https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ep-podporil-plan-ktery-ma-pomoci-snizit-zavislost-eu-na-dovozu-energii-z-ruska?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropský parlament podpořil plán, který má pomoci snížit závislost EU na dovozu energií z Ruska

14.2.2023 19:07 | ŠTRASBURK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Europoslanci dnes formálně potvrdili nedávnou dohodu s členskými státy unie, která v důsledku může pomoci posílit diverzifikaci dodávek energií a tedy také strategickou autonomii zemí Evropské unie a jejich nezávislost na energiích z Ruska. Tehdejší české předsednictví Rady EU se loni v prosinci s vyjednavači europarlamentu předběžně dohodlo na změnách, v jejichž rámci mohou země upravit své plány na využití unijních peněz určených původně pro znovunastartování ekonomiky po pandemii nemoci covid-19 tak, aby mohly sloužit také k financování klíčových investic a reforem mířících ke snížení závislosti na surovinách z Ruska.
reklama

 

V praxi tak státy budou moci moci doplnit do svých národních plánů pro oživení a odolnost v rámci nástroje pro obnovu po pandemii novou kapitolu týkající se právě unijního plánu označovaného jako REPowerEU, se kterým Evropská komise přišla v květnu loňského roku.

Jedním z jeho klíčových cílů je zvýšení odolnosti, bezpečnosti a udržitelnosti energetického systému EU prostřednictvím potřebného snížení závislosti na fosilních palivech a diverzifikace dodávek energie na evropské úrovni, mimo jiné zvýšením využívání obnovitelných zdrojů, energetické účinnosti a kapacity pro skladování.

Návrh byl přijat 535 hlasy pro, 63 bylo proti a 53 se zdrželo hlasování. Schválení dohody tak velkou většinou je podle českého europoslance Stanislava Polčáka z poslanecké skupiny evropských lidovců záhodno ocenit. Je to podle něj důkaz, že návrh není nijak kontroverzní.

"Celkově jde o částku 20 miliard eur (asi 474 miliard Kč)," upozornil před českými novináři Polčák s tím, že členské státy budou mít relativně krátký čas, aby Evropskou komisi seznámily, na co chtějí tyto peníze použit; a to nejpozději do konce srpna. Polčák předpokládá, že Česko má již představu o projektech, které se mají s tímto příspěvkem uskutečnit do roku 2026. Vzhledem k důrazu na přeshraniční projekty by mohlo Česko využít i dobré vazby se Slovenskem a Polskem.

V rámci unijního plánu REPowerEU má jít na přeshraniční projekty 30 procent výdajů členských zemí. Tyto projekty by měly řešit problémy s úzkými místy v dopravní infrastruktuře, distribuci energií či jejich skladováním.

V EP dnes zaznělo, že plán pomůže zajistit dostupné ceny energií pro občany a podniky, přispěje ke snížení ekonomických dopadů války Ruska proti Ukrajině i pomůže v boji proti "energetické chudobě".


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

14.2.2023 19:19
kdo představí plán na snížení závislosti na Číně?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2023 20:38 Reaguje na Jaroslav Řezáč
My jsme na něčem závislí z Číny? A ona nás chce napadnout, vybombit a obsadit?
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.2.2023 12:32 Reaguje na Pavel Hanzl
No - myslím že nějak alespoň na té elektrifikaci vozítek.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.2.2023 20:53
To by jim šlo, plané pindy o ničem a ještě dobře zaplacený čas.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

16.2.2023 14:18
Opět se v rusáckých financích uklízí. :D

Po pádu z okna v Petrohradu zemřela šéfka finančního oddělení ruského Západního vojenského okruhu, informoval dnes petrohradský server Fontanka. Okolnosti smrti Mariny Jankinové vyšetřují úřady.

Tělo 58leté Jankinové našli v úterý ležet pod okny vysokopodlažního domu východně od centra Petrohradu. Podle předběžných informací v něm žena žila. Na společném balkoně v 16. patře domu policie později našla dokumenty a osobní věci, které podle všeho Jankinové patřily, napsal list Kommersant.
Odpovědět
ZK

Zan K.

16.2.2023 17:06 Reaguje na Petr Eliáš
Hmm... opět něčí pomatení mysli. Jakpak to závisí na závislosti EU na dovozu energií z Ruska
Odpovědět
ZK

Zan K.

16.2.2023 17:03
Plány jim jako vždy sežere ona pověstná koza...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.2.2023 22:17
Evropa je proboha nějak ještě závislá na něčem z Ruska? Hlupy Orbán bere předražený plyn a někdo na jihu něco Turkem, ropu bereme jen Družbou a to je snad celý!! To není žádná závislost, ale vyprat je umůžeme v pohodě ze všeho.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist