https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-zaluje-slovensko-kvuli-obnovitelnym-zdrojum-energie-a-skladkam?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise žaluje Slovensko kvůli obnovitelným zdrojům energie a skládkám Aktualizováno

26.1.2023 14:56 | BRUSEL (ČTK)
Slovenská vlajka u NR v Bratislavě.
Evropská komise dnes zažalovala Slovensko a Bulharsko kvůli tomu, že podle ní neplní pravidla spojená se zaváděním obnovitelných zdrojů energie. Oba státy dosud nepřevedly do svého práva unijní směrnici, která stanovuje podmínky rozvoje obnovitelných zdrojů ve výrobě elektřiny, vytápění, klimatizaci či dopravě. Komise požádala Soudní dvůr EU, aby oběma státům vyměřil pokuty, pokud se pravidlům nepodřídí. Bratislava v reakci uvedla, že část směrnice už do národní legislativy promítla. Slovensko čelí i další žalobě kvůli tomu, že neuzavřelo několik skládek podle požadavků jiné unijní normy.
reklama

 
Evropský blok se v roce 2018 shodl na směrnici, která stanovuje k roku 2030 celounijní podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energie na 32 procent. Jejím cílem je také zjednodušit administrativu pro zavádění ekologicky šetrných zdrojů a zajistit jejich cenovou výhodnost.

Členské státy měly směrnici převést do svých zákonů do poloviny roku 2021, Slovensko a Bulharsko to ale neučinily. Komise má v EU roli orgánu dohlížejícího na plnění pravidel. Proto s oběma zeměmi zahájila řízení, jehož několik kroků je však nepřesvědčilo k nápravě. Dnes se proto obrátila na soud, který může státům vyměřit pokutu načítající se do doby, než se unijnímu právu podřídí.

Mluvčí slovenského ministerstva hospodářství Mária Pavlusík ČTK napsala, že do národní legislativy byla většina ustanovení směrnice převzata od loňského prosince. Podle ní ovšem důležité části směrnice, jež se týkají kritérií trvalé udržitelnosti, mají být do slovenského právního řádu promítnuty prostřednictvím předpisů mimo kompetence ministerstva hospodářství.

Komise dnes podala žalobu i kvůli tomu, že Slovensko nerespektuje požadavky směrnice o skládkách odpadů. Podle ní měly členské země do roku 2009 uzavřít staré skládky, pouze ve výjimečných případech byla povolena jejich úprava, aby vyhovovaly přísnějším ekologickým standardům. Slovensko se však pravidlům zcela nepodřídilo a Brusel s ním v roce 2017 zahájil řízení, jehož dalším krokem je dnešní žaloba.

Bratislava podle unijní exekutivy sice od začátku řízení uzavřela několik skládek, stále však nevyřadila z provozu 21 skládek, jejichž fungování může ohrožovat životní prostředí. Slovensko zároveň nepředložilo plán jejich rekultivace, díky němuž by mohly splňovat požadavky směrnice.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

27.1.2023 21:02
Vypadá to, že stačí implementovat směrnice a planeta bude zachráněna! Jak jednoduché....
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

28.1.2023 12:34 Reaguje na Jiří Svoboda
Samozrejme. A čo sa v Europe nedá spáliť ani spracovať sa potajomky vyvezie tu do ázie, tam do afriky. Ghana a Čína by mali čo rozprávať.
Hlavne aby europanom nikto nesiahal na nákladný životný štýl.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist