https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/entomologove-zjistuji-kolik-zije-u-lipenske-prehrady-chranenych-strevliku-pozustatku-doby-ledove?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Entomologové zjišťují, kolik žije u lipenské přehrady chráněných střevlíků, pozůstatků doby ledové

29.6.2021 10:35 | PŘEDNÍ VÝTOŇ (ČTK)
Střevlík Ménétriésův je pozůstatkem doby ledové na českém území.
Střevlík Ménétriésův je pozůstatkem doby ledové na českém území.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Radek Hejda / Projekt CZ–SK SOUTH LIFE
Entomolog Jaroslav Boháč chce zjistit, kolik žije v lokalitě rašeliniště Kapličky poblíž lipenské přehrady zvláště chráněných brouků, střevlíků Ménétriésových. Na vymezené místo vypustí označené a jinde odchycené střevlíky. Během několikatýdenního sledování pak bude monitorovat, kolik neoznačených střevlíků se v lokalitě objeví, informoval Pavel Pechoušek za program CZ-SK South Life, jehož je projekt součástí.
reklama

 

"Jedná se o pokus, kdy se snažíme co možná nejexaktněji zjistit počty střevlíků, které zde žijí. Protože nemůžeme prozkoumat všechny biotopy, které jsou zde velice členité, tak si přímo vytyčíme náš prostor. Z následného poměru, který vznikne srovnáním označených a neoznačených jedinců, se dá určit, kolik na území Evropsky významné lokality Kapličky žije těchto vzácných střevlíků,“ uvedl Boháč. Dodal, že vzniklý algoritmus se dá aplikovat i na jiných místech v oblasti. Podle něj jde o unikátní výzkum v daném terénu. "O tom, že by se podobný experiment realizoval na rašeliništi, jsem nikdy neslyšel,“ uvedl.

Střevlík Ménétriésův je pozůstatkem doby ledové na českém území. Lze ale těžko přesně určit, jak dlouho zde žije. Jde o endemický druh, který žije výhradně na rašeliništích na Šumavě, v Bavorsku a Rakousku, tedy na území, které je historicky známé jako Silva Gabreta. Výzkum střevlíka je součástí evropského projektu, který dělá Jihočeský kraj v programu CZ-SK South Life. Zaměřuje se na zajištění péče o lokality soustavy Natura 2000 na jihu Čech a na jižním Slovensku.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist