https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-se-podle-spanelske-ministryne-radi-jak-si-poradit-s-vysokymi-cenami-energii?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU se podle španělské ministryně radí, jak si poradit s vysokými cenami energií

23.9.2021 00:50 | BRUSEL (ČTK)
Ceny energií v Evropě prudce rostou, což podle analytiků souvisí se zotavováním ekonomik po pandemii. Poptávka se ale zvyšuje zrovna v době, kdy je slabší nabídka.
Ceny energií v Evropě prudce rostou, což podle analytiků souvisí se zotavováním ekonomik po pandemii. Poptávka se ale zvyšuje zrovna v době, kdy je slabší nabídka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská unie sleduje raketový nárůst cen energií a připravuje návrh nástrojů, jak proti němu bojovat na evropské úrovni. Po společném jednání unijních ministrů pro energetiku to podle agentury Reuters řekla španělská ministryně energetiky a životního prostředí Teresa Riberaová.
reklama

 

Právě ve Španělsku se v posledních měsících ještě více než v ostatních evropských státech včetně Británie prudce zvýšily ceny elektřiny a plynu. Vláda v Madridu se po letních masivních protestech v několika španělských městech rozhodla snížit v zimních měsících daň z elektřiny.

"Komisařka uzavřela debatu konstatováním, že komise pracuje na přípravě návrhů flexibilních možností, jak tuto situaci řešit na evropské úrovni, a že v příštích týdnech své návrhy všem představí,“ řekla Riberaová.

Ceny energií v Evropě prudce rostou, což podle analytiků souvisí se zotavováním ekonomik po pandemii. Poptávka se ale zvyšuje zrovna v době, kdy je slabší nabídka. Ceny elektřiny a plynu trhají rekordy každým dnem i za nynějšího mírného počasí a v dohledné době se na tom podle odborníků zřejmě nic nezmění.

Některé evropské státy řeší problém zatím na národní úrovni. Podobně jako Španělsko se rozhodly pomoci firmám a občanům s vysokými účty za energie i další země jako Řecko nebo Francie. Se státem garantovanými úvěry krachujícím energetickým firmám, které nejsou při současných velkoobchodních cenách schopny dodávat energie odběratelům za nasmlouvané částky, přišla britská vláda. Naopak mluvčí německého ministerstva hospodářství dnes uvedl, že vláda nevidí žádný důvod k intervenci kvůli vysoké ceně plynu.

Berlín spoléhá na to, že jeho zásobníky brzy začne plnit další plyn od ruské státní firmy Gazprom dodávaný nedávno dokončeným plynovodem Nord Stream 2, který by mohl cenu stlačit trochu dolů. Společnost Gazprom a její role v cenotvorbě je ale trnem v oku Evropské unie. V pátek požádala skupina poslanců Evropského parlamentu Evropskou komisi, aby prošetřila roli Gazpromu v růstu cen plynu v Evropě, protože chování společnosti v nich vzbudilo podezření z manipulace s trhem. Zhruba 40 z celkových zhruba 700 europoslanců uvedlo, že mají podezření, že ruský Gazprom jedná s cílem zvýšit ceny plynu a snaží se vyvíjet nátlak na Evropu, aby souhlasila s rychlým spuštěním plynovodu Nord Stream 2.

Před manipulací cenou plynu v Evropě dnes podle agentury AFP na návštěvě Varšavy varovala americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová. Nord Stream 2 čelí kritice ze strany Spojených států, podle kterých zvyšuje závislost Evropy na ruském plynu a politický vliv Ruska na Evropu.

Podle úterní zprávy listu The Guardian vyzvala Mezinárodní agentura pro energii (IEA) Rusko, aby před zimou poslalo do Evropy více plynu. Do věci se vložila poté, co se Moskva rozhodla nezvyšovat dodávky i přes rekordní růst cen.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

23.9.2021 04:17
Normálka, vysoké ceny zakázat :D
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.9.2021 07:53 Reaguje na
Zrušit odpustky/poplatky za emise !
Odpovědět
RV

Richard Vacek

23.9.2021 06:07
Vysoké ceny nemaskovat tím, že se to zaplatí z jiných zdrojů. Je potřeba, aby si voliči uvědomili, že OZE generuje drahou energii a dle toho se rozhodovali ve volební místnosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.9.2021 10:00 Reaguje na Richard Vacek
U nás má OZE minimální výkon a kdo teda generuje tu vysokou cenu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.9.2021 10:07 Reaguje na Richard Vacek
Němčouři dotují OZE na nějakých 50 eur, to je fakt zločin. U nás z uhláku stojí 108. Prostě drahé OZE.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.9.2021 12:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže v Ríši je tím pádem levnější elektřina, než u nás, že jo?

Nebo že by ... ;-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.10.2021 16:44 Reaguje na Svatá Prostoto
No z OZE určitě. Naše cena je dnes asi 130 eur, Němci ji dotují na závratných 50 - 60 eur.
Ale problém je, že ruští mužici šponují cenu plynu co to jde, tak silná konjunktura překvapila si všechny kšeftaře s plynem.
Potvrdilo se jak dycky, že měli Amíci pravdu, že Rusi nás budou přes Nordstream II vydírat.
A to jede už teď, kdy není ještě spuštěný.....bude to ještě čurina....
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.9.2021 06:15
Bláboly jako vždy. Gazprom má své vlastní zásobníky na 20% a posílá to, co posílat měl.
Jinak Rusové navrhovali uzavřít dlouhodobé smlouvy na dodávky ZP za pevnou cenu. EU zamítnuto, s tím, že se pojede na swapové (okamžité ceny) podle burzy.
Podíváme-li se do USA, kde je inflace kolem 5%, ale plynu a elektřiny dost, nezbývá než konstatovat, že USA/EU sklízejí co sami zasely, pumpováním ničím nekrytých bilionů €,$ do oběhu došlo ke znehodnocení měn.
Jinými slovy nestoupají ceny ale výrazně klesá směnná hodnota peněz.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.9.2021 10:05 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy jste skutečně kouzelný dědeček - eskamotér. Fantazie vám skutečně neschází a vytvářet zcela bizardní spojení je vaše parketa.
Peníze se tisknou stále (svět taky stále bohatne), inflace probíhá normálně všude a zrazu plesk!!
Raketově vyletí ceny energií! PROČ zrovna teď???

Zásadně pomíjíte ty skutečné důvody, protože se vám nelíbí.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.9.2021 10:21 Reaguje na Pavel Hanzl
no nevím, pan Vinkler to popsal zajímavě a nevím, zda jsem to pochopil, ale nějak mi připadá, že když ho..o natřete na růžovo, tak to bude pořád ho..o jen růžové a to je asi to, co dělá US/EU
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.9.2021 10:38 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Pan Vinkler píše, že skokový růst cen energií způsobilo tištění nekrytých peněz.

To by chtělo vysvětlit, protože nikdo žádné nekryté peníze dnes netiskne, i když dluhy stále stoupají.
Taky by mě zajímalo, kdo je tím megagiga věřitelem, když zadlužené jsou všechny státy řádově v biliónech dolarů.
Pokud by si ale stát tiskl peníze, bude v přebytku a nebude si přece půjčovat.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.9.2021 11:36 Reaguje na Pavel Hanzl
to vám s tím asi mohu pomoci. Ono peníze nejsou ničím kryty a když by se šlo do fundamentu záležitosti, tak by jste zjistil, jak směšný je finanční sektor, kde byl zrušený zlatý standart v roce 1976 v USA a to bylo poslední, kdy se dluhy nějak držely pod pokličkou. Ono defakto, to, že peníze mají vůbec nějakou hodnotu je na úrovni společenského úzusu, jinak to nemá žádnou validitu. Jakýsi záblesk vážnosti v motetární politice států je, že zásadní vliv má bankovní soustava, která zároveň stahuje to obří množství peněz z oběhu, které centrální banky tisknou jak pominutý, aby drželi něajk tu inflaci na nějaké hraně a i to je velice diskutabilní a to je možné, že právě proto SE POŘÁD ZDRAŽUJE, JE MNOHO PENĚZ V OBĚHU, TEDY MIMO JINÉ. Kdyby jste přišel s tím, že platidlem bude kamení z lomu na čedič a bude to společensky přijatelné, tak vytvoříte nové platidlo...finanční jednotky a transakce jsou v podstatě směšné a sazby pokrytecké, ale celý cirkus jede dál a všichni vydělávají, tak je to dobré, tedy všichni, hlavně banky, které sedí na svých tučných ziscích.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.9.2021 11:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Skvěle vám odpověděl pan Řezáč, vy jste doslova odporně nevzdělaný, asi čtete Mateřídoušku stále dokola.
-----------------
USA vytiskly za jediný měsíc víc dolarů než během dvou století.
„SPOJENÉ STÁTY VYTISKLY V ČERVNU VÍCE PENĚZ, NEŽ V PRVNÍCH DVOU STOLETÍCH PO SVÉM ZALOŽENÍ. MINULÝ MĚSÍC BYL SCHODEK ROZPOČTU USA 864 MILIARD USD, COŽ JE VÍCE, NEŽ BYL CELKOVÝ DLUH VZNIKLÝ OD ROKU 1776 DO KONCE ROKU 1979“
----------------------------
Drtivá většina centrálních bank přistoupila také k tzv. kvantitativnímu uvolňování. Znamená to, že centrální banky začaly na trzích nakupovat cenné papíry. Centrální banky v podstatě natisknou peníze a budou kupovat kromě státních dluhopisů také ostatní aktiva. Aby se nově vytisknuté peníze dostaly mezi běžné obyvatelstvo a menší firmy či živnostníky, musí se zapojit také stát skrz svou rozpočtovou (fiskální politiku).Na tzv. kvantitativní uvolňování se chystá i tuzemská ČNB. Nalití nově vytvořených peněz má nakopnout ekonomiku, současně však znehodnotí každou doposud existující korunu...

Peníze pane Hanzle mají celou řadu funkcí a jednou ze základních je SMĚNNÁ hodnota.
Velmi zjednodušeně řečeno-pokud do oběhu napumpuji dvojnásobek peněz, jejich směnná hodnota klesne na polovinu.
Opticky zdražují služby a výrobky, ale to je jen inverzní funkce k poklesu směnného kurzu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.10.2021 14:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
pokud do oběhu napumpuji dvojnásobek peněz, jejich směnná hodnota klesne na polovinu.

Dobrý postřeh. A nahoře píšete, že zrovna USA pumpují do ekonomiky gigamega peněz pod názvem "kvantitavní uvonňování" a žádná stoprocentní inflace nenastává.

Tak kde soudruzi asi udělali chybu??

Není to fakt složité. Nám se předkládá vždy zásadně polovina informace, ta která Západ špiní a pomlouvá.

Ta druhá půlka je, že když ty nové peníze splní svůj účel (podpoří nějakou prospěšnou věc), zase se z ekonomiky stáhnou a jsou zlikvidovány.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist