tun vysloužilých elektrospotřebičů, což bylo zatím nejvíc za její sedmnáctiletou existenci. Oproti roku 2021 byl objem vybraného elektroodpadu o tři procenta vyšší. Od svého vzniku Elektrowin shromáždil a předal k recyklaci celkem 571 000 tun starého elektra, což představuje zhruba 32 milionů kusů elektrozařízení. Váha vybraného elektra odpovídá hmotnosti 78 Eiffelových věží nebo 3263 Petřínských rozhleden či 1483 souprav pendolina.
reklama

 

Největší podíl na celkovém sběru měly velké spotřebiče, jako jsou lednice, pračky, myčky, bojlery nebo sporáky, za nimi následovalo velké množství malých spotřebičů.

Koncem minulého roku Elektrowin předal k recyklaci už pětimilionovou lednici. "Pokud bychom všechny tyto lednice postavili za sebe, řada by byla dlouhá 3000 km, což zhruba odpovídá vzdálenosti z Prahy na North Cape - nejsevernější bod Norska," uvedla společnost.

Vysloužilé spotřebiče, které lidé odnášejí na sběrná místa, míří k recyklaci. Materiál z nich se tak může znovu využít, čímž se ušetří materiál získávaný těžbou nerostných surovin. Jde zejména o železo, měď a hliník, v malém množství i o cenné kovy, jako jsou zlato, stříbro nebo palladium. Recyklace elektrospotřebičů vede i ke snížení produkce skleníkových plynů. "Pokud přepočítáme hmotnost elektrospotřebičů, které jsme dosud v Elektrowinu vybrali a předali na recyklaci, pak jsme snížili množství emisí oxidu uhličitého o více než sedm a půl milionů tun," dodala provozní ředitelka společnosti Tereza Ulverová. Nezanedbatelná je také úspora vody.

Na konci roku Elektrowin obdržel rozhodnutí ministerstva životního prostředí o oprávnění provozovat kolektivní systém pro všechny skupiny odpadních elektrozařízení. Společnost tím podle svých zástupců potvrdila, že splňuje veškeré zákonné požadavky vyplývající z nové legislativy.

Elektrowin zajišťuje kolektivní sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Její síť tvoří víc než 14.000 sběrných míst zhruba na 1600 sběrných dvorech, které doplňují kontejnery na malé spotřebiče v provozovnách. Elektroodpad se sbírá také v obcích pomocí mobilních svozů ve spolupráci s dobrovolnými hasiči. Další sběrná místa vznikají pro projekty zaměřené na zpětný odběr elektrozařízení například ve školách či firmách.

Kolektivním sběrem elektroodpadu se v Česku zabývají také společnosti REMA a Asekol.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist