https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropsky-parlament-na-zaver-zasedani-projedna-i-navrh-z-baliku-fit-for-55?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropský parlament na závěr zasedání projedná i návrh z balíku Fit for 55

7.7.2022 12:53 | ŠTRASBURK (ČTK)
Na programu posledního dne mají europoslanci mimo jiné projednání návrhu, jehož cílem je postupně zvyšovat využívání "udržitelných" paliv v letecké dopravě.
Na programu posledního dne mají europoslanci mimo jiné projednání návrhu, jehož cílem je postupně zvyšovat využívání "udržitelných" paliv v letecké dopravě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve Štrasburku dnes končí plenární zasedání Evropského parlamentu. Na programu posledního dne mají europoslanci mimo jiné projednání návrhu, jehož cílem je postupně zvyšovat využívání "udržitelných" paliv v letecké dopravě. Dopoledne bude iniciativa předmětem rozpravy, hlasování by mělo přijít krátce po poledni.
reklama

 

Evropská komise návrh nařízení předložila loni v létě jakožto jednu ze součástí klimatického balíčku s názvem Fit for 55. Ten má Evropskou unii dovést k 55procentnímu snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 oproti úrovni z konce minulého století. Jednotlivé části balíčku nyní procházejí unijním legislativním procesem, přičemž u návrhu o "udržitelné letecké dopravě" se teprve bude dojednávat konečná podoba.

Europoslanci přišli s desítkami pozměňovacích návrhů a mimo jiné se zřejmě budou dožadovat ambicióznějších cílů ohledně přechodu na alternativní paliva, jako je syntetické palivo, použitý kuchyňský olej nebo dokonce vodík. Výbor EP pro dopravu a cestovní ruch chce stanovit minimální podíl udržitelných paliv, která by měla být k dispozici na letištích EU, na 37 procent k roku 2040 a 85 procent o deset let později. Komise navrhla pro tyto termíny 32, respektive 63 procent.

Kromě pravidel pro leteckou dopravu budou europoslanci na závěr zasedání jako obvykle hlasovat o rezolucích týkajících se případů porušování lidských práv a demokratických zásad. Mimo jiné by mohli přijmout usnesení k ochraně práva na potrat v EU v návaznosti na rozhodnutí amerického nejvyššího soudu, který minulý měsíc zrušil v USA ústavní právo na přerušení těhotenství.


reklama

Alan Lexa
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.7.2022 18:27
Celý balík Fit for 55 bych zrušil, stal se z toho nástroj vydírání průmyslu a vývoz rádoby demokracie praštěných ideologů.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist