https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-podala-u-wto-stiznost-kvuli-britskym-subvencim-na-vyrobu-vetrne-energie?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU podala u WTO stížnost kvůli britským subvencím na výrobu větrné energie

29.3.2022 12:13 | BRUSEL (ČTK)
Britská kritéria pro poskytování subvencí projektům v oblasti větrné energie podle komise zvýhodňují domácí dodavatele před zahraniční konkurencí.
Britská kritéria pro poskytování subvencí projektům v oblasti větrné energie podle komise zvýhodňují domácí dodavatele před zahraniční konkurencí.
Foto | Slaunger / Flickr
Evropská unie podala u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost kvůli britskému systému subvencí na výrobu větrné energie. Oznámila to Evropská komise. Podle agentury Reuters jde o první stížnost EU na Británii u WTO po brexitu.
reklama

 

"EU požaduje konzultace se Spojeným královstvím na půdě Světové obchodní organizace kvůli jeho diskriminačním praktikám při udělování podpory pro projekty v oblasti zelené energie," uvedla Evropská komise v dnešní zprávě. Britská kritéria pro poskytování subvencí projektům v oblasti větrné energie podle komise zvýhodňují domácí dodavatele před zahraniční konkurencí.

"To porušuje základní zásadu WTO, podle které musí mít dovoz možnost konkurovat domácím produktům za stejných podmínek, a poškozuje dodavatele z EU," upozornila komise. "Takové praktiky navíc zvyšují výrobní náklady, takže přinášejí riziko zpomalení růstu využívání zelené energie," dodala.

Spuštění konzultačního období, které trvá 60 dnů, je prvním krokem při řešení sporu u WTO. Pokud zúčastněné strany spor během tohoto období nevyřeší, může stěžovatel požádat o vytvoření výboru WTO, který o záležitosti rozhodne. Řešení sporu u WTO obvykle trvá několik let, upozorňuje agentura Reuters.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist