https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fiala-cr-by-mela-pri-zastaveni-ruskeho-plynu-v-kooperaci-s-eu-dostatecne-zasoby?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fiala: ČR by měla při zastavení ruského plynu v kooperaci s EU dostatečné zásoby

14.7.2022 17:17 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Situace při případném zastavení dodávek ruského plynu nebude jednoduchá, Česko ale bude i na základě spolupráce s dalšími evropskými zeměmi schopno dostatečně zásobovat domácnosti i firmy. Po jednání s bavorským premiérem Markusem Söderem to řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Söder považuje za důležité společně se zasazovat o vylepšení veškerých potenciálů terminálů na zkapalněný zemní plyn (LNG) na severu i jihu Evropy.
reklama

 

Před invazí Moskvy na Ukrajinu byla EU celkově závislá na dodávkách plynu z Ruska ze 40 procent. V případě některých států byla ale závislost podstatně vyšší, což je i případ České republiky.

Moskva začátkem týdne odstavila plynovod Nord Stream 1 kvůli pravidelné údržbě, unijní země ale považují za reálnou možnost, že po ohlášených deseti dnech dodávky neobnoví. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) po debatě s poslanci Evropského parlamentu tento týden prohlásil, že k nejtěžším úkolům českého předsednictví bude patřit zajištění solidarity v zásobování plynem při očekávaném omezení či zastavení dodávek z Ruska.

"Musíme počítat se všemi scénáři i s tím, že Rusko neobnoví dodávku plynu po odstávce, nebo ji neobnoví v potřebném rozsahu," řekl Fiala. Česko podle něj naplňuje kapacitu zásobníků a i v době aktuální odstávky je vtlačování do zásobníků vyšší, než kolik Česko plynu čerpá.

Posilovat zásoby na zimu je podle premiéra možné i díky pronájmu kapacity v terminálech na LNG v Nizozemsku. Měla by pokrýt až třetinu roční spotřeby plynu v ČR, tedy zhruba tři miliardy metrů krychlových plynu. Kapacita bude podle Fialy využitelná už na podzim.

Česko o spolupráci dále jedná například s Německem, Polskem či Chorvatskem ve smyslu využívání kapacit nově budovaných nebo rozšiřovaných LNG terminálů. Po květnové diskusi s německým kancléřem Olafem Scholzem Fiala oznámil, že ČR bude s Německem jednat o společném využití terminálů, které chce německá vláda kvůli snížení energetické závislosti na Rusku vybudovat. "Teď se objevila možnost, že LNG terminály nebudou jen v západní části, ale i ve východní části Německa. To mi připadá atraktivní," dodal dnes premiér.

Fiala i Söder zdůraznili nutnost evropské kooperace. Český premiér dnes hovořil také s místopředsedou Evropské komise odpovědným za klimatickou politiku Fransem Timmermansem. "Bavili jsme se i o scénářích, které nastanou, pokud bychom se dostali k nejhorší variantě, že by Rusko neobnovilo dodávky plynu," uvedl Fiala.

"Pokud bude Nord Stream 1 trvale zastaven, bude to zkouška naší stability. Dosavadní koncepce v Německu hovoří o tom, při jaké teplotě by se lidé měli sprchovat, které plavecké bazény budou pozastaveny. To ale asi nebude stačit, musíme totiž zajistit teplé bydlení, zaplatitelné jídlo a bezpečná a jistá pracovní místa," dodal Söder.

Poznamenal také, že Česko i jako menší země je mnohem aktivnější než Německo a může říci, že si zásobování plynem zajistí. "Zatímco my v Německu máme problém s tím, abychom něco podobného mohli říct našim obyvatelům," doplnil.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

14.7.2022 21:17
celé je to směšné, začíná to všechno bobtnat a pořádně smrdět...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.7.2022 21:50
Fiala nás chlácholí, že to bude v pohodě, na druhé straně skuteční odborníci tvrdí, že odstavení od plynu bude pro naši ekonomiku katastrofa. Tak komu mám věřit?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 08:33 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nemusíte věřit nikomu. Za rok to poznáte sám. Já si osobně myslím, že realisté jsou Němci, kteří chtějí mohutně šetřit, ale věří, že to s odřenýma ušma dáme.
Hodně to záleží, kolik plynu poshání po světě, na tom to celé stojí. Puťka ten plyn zavře natvrdo i když ekonomicky vykrvácí, očekávám, že i ropu.
Už je mu všechno fuk, nemá co ztratit, Rusko jde do bankrotu a tak nás chce stáhnout sebou.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.7.2022 06:00
To je tak, když politici vydávají přání za skutečnost.
Kleknou dodávky z Ruska , malinko chladnější zima a bude vymalováno.
Pak nás zahřejí leda slova politiků a ta úžasně levná a laciná energie z OZE, jak tvrdí pan Hanzl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 08:36 Reaguje na Miroslav Vinkler
Co si představujete pod pojmem je "vymalováno"?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.7.2022 09:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Pan Vinkler Vám chtěl tímto kulantním sdělením říct, že pokud přijde malinko chladnější zima, budeme v prdeli.
(Protože pan Vinkler je slušný člověk, použil příměr, zatímco já jsem hulvát a napsal jsem Vám to natvrdo)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 09:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Co si pod tím pojmem představujete?
Odpovědět
va

vaber

15.7.2022 08:17
plynu je dost, říká náš starostlivý premiér,tak potom je třeba okamžitě zastavit odběr ruského plynu a splnit a překročit grýndýl,
kde je problém? nebo se problém s nedostatkem plynu vytváří uměle a plynu je dost ,kdo nám vlastně kecá?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 08:35 Reaguje na vaber
Puťka už zarazil plyn do Evropy natvrdo a ani NS1 neobnoví, odhaduji já.
ZATÍM je plynu dost, sháníme ho po celém světě, ale v zime jde spotřeba plynu násobně výš a to už problém bude.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

15.7.2022 09:08
Tohle mi zní jako něco, co je smyslem existence EU. Nikoliv byrokracií a blbými nápady šikanovat obyvatelstvo a hlavně podnikatele, ale spolupracovat v případě, že hrozí průšvih. Patřím mezi lidi, kteří jsou přesvědčení, že i bez ruského plynu bude Evropa schopná žít. Jen musejí být státy ochotné si vzájemně vypomoci, ujasnit si priority a z některých nároků slevit. Svatoplukovy pruty, znáte to.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.7.2022 09:32 Reaguje na Marcela Jezberová
Zkuste si vzpomenout, jak si v době covidové krize státy navzájem zabavovaly ochranné pomůcky, jenom proto, aby uspokojily svoji spotřebu. Myslíte si, že s plynem a ropou to bude jiné? Moc bych si přál, abyste měla pravdu, ale když přijde průser, košile bude bližší než kabát.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.7.2022 09:36 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ano, přesně tak. Covidová krize jasně ukázala tu evropskou solidaritu. Nelze očekávat, že by to bylo jinak v případě energetické krize.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 09:51 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Hluboký omyl. Pomůcky zabavoval jen babišistán, když Itálie chtěla pomoci s lékaři, byla kopnuta do dupy.
Ovšem Evropa zorganizovala centrální nákup vakcín, takže i na náš blbistán se dostala spravedlivá porce, kdyby to měl zajišťovat estébák, bude to tragédie.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.7.2022 12:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy máte krátkou paměť, tedy spíše žádnou paměť.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.7.2022 17:51 Reaguje na Jaroslav Studnička
Další argument ďa cyp.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 09:54 Reaguje na Marcela Jezberová
Přesně tak, proto se Evropa semkla do smečky, jednoznačně souhlasí se sankcemi, jasně pomáhá Ukrajině a dala jí statut přistupující země do EU, souhlasila s přistoupení Funska a Švédska do NATO.
Jediný potížista je hloupý Orbán, ale ten už taky otáčí...
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.7.2022 10:38
Važení diskutující,žadám vás abyste ve svých přihlouplých příspěvcích okamžitě přestali dehonestovat osobu nášeho inteligentního,národem váženého a milovaného pána premiera pána Petra Fialu.S tímto vyníkajícím,který svými politickými schopnostmi daleko přesahuje rámec malé české republiky jsem se osobné setkal na jednom předvolebním mítínku kde jsem patřil mezi několik štastlivcu,kterým náš pán premier osobně potřasl rukou.Toto byl jeden z nejhezčích okamžiku mého života neli nejhezčí.Navíc mám s váženým pánem předsedou vlády společné foto,které jsem si nechal upravit jako klasickou velkoformatovou fotografii zarámovat masívním zlaceným rámem a zavěsil na čestné místo v obyvácím pokojí.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist