https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/europoslanci-podporuji-klimaticky-balicek-chteji-snizit-dopady-zdrazeni-energii?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Europoslanci podporují klimatický balíček, chtějí snížit dopady zdražení energií

14.9.2021 14:18 | ŠTRASBURK (ČTK)
Unijní exekutiva chce v zájmu boje proti oteplování planety mimo jiné skoncovat s výrobou benzínových a dieselových aut, zpoplatnit emise z dopravy či vytápění budov nebo zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě energie.
Unijní exekutiva chce v zájmu boje proti oteplování planety mimo jiné skoncovat s výrobou benzínových a dieselových aut, zpoplatnit emise z dopravy či vytápění budov nebo zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě energie.
Bezprecedentní balíček klimatických návrhů zveřejněný v červenci Evropskou komisí je krok správným směrem, avšak nesmí dopadnout na nejchudší skupiny obyvatel. Dnes se na tom v debatě shodla většina poslanců Evropského parlamentu. Dílčí výhrady ale mnozí měli zejména vůči rozšíření systému emisních povolenek na vytápění domácností či na dopravu. Místopředseda EK Frans Timmermans návrhy hájil s tím, že cena za nečinnost by byla výrazně vyšší než očekávané zdražení energií.
reklama

 

Unijní exekutiva chce v zájmu boje proti oteplování planety mimo jiné skoncovat s výrobou benzínových a dieselových aut, zpoplatnit emise z dopravy či vytápění budov nebo zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě energie. Aby se návrhy staly závaznými normami, budou o nich v následujících měsících vyjednávat europoslanci s členskými státy.

"Tuhle dalekosáhlou transformaci našich ekonomik a společností musíme udělat chytře, neboť chceme s klimatickými změnami bojovat za pomoci inovací, konkurenceschopnosti a tvorby nových pracovních míst. Chceme se zbavit emisí, ne průmyslu," prohlásila místopředsedkyně nejpočetnější lidovecké frakce Esther de Langeová. Stejně jako řada kolegů upozorňovala na to, že EU nesmí dopustit, aby zpoplatnění emisí z vytápění budov či dopravy vedlo ke zvýšení rozdílů mezi bohatými a chudými obyvateli unijních zemí.

Také poslanci dalších velkých frakcí socialistů a liberálů se o návrzích vyjadřovali spíše pozitivně, někteří přitom požadovali jejich rychlejší zavedení do praxe. "Současné přírodní katastrofy nám připomínají vážnost situace," řekl socialistický poslanec Jonás Fernández, podle něhož by EU měla ihned zavést takzvané uhlíkové clo a vypustit dvouleté přechodné období navržené komisí. Rychlé zavedení tohoto poplatku, který má unijní firmy ochránit před konkurencí nerespektující klimatická pravidla, podpořil i jeho liberální kolega Pascal Canfin. Také podle socialistů a liberálů nesmí EU dopustit, aby očekávané zdražení energií zaplatily domácnosti s nejnižšími příjmy.

Podle místopředsedy EK Timmermanse budou pro lidi ohrožené "energetickou chudobou" k dispozici peníze ze sociálně klimatického fondu, do kterého půjde čtvrtina peněz získaných prodejem povolenek ze silniční dopravy a vytápění budov.

"Problém je, že se bavíme o ceně přechodu k čistým energiím, ale ne o ceně, kterou zaplatíme, když neuděláme nic. Dnešní migrace bude jen dětskou hrou proti té, jaká přijde, až se nám klimatické změny vymknou z rukou," upozornil na jeden z očekávaných dopadů dalšího oteplování planety Timmermans.

Řada poslanců upozorňovala na srpnovou zprávu Mezinárodního panelu pro změny klimatu (IPCC) působícího při OSN. Podle ní by celosvětový růst teploty o 1,5 stupně proti průmyslové éře mohl nastat dříve, než se původně soudilo, a je jednoznačně způsoben lidskou činností.

"Průmyslové země jsou závislé na emisích, které ohrožují životy. Musíme jednat teď. Musíme skoncovat s bezplatným znečišťováním a podporou fosilních paliv," prohlásila spolupředsedkyně klubu zelených Ska Kellerová. Stejně jako řada dalších zelených poslanců vyzývala k tomu, aby europarlament v některých ohledech hlasoval pro ještě výraznější omezování produkce emisí.

Naproti tomu zejména polští politici z konzervativní frakce upozorňovali na to, že pro průmyslové země bude přechod k čistým energiím náročnější a potřebují podporu z unijních fondů. "Spravedlivý přechod je zatím spravedlivý jenom podle jména," prohlásila členka konzervativní frakce Jadwiga Wisniewská s odkazem na fond pro uhelné regiony, který podle ní nedokáže kompenzovat veškeré dopady konce fosilních paliv.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

14.9.2021 16:13
Tak kdo první z euposlanců řekne, že král je nahý? Že oteplení je pro Evropu spíše přínosem? A zbytku světa to může být celkem jedno, protože oteplení se bude odehrávat převážně ve vyšších zeměpisných šířkách?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2021 17:44 Reaguje na Richard Vacek
Pokud by takovou blbost někdo řekl (což pochybuji), celý Konvent by se asi dost dlouho upřímně bavil.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.9.2021 16:40
Kdyby se raději zrušili a šli konečně něco dělat do praxe.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2021 17:44 Reaguje na smějící se bestie
Například fedrovat do kotelny, že?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.9.2021 18:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Ne, hezky do přírody - sázet stromečky a zalévat je, budovat hrázky/vytvářet tůňky, na potocích, sekat louky, atd. !
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2021 16:41
Pokud někdo nedostane rozum, tak z toho bude klasický střet mezi bohatými a chudými. Pokud prostě "naložím" stejně někomu, kdo má průměrný příjem okolo čtyř litrů euro, stejně jako tomu, kdo má necelou třetinu, tak jak to asi může kua dopadnout???


A tohle je taky hezký ... "Problém je, že se bavíme o ceně přechodu k čistým energiím, ale ne o ceně, kterou zaplatíme, když neuděláme nic. Dnešní migrace bude jen dětskou hrou proti té, jaká přijde, až se nám klimatické změny vymknou z rukou," upozornil na jeden z očekávaných dopadů dalšího oteplování planety Timmermans.

... že by místo zelených ptákovin slavná západní Evropa začala plnit to, k čemu už se v rámci NATO dávno zavázala a na co desítky let kašle? Tedy podíl výdajů na obranu?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2021 16:44 Reaguje na Svatá Prostoto
A to nemluvě o faktu, že s ohledem na to, nakolik se EU dnes na tom globálním oteplování a emisích ... a pro účely diskuze jej tedy tentokrát berme jako fakt ... opravdu podílí, to tady nevytrhneme ani pokud bychom všichni spáchali hromadnou sebevraždu.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.9.2021 07:54 Reaguje na Svatá Prostoto
Paní Lejnová a spol. se zelenými včele si nepřipouští zásadní věc. To není ani tak oteplování, ale množství lidí.
Každé zvíře se může množit jen tak, aby je prostředí uživilo. To je zjednodušeně řečeno dostatek energie.
V době ledové bylo moc 100 tisíc cromagnonců. Vybili mamuty ale naučili se využívat oheň lépe a přežili.
Zavedli zemědělství, a využití ohně k odlesňování, vypalování nádobí, cihel a lidí se uživilo milion.
Naučili se dělat z uhlí energii a byla jich miliarda.
Pokud nemá nynějších 10 miliard skončit v kolapsu což je nejprve sežerou přírodu a pak budou válčit, přijde pandemie, a nakonec i začnou žrát sebe navzájem.
Jediná cesta ven je naprostý dostatek levné energie pro všechny.
Veškeré, tedy vítr, voda, vzduch, slunce a zejména atom.
Jestliže ve Fukušimě zahynuli prokazatelně 2 lidé a možná deset tisíc bylo zasaženo, po Černobylu zemřelo prokazatelně 200 lidí a třeba i 100 tisícům se zkrátil život, je to proti 3-6 miliardám redukce obyvatelstva naprosto zanedbatelné marginální riziko. A to je průser prosazování bezemisní energetiky bez jádra.
Energie - pokud jí nebude dost a nebude laciná způsobí strašlivý kolaps.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.9.2021 18:44
Kdo seje vítr, sklízí bouři. Trdla zastoupená v EK a Europarlamentu si myslí, že lze energetiku nadekretovat a že ono se to "poddá".

Sice použiji vulgarismus, ale výstižný. EK a spol. doslova "rozjebali" solidní a spolehlivý energetický systém tím nejhorším možným způsobem.
Teprve teď začne ta pravá zábava, až se ukáže, že fyzika prostě dekrety neposlouchá a funguje na základě přírodních zákonů a nikoli podle ideologií.

Pár faktických poznámek:
Ceny energií v Evropě dosáhly rekordů poté, co přestalo foukat

Ceny elektřiny ve Velké Británii jsou nyní nejvyšší v Evropě
Britské továrny možná budou muset přejít na dieselové generátory, protože ceny energií raketově rostou

V první polovině roku 2021 se uhlí stalo největším přispěvatelem do německé elektrické sítě, zatímco větrná energie klesla na nejnižší úroveň od roku 2018. Částečně za to může počasí.

Britské ceny elektřiny se v září 2021 více než zdvojnásobily a byly téměř sedmkrát vyšší než ve stejném čase roku 2020. Trhy s energií/cena rovněž lámou rekordy ve Francii, Nizozemsku a Německu.

Denní průměrná cena elektřiny na velkoobchodním trhu překonala minulý měsíc ve Španělsku nový historický rekord a dosáhla 124,45 EUR za MWh

Nedostatek plynu na kontinentu způsobuje extrémní volatilitu, přičemž Velká Británie ve čtvrtek zaznamenala desetinásobné zvýšení cen elektřiny během jednoho sedmihodinového období na rekordní maximum 2 300 GBP (3 180 USD) za megawatthodinu (MWh)
Odpovědět
VN

Vilém N

15.9.2021 10:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nevadí. Natisknou se peníze a dají jako dotace lidem, aby si mohli dovolit v zimě zatopit :-)
Odpovědět
VN

Vilém N

15.9.2021 10:40
..."až se nám klimatické změny vymknou z rukou", kde se bere tenhle komplex velikášství?
Odpovědět
JF

Jan Fiala

16.9.2021 06:56
:D A kupředu, levá, my ty větrné mlýny porazíme...



https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Vedec-Guttmann-Zlocin-zaneradit-zemi-vetrniky-Zmena-o-ktere-zeleni-nemluvi-Zastavte-je-676822?fbclid=IwAR00odFR-GAXlzYXgWCmJsOEfB-N0B9zqd6Cq35HtHFhSopd5Y_aMFW1EdU

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2012/cislo-5/klima-holocenu-proti-sklenikove-hypoteze.html

https://hlinka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=732525

https://www.euro.cz/politika/oslavujte-co2-zakladatel-greenpeace-kritizuje-zelene-radikaly-1294188

Ostatně z dob, kdy se pro změnu strašilo ochlazováním...

https://www.youtube.com/watch?v=yCzjSDwGSF8
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist