https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-zahajila-s-ceskem-rizeni-kvuli-spatnemu-trideni-odpadu-miricich-na-skladku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise zahájila s Českem řízení kvůli špatnému třídění odpadů mířících na skládku Aktualizováno

13.4.2022 12:10 | PRAHA (ČTK)
"Odpad je v Česku skládkován bez náležitého zpracování, protože se neprovádí třídění různých složek odpadu a stabilizace organického odpadu," uvedla unijní exekutiva.
"Odpad je v Česku skládkován bez náležitého zpracování, protože se neprovádí třídění různých složek odpadu a stabilizace organického odpadu," uvedla unijní exekutiva.
Licence | Volné dílo (public domain)
Evropská komise zahájila s Českem řízení kvůli tomu, že podle jejích kontrol nedostatečně třídí odpad před jeho umístěním na skládku. Podle exekutivy Evropské unie má Česko mezery v právních předpisech, které by měly tento problém na základě unijní směrnice řešit. Komise minulý týden zaslala českým úřadům výzvu k nápravě situace. Praha má dva měsíce na reakci. Dominika Pospíšilová za ministerstvo životního prostředí (MŽP) ČTK napsala, že Česko požádá o prodloužení lhůty.


reklama

 

Všechny země sedmadvacítky mají na základě směrnic o odpadech a jejich skládkách povinnost co nejúčinněji zpracovat a roztřídit odpad před jeho odvozem na skládku. Cílem pravidel, jejichž účinnost potvrdil verdiktem z roku 2014 i unijní soud, je chránit před škodlivým dopadem skládek životní prostředí a zdraví lidí. Komise v minulých letech v členských zemích kontrolovala dodržování těchto pravidel a v Česku zjistila nedostatky na všech pěti navštívených skládkách.

"Odpad je v Česku skládkován bez náležitého zpracování, protože se neprovádí třídění různých složek odpadu a stabilizace organického odpadu," uvedla unijní exekutiva.

Česko má nyní dvouměsíční lhůtu, aby na výtky komise odpovědělo. Pokud nebude Brusel s reakcí spokojen, může řízení posunout do další fáze. Spor teoreticky může skončit až před unijním soudem, který má možnost Praze vyměřit pokutu.

"Lhůtu pro odpověď má ČR standardně dva měsíce, tedy jen do 6. června, avšak vzhledem k množství žádaných informací budeme Komisi žádat o prodloužení lhůty," napsala ČTK za MŽP Pospíšilová. Sdělila, že Evropská komise žádá podrobné informace o provozu skládek v Česku.

Podle dnešního vyjádření ekologů z Hnutí Duha by čeští zákonodárci měli změnit zákon o odpadech a ukončit tím skládkování recyklovatelných a biologicky rozložitelných odpadů dříve než v roce 2030, což země plánuje nyní.

"Hnutí DUHA i řada poslanců a poslankyň dlouhodobě upozorňuje, že Richardem Brabcem řízené ministerstvo životního prostředí nenaplňovalo skládkovou směrnici EU," uvedl expert hnutí Ivo Kropáček s odkazem na bývalou vládu hnutí ANO a ČSSD, která do loňska prosazovala zmíněný termín konce desetiletí. Podle ekologů by současní vládní politici měli umožnit nejpozději od roku 2024 například třídění kuchyňských a jídelních odpadů pro výrobu bioplynu. Pokud se pravidla nezmění, hrozí podle environmentálního hnutí, že na skládkách v letech 2024 až 2030 skončí zbytečných deset milionů tun komunálního odpadu.

"Oblast biologicky rozložitelných odpadů je dlouhodobě řešena a legislativně zakotvena," uvedla v reakci na kritiku ekologů Pospíšilová. "Obce jsou povinné zajistit oddělený sběr biologicky rozložitelných komunálních odpadů od roku 2015, od roku 2019 celoročně a od roku 2020 přibyla povinnost sběru rostlinných olejů a tuků," doplnila a podotkla, že se každoročně daří zvyšovat množství odděleně sebraných bioodpadů.

"Možnosti sběru kuchyňského odpadu však závisí vždy na dostupných koncovkách zpracování tohoto druhu odpadu. V některých městech probíhají pilotní projekty, které mohou ukázat, jak může takový sběr probíhat. Rozšiřování povinnosti na sběr všech bioodpadů MŽP zvažuje," uzavřela Pospíšilová.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.4.2022 17:41
Souhlas , tady mám stejná názor jako EU , hubou umíme všechno, v reálu to vypadá hodě bledě.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.4.2022 17:54
Nezapomněli přitom i na to, že ČR nedosahuje průměru množství, běžné v EU ?
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

13.4.2022 19:56
Nemusíme chodit daleko. Na Bruntálsku se třídí o život a potom se to všechno odveze do Horního Benešova na stejnou hromadu. JUPÍ, máme uklizeno.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

13.4.2022 20:03
Takzvané "vyjádření ekologů z Hnutí Duha" není úplně přesné.

Doporučuji si přečíst:

1) Směrnici EU o odpadech

odkaz: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX%3A32008L0098&qid=1649872464501

2) Směrnici EU o skládkách
odkaz: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX%3A31999L0031&qid=1649872464501

Pak pochopíte, že je to trochu jinak. Akorát to nelze vyjádřit stručně :-(
Odpovědět
ms

14.4.2022 02:22
Problémem je, že většina obcí prostě každoročně navýší cenu za popelnici, kdy se musí dle trvalého místa bydliště a počtu Xosob zaplatit tato popelnice Xkrát. Jestliže já s manželkou naplním jednu plastovou popelnici za měsíc, protože důsledně třídíme včetně plechovek (do sběrny), nemám z toho nic než dobrý osobní pocit. Platím stejně, jako kdybych netřídil a vyvážel popelnici každý týden. Koncepty, že se budou kupovat jednotlivé známky/kupony nalepující na popelnici k odvozu, nebo že se bude platit podle váhy odpadu, neprošly, protože mj. příslušné skládkové firmy dokáží "motivovat" obecní činitele, aby se s opadem nešetřilo. Pak se tím zasejří české životní prostředí - stačí se podívat na skládky kolem velké Prahy. A když má 4členná rodina právo za stejné peníze týdně naplnit 4 popelnice, tak proč by třídila a měla třeba jen jednu za 14 dní? Takže vše se jen přesune na koncového spotřebitele.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist