https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/environmentalni-stopa-astmatiku-inhalatory-jsou-necekanym-zdrojem-velkeho-mnozstvi-sklenikovych-plynu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Environmentální stopa astmatiků: inhalátory jsou nečekaným zdrojem velkého množství skleníkových plynů

20.12.2019 14:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Krátí se vám dech? Nic si z toho nedělejte. Astmatiků je v ČR půl milionu, 5 milionů v Británii a 28 milionů v USA. Bez inhalátoru v kapse prostě nemůže fungovat spousta lidí. / Ilustrační foto
Krátí se vám dech? Nic si z toho nedělejte. Astmatiků je v ČR půl milionu, 5 milionů v Británii a 28 milionů v USA. Bez inhalátoru v kapse prostě nemůže fungovat spousta lidí. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Krátí se vám dech? Nic si z toho nedělejte. Astmatiků je v ČR půl milionu, 5 milionů v Británii a 28 milionů v USA. Bez inhalátoru v kapse prostě nemůže fungovat spousta lidí. A právě jejich množství pohnulo badatele z Cambridge k úvaze, jak velká je asi uhlíková stopa astmatiků a jejich inhalátorů. Píše o tom BBC.
reklama

 

Odhadnout počet lidí, kteří po celém světě trpí astmatem, není snadné. Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje jejich počet na 235 milionů. Ve vyspělých zemích je astma považováno spíše za zdravotní neduh, u kterého lze průběžnou léčbou předcházet záchvatům a závažnějším komplikacím. Neléčené astma ale může zabíjet.

Až 80 % všech s astmatem spojených úmrtí se odehrává v rozvojových zemích, kde není solidní medikace dostupná. Proto působí aktuální studie badatelů z Cambridge poněkud extrémně: zaměřuje se na uhlíkovou stopu těch šťastných, léčených astmatiků.

Tým Alexe Wilkinsona zjistil, že uhlíková stopa inhalátory léčených astmatiků je podobně velká, jako u lidí, kteří se stravují masem. Nebo ještě jinak, pokud by se náhodou astmatici vzdali své léčby, mělo by jejich rozhodnutí na životní prostředí podobný dopad, jak kdyby se stali vegetariány. Co za tím stojí? Hlavně prý fakt, že inhalátory uvolňují do atmosféry velké množství silných skleníkových plynů. Ne tedy všechny. Ty se suchou náplní jsou prý v pořádku. Horší je tu už s dávkovacími inhalátory, které jsou natlakovány hnacími plyny. Astmatik, který za měsíc vypotřebuje jeden nebo dva inhalátory, vypustí do atmosféry množství skleníkových plynů, že to odpovídá 150-400 kilogramů CO2.

„Hnací plyny v těchto malých bombičkách a nádržkách mají skutečně velmi silný skleníkový efekt, který se výrazně promítá do uhlíkové stopy jednotlivce,“ vysvětluje Wilkinson, který samozřejmě neradí, aby se snad astmatici z pocitu nějaké environmentální viny zřekli léčby. Jen by prý mohli sáhnout po šetrnějších formách medikace. V Británii je ročně vydáno na předpis 50 milionů inhalátorů a sedm z deseti patří mezi ty, které skleníkové plyny obsahují. V konečném součtu pak prý „emise“ ze zdravotnického sektoru činí 5 % národní emisní bilance, na čemž mají masivní podíl právě inhalátory.

Pokud by byl jeden z deseti předepsaných dávkovacích inhalátorů s hnacími plyny nahrazen inhalátorem se suchou směsí, rázem by se prý v Británii dýchalo lépe. Podobně, jako kdyby do ulic jednorázově nevyjelo 180 000 automobilů. Problém?

Momentálně rozšířenější (a životnímu prostředí škodlivější) inhalátory s dávkovačem jsou velmi snadné na obsluhu a pohotově k dispozici. Zvládne s nimi pracovat každý, důchodce i dítě. Navíc ne na každého bez patřičného proškolení jejich suchá alternativa funguje. Pacienti si tedy nejspíš budou muset vybrat, zda chtějí mít vyšší uhlíkovou stopu bez projevů astmatu, anebo zvolí k životnímu prostředí citlivější přístup, s rizikem, že to neudýchají. Rozhodně by ale všichni měli své řádně vypotřebované inhalátory odkládat do separovaného odpadu nebo vracet v lékárnách, tak, aby nedošlo k jejich smíchání s odpadem směsným.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.
Vydání článku finančně podpořilo Hlavní město Praha v rámci projektu Ekoporadnypraha.cz.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JK

Jan Křížek

20.12.2019 19:28
Už jsem se tak dlouho nezasmál. Chudáci astmatici musejí nosit tu 400 kilovou kapsli s kortikosteroidem po kapsách.
??? Astmatik, který za měsíc vypotřebuje jeden nebo dva inhalátory, vypustí do atmosféry množství skleníkových plynů, že to odpovídá 150-400 kilogramů CO2. ???
Odpovědět
VN

Vilém N

21.12.2019 18:54
Já se jenom bojím až někdo začne řešit, že lidé prdí. Protože to až dostanu čip do mozku se sledováním GPS pozice a vyprodukovaných skleníkových plynů, tak se nedoplatím na povolenkách. To se pak raději přidám k tomu davu s vidlemi a pochodněmi ...
Odpovědět
MM

Milan Milan

21.12.2019 18:57
Panenko skákavá, já myslel že alespoň na ekolistu se diskutuje na úrovni a s nadhledem. Ale toto, to snad ani úřední blb nevymyslí.
Odpovědět
ig

21.12.2019 19:21
Na trhu strašení soudným dnem je přecpáno, produkty proto zlevňují :D
Odpovědět
ve

23.12.2019 00:14
@Jan Křížek
Myslené je to tak, že skleníkové plyny obsiahnuté v inhalátory majú rovnaký vplyv ako 150-400kg CO2. Metán je napríklad 30x silnejší ako CO2 v rovnakom množstve.
Odpovědět
JK

Jan Křížek

23.12.2019 12:34 Reaguje na
Já vím jak je to myšleno.
I kdyby byl hnací plyn metan, tak by kapsle dle popisu vážila 25 kg, nicméně při vlhkosti vzduchu 50% a výše je o jakémkoliv skleníkovém plynu bezpředmětné mluvit...
Bez nadsázky lze říci, že CO2 je skleníkový plyn pouze bez přítomnosti vody a takových míst na planetě moc není. Jakkoli to zní divně, tak by si všichni měli zopakovat základy chemie počínaje polovinou 18. století Priestley, Lavoisier... Tak nějak někomu nedochází, že v periodické tabulce jsou i jiné prvky... Vytrubovat do světa o škodlivosti skleníkových plynů a přirovnávat takto ke skleníkům na zeleninu, je hodno titulu pacient...
Odpovědět
su

27.12.2019 12:55
Lže autor článku záměrně, nebo je vážně tak hloupý? Píše, že „emise ze zdravotnického sektoru činí 5 % národní emisní bilance, na čemž mají masivní podíl právě inhalátory.“ Přitom v originálním textu je „Metered-dose inhalers account for nearly 4% of NHS greenhouse gas emissions.“ To Dohnalovi opravdu čtyři procenta přijdou jako „MASIVNÍ PODÍL“??? A to pominu fakt, že má tu drzost tady „informovat“ o studii, která proběhla i českými médii před skoro dvěma měsíci!
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist