https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eurometaux-energeticka-krize-je-existencni-hrozbou-pro-vyrobu-kovu-v-evrope?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Eurometaux: Energetická krize je existenční hrozbou pro výrobu kovů v Evropě

19.9.2022 00:48 | KYJEV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská unie musí snížit náklady na elektřinu, aby zabránila uzavírání závodů na výrobu kovů v regionu. Uvedl to na začátku měsíce evropský svaz výrobců kovů Eurometaux. Současnou energetickou krizi označil za "existenční hrozbu pro budoucnost" výroby kovů v Evropě.
reklama

 

Kvůli energetické krizi už podle svazu byla odstavena téměř polovina kapacit pro výrobu hliníku a zinku v EU. "Vyzýváme EU a vedoucí představitele členských států, aby podnikli nouzové kroky k zachování odvětví náročných na elektřinu a aby zabránili trvalým ztrátám pracovních míst," uvedl svaz v dopise adresovaném předsedkyni Evropské komise (EK) Ursule von der Leyenové.

Eurometaux požaduje mimo jiné zvýšení limitu pro státní pomoc podnikům potýkajícím se s vysokými cenami energie, podporu v podobě daňových úlev a snížení poplatků za plyn a energii a vytvoření nouzového fondu EU na pomoc energeticky náročným odvětvím.

Eurometaux upozornil, že pokles evropské produkce kovů zvyšuje závislost na dovozu ze zahraničí, kde je výroba spojena s vyššími emisemi skleníkových plynů. "Odhadujeme, že dovoz hliníku do Evropy nahrazující pokles lokální výroby už zvýšil letošní produkci oxidu uhličitého o šest až 12 milionů tun," dodal.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.9.2022 08:34
Tak přesně na tyto hlasy upozorňující na asistovanou sebevraždu EU bruselští ekomagoři odmítají reagovat.
Včera v pořadu Otázky Václava Moravce řekl zástupce průmyslu ČR pan Špicar, nesmírně důležitou věc.
Využití tzv. čisté energie v průmyslu vyžaduje podstatně vyšší energetickou spotřebu a uvedl, že pouze Třinecké železárny by v případě využití vodíku z OZE potřebovaly takový roční objem energie jako vyprodukuje JE Temelín/rok.

Již teď je Evropa v těžké krizi s energiemi, ale pod vedením bruselských šílenců a národních EU-kolaborantů nás vede do totální chudoby.
Už vůbec nechápu proč již nedošlo k defenestraci jak v Bruselu, tak i v Praze.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 16:29 Reaguje na Miroslav Vinkler
Protože je to celé totální pitomost, jak dycky.
Evropa je v krizi, protože Putin zaškrtil plyn a ještě ve Francii vypadlo asi 20 GW výkonu jaderek. To máte jen tak mýrnix týrnix 5 kompletních Temelínů a ti zlí jsou samozřejmě Němci.
Pokud bude ten Temalín jen k produkci železa, tak bude, když nebude, tak nebude a bude se používat uhlí, dokud to půjde. Zoufalý problém v tom vidíte jen vy, někdy mi připadáte fakt na léčbu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.9.2022 07:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Sorry jako, 10 Temelínů. Daleko víc, než vůbec vyrobí elektřiny celá ČR.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 16:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
Špicar je fakt dobrý, ale tohle trochu přehnal. Samozřejmě nároky na elektřinu budou narůstat a proto všichni staví OZE jak šílení, ale železo se může nejen tavit vodíkem, ale i pomoci uhlí. S technologií odchytáváním CO2 začne působit jako čistá energie.
těch možností je samozřejmě povícero, jenže vy jste panikář.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist