https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektrowin-vyhlasuje-zelezny-tyden?sel_ids=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Elektrowin: ELEKTROWIN vyhlašuje Železný týden

19. září 2011 | Elektrowin
Zapojit se může každý – sběrná síť elektroodpadu dnes pokrývá celých 93 % obyvatel.

Pražské náměstí Míru a brněnské Moravské náměstí byly dnes ráno zasypány tunami vysloužilých elektrospotřebičů – pračkami, vysavači, mikrovlnkami… Cílem organizátora akce, kolektivního systému ELEKTROWIN, je upozornit na černé skládky a možné následky netřídění odpadu. Hromady vysypaných vysloužilců přitom představovaly jen desetinu toho, co se v každém z obou měst za měsíc vybere. Také proto ELEKTROWIN vyhlásil celorepublikový Železný týden.

„Navazujeme na tradici Železných sobot, které se pravidelně konají na vesnicích v celé republice již několik desítek let. A ačkoli má dnes už každý z nás možnost snadno třídit nejen běžný ale i elektro odpad, ne všichni to děláme,“ uvádí Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN a dodává: „Možnosti ekologické recyklace jsou téměř na každém rohu. Sběrnou síť ELEKTROWINu tvoří přes 8000 míst a pokrývá 93 procent obyvatel. Zapojeno je do ní téměř 1000 sběrných dvorů, skoro 2600 prodejen elektra, více než 700 škol a přes 4000 mobilních svozů.“ Prostřednictvím husté sítě sběrných míst vybral ELEKTROWIN jen za uplynulý rok 25 448 tun vysloužilců, což představuje úsporu 15 milionů litrů ropy a bezmála 300 milionů kilogramů CO2.

Češi z dlouhodobého hlediska patří mezi poctivé „recyklátory“ zejména lednic. Ve zpětném odběru ostatních velkých spotřebičů (praček, sporáků, myček…) a drobných spotřebičů, jako jsou vysavače, holicí strojky, vrtačky či žehličky však za světem výrazně zaostáváme. „38. týden (19. – 25. září) je pro nás proto týdnem Železným. Netajíme se tím, že chceme zvýšit zpětný odběr vysloužilých elektrozařízení. Správnou recyklací totiž bráníme úniku nebezpečných látek do přírody. Za posledních pět let se tak podařilo bezpečně zlikvidovat přes 400 tun nebezpečných materiálů, především freonů,“ vysvětluje Roman Tvrzník.

Občané mohou vysloužilce nosit buď do sběrných dvorů, odevzdat u prodejce, když si kupují nový, ve škole zapojené do projektu Ukliďme si svět či sboru dobrovolných hasičů zaregistrovaných do programu Recyklujte s hasiči. Nebo v rámci mobilních svozů obcí. Vedle Dne Země, Dne čistého ovzduší, Dne zdraví, Světového dne životního prostředí a dalších ekologicky laděných významných dnů, přibývá i týden recyklace, tedy Železný týden.

Více informací o místech zpětného odběru včetně jejich mapy najdete na internetových stránkách www.elektrowin.cz.


ELEKTROWIN a.s., je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval více než 110 000 tun vyřazených elektrospotřebičů. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Sběrnou síť tvoří téměř 1000 sběrných míst v 800 městech a obcích, 2600 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 4000 obcích.


Informace o vysbíraném elektroodpadu:
Praha: instalované množství elektroodpadu na pražském náměstí Míru odpovídá dávce elektroodpadu vybrané v Praze za pouhý půl den
za den se v Praze průměrně vybere 8 652 kg, za týden 60 564 kg
za rok (2010) se v Praze vysbírá 3158 tun spotřebičů, což představuje 2,66kg na Pražana za rok

Brno: instalované množství elektroodpadu v Brně na Moravském náměstí odpovídá dávce vysbírané za jeden den na celé jižní Moravě
za den se v Brně vybere 2 686,53 kg, za týden 18 806,75 kg
za rok (2010) se v Brně vysbírá 980,584 tun spotřebičů, což je 2,42 kg na hlavu obyvatele


Pro více informací, prosím, kontaktujte:

Taťána Pokorná
Email: tpokorna@elektrowin.cz
Tel.: 731 492 677

David Laňka, Bison & Rose
Email: david.lanka@bisonrose.cz
Tel.: 777 755 604

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist