https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-se-stale-pre-o-strop-na-cenu-plynu-cast-zemi-hrozi-vetem-krizoveho-baliku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU se stále pře o strop na cenu plynu, část zemí hrozí vetem krizového balíku

11.11.2022 17:10 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská unie stále nepřekonala rozpory okolo možného omezení cen plynu zdražujícího výrobu elektřiny. Skupina států požadujících zavedení cenového stropu dnes opět vyzvala Evropskou komisi k urychlenému předložení návrhu, jinak podle diplomatických zdrojů ČTK hrozí zablokováním ostatních chystaných opatření. Dva týdny před mimořádnou schůzkou ministrů energetiky svolanou českým předsednictvím, která by měla další nouzový balíček schvalovat, je však unijní exekutiva k možnostem obecnější redukce ceny plynu nadále skeptická.
reklama

 

EU se stále potýká s dopady vysokých cen energií souvisejících s válkou na Ukrajině a omezováním dodávek ruského plynu, kvůli nimž státy investují vysoké částky do podpory domácností a firem. Více než polovina zemí evropského bloku, včetně Francie, Itálie či Polska tlačí na celounijní zastropování ceny plynu, který zdražuje výrobu elektřiny. Několik států v čele s Německem a Nizozemskem však tento návrh odmítá s odkazem na výrazné narušení trhu a možné ohrožení dodávek zkapalněného plynu LNG, který by přeplatily mimounijní státy. Komise opakované výzvy k předložení návrhu zatím nevyslyšela a některé země ji viní z toho, že příliš vychází vstříc německým požadavkům.

"Nespokojenost je velká a může se stát, že kvůli neochotě komise část států odmítne schválit nový balíček," řekl ČTK jeden z unijních diplomatů.

Zmíněná sada návrhů obsahuje dobrovolné společné nákupy plynu či solidární poskytování dodávek zemím ohroženým jeho nedostatkem. Komise počítá také se zavedením korekčního mechanismu, který by měl bránit extrémním cenovým výkyvům na klíčovém uzlu TTF, to však zmíněným státům nestačí.

Experti unijní exekutivy tento týden rozebírali se zástupci členských zemí možnosti omezení cen plynu a sdělili jim, že žádná z variant stropu není proveditelná bez ohrožení dlouhodobých kontraktů či dostatku dodávek. Část zemí však na přípravě konkrétního návrhu trvá a předseda Evropské rady Charles Michel sáhl v rámci sporu k neobvyklému kroku a vyzval k předložení návrhu šéfku komise Ursulu von der Leyenovou.

Podle informací ČTK by EK měla dlouho odkládaný návrh předložit příští týden, aby jej mohli experti členských zemí probrat před ministerskou schůzkou plánovanou na 24. listopadu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

12.11.2022 05:59
Němci odmítají svoji zodpovědnost na závislosti plynu z Ruska a nechápou, že dobré řešení není, je jen to méně špatné.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

12.11.2022 18:53 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Vypadá to tak.
A odmítají řešení vysokých cen elektřiny, kterým je zrušit systém burzy na stanovování ceny elektřiny. Protože nás nutí kupovat elektřinu za stejně vysokou cenu jako kupuje Německo, i když český občan má cca 3x nižší průměrné příjmy než německý občan. A Česká republika díky tomu, že u nás třetinu elektřiny vyrábíme z jádra, tak elektřinu na rozdíl od Německa vyvážíme jako standartní vývoz, ne jako nevyužitelnou elektřinu z přebytků OZE, kterou musí Německo v době nadbytků produkce OZE vyvézt pryč za nízkou nebo zápornou cenu, aby ta produkce Němcům nerozhodila distribuční síť. A v době nízké produkce OZE musí Německo naopak zálohovat třetinu výkonu velmi drahou elektřinou z plynu.
Taky odmítají zrušit diletanský bruselský systém emisních povolenek na CO2, ve kterém se povolenky na CO2 staly obyčejný investiční spekulační nástroj, na kterém burzovní spekulanti stojící úplně mimo jakoukoliv produkci CO2 vydělávají miliardy. O které je produkce energie emitující CO2 ještě dále prodražována.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.11.2022 14:21 Reaguje na Radim Polášek
"Polostátní energetická společnost ČEZ prodává 95 procent své produkce elektřiny v České republice, do zahraničí vyveze asi pět procent produkce, a to jen v případě, kdy ji nelze prodat na českém trhu. Primárně prodává ČEZ elektřinu koncovým zákazníkům a ostatním českým obchodníkům jako je PRE či E.ON přímo bilaterálně nebo přes elektronické obchodní platformu."
https://oenergetice.cz/energetika-v-cr/cez-prodava-95-procent-sve-produkce-elektriny-v-ceske-republice
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist